Moduł Remote MPG PikoCNC

Podłączenie MPG do PikoCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Zgłoszenia konkursowe


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#31

Post napisał: RobWan » 05 sie 2018, 16:14

Kupić masz sobie sam. :-) Tak mi się wydaje.
A czy działać będzie z gołym Piko czy trzeba będzie za tą funkcjonalność zapłacić to już insza inszość. :-)

Robert



Zgłoszenia konkursowe


bartekn86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 17
Posty: 95
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#32

Post napisał: bartekn86 » 05 sie 2018, 17:06

Robert, daj się wypowiedzieć autorowi.

W zasadzie w każdym sterowniku przemysłowym (fanuc, mazak, czy coś co chce nim być csmio, ) masz obowiązek kupienia kompletu od producenta, daje to pewność działania.


Ja nie chce kupować czegoś na własną rękę a potem płakać ze coś nie działa bo chiniol puścił nową wersję FW albo HW.
Kupując gotowca od autora, będzie mi to działać, a i gość sobie zarobi za robotę którą wsadził.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#33

Post napisał: RobWan » 05 sie 2018, 18:20

bartekn86 pisze:W zasadzie w każdym sterowniku przemysłowym (fanuc, mazak, czy coś co chce nim być csmio, ) masz obowiązek kupienia kompletu od producenta

Ale wiadomo dlaczego. Kasa!
bartekn86 pisze:Ja nie chce kupować czegoś na własną rękę a potem płakać ze coś nie działa

Dla mnie to ustrojostwo (HB04) działa z Mache-em, cosimo przystosował Piko, to nie widzę zagrożenia. Kupisz HB03 to może wtenczas zapłaczesz ;-)

Robert


bartekn86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 17
Posty: 95
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#34

Post napisał: bartekn86 » 06 sie 2018, 09:07

cosimo pisze:
04 sie 2018, 15:37
Hej, czy coś się ruszyło w sprawie mpg ?
Ano ruszyło - jest prawie gotowe.
Nie wiem tylko na co przeznaczyć przyciski SPINDLE i "=1/2" :D
Aktualne przypisanie przycisków:
REWIND - jazda REF
PROBE-Z - pomiar materiału
SAFE_Z - pomiar narzędzia
Powyższe trzy należy naciskać trzymając klawisz MPG MODE.
=0 - Zerowanie osi wybranej przełącznikiem lub F, S=100%
MACRO - makra
Górny żółty jazda do 0,0 materiału
Dolny żółty jazda do Park1
Reszta przycisków zgodnie z opisem.


Obrazek
Dzięki za odpowiedz.. jak wygląda sprawa z mnożnikiem szybkości osi ? będzie szło gdzieś wybrać x1 x10 czy tam razy 100 ?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#35

Post napisał: RobWan » 06 sie 2018, 09:11

Tylko po co? Od tego masz CAM-a. Podczas pracy to tylko (jak nie chcę zatrzymywać i wchodzić do CAM-a) +/- kilkadziesiąt procent.

Robert


bartekn86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 17
Posty: 95
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#36

Post napisał: bartekn86 » 06 sie 2018, 10:14

RobWan pisze:
06 sie 2018, 09:11
Tylko po co? Od tego masz CAM-a. Podczas pracy to tylko (jak nie chcę zatrzymywać i wchodzić do CAM-a) +/- kilkadziesiąt procent.

Robert
Widzę potrzebę przejazdów z palca, bez cama.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#37

Post napisał: RobWan » 06 sie 2018, 10:29

No to masz przejazdy z palca z G0.

Robert


bartekn86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 17
Posty: 95
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#38

Post napisał: bartekn86 » 06 sie 2018, 12:43

Robert... ale po co sobie utrudniać ?

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 564
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#39

Post napisał: cosimo » 14 sie 2018, 12:27

W dziale Download w tabeli "Dokumenty związane z HARDWARE" można pobrać plugin i dokumentację do zadajnika MPG XHC HB04.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#40

Post napisał: RobWan » 14 sie 2018, 13:09

cosimo pisze: MPG XHC HB04

Czy ten bezprzewodowy też może być?
https://pl.aliexpress.com/item/Free-shi ... 75837.html

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”