Moduł Remote MPG PikoCNC

Podłączenie MPG do PikoCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Zgłoszenia konkursowe

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 563
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#11

Post napisał: cosimo » 18 maja 2018, 10:46

Enkoder natomiast nie wykrywa poprawnie kierunku oraz zlicza impulsy jak mu się zechce czyli bardzo niestabilnie
Jeśli mnie oczy nie mylą, na zdjęciu widać, że podłączyłeś ten impulsator do wejść modułu REMOTE - a to błąd. Impuslator musi być podłączony bezpośrednio do wejść kontrolera.



Zgłoszenia konkursowe


Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 198
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#12

Post napisał: Bronsonboss » 18 maja 2018, 11:30

Ja dokładnie u tego samego majfrienda zamawiałem z tego co pamiętam, tylko taki fi 80


Autor tematu
maglo18
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 176
Rejestracja: 03 mar 2016, 13:54
Lokalizacja: Lesznowola

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#13

Post napisał: maglo18 » 18 maja 2018, 11:49

cosimo pisze:
18 maja 2018, 10:46
Enkoder natomiast nie wykrywa poprawnie kierunku oraz zlicza impulsy jak mu się zechce czyli bardzo niestabilnie
Jeśli mnie oczy nie mylą, na zdjęciu widać, że podłączyłeś ten impulsator do wejść modułu REMOTE - a to błąd. Impuslator musi być podłączony bezpośrednio do wejść kontrolera.
Tak to była pierwsza próba podłączania. Po wyjaśnieniu przez kolegę poprzez email enkoder został podłączony bezpośrednio do kontrolera. Enkoder działa nie precyzyjnie tzn potrafi nie wykryć każdego kroku przy precyzyjnym ustawianiu lub niepopranie wykryć kierunek ruchu. Na razie zwalam to na enkoder. Nie zmienia to faktu że mi równiez brakuje MPG gotowego firm trzecich lub oryginalnego rozwiązania do piko a nie takiej protezy.


Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 198
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#14

Post napisał: Bronsonboss » 18 maja 2018, 12:23

Myślę że te MPGi z XHC są na tyle opisane w necie i na tyle rozsądne cenowo że autorzy PikoCNC mogli by dopisać w sofcie ich obsługę... myślę że nie byłby to jakiś wielki trud.. chociaż może się mylę..


bartekn86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 17
Posty: 95
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#15

Post napisał: bartekn86 » 18 maja 2018, 12:25

było by bardzo miło :-))


bartekn86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 17
Posty: 95
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#16

Post napisał: bartekn86 » 18 maja 2018, 15:48

kolego cosimo jest jakikolwiek cień szansy na zrobienie supportu do takich manipulatorów ? ewentualnie dorobienie jakiejś opcji by https://pl.aliexpress.com/item/UE-state ... autifyAB=0

przynajmniej takie coś poszło ?

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 563
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#17

Post napisał: cosimo » 18 maja 2018, 16:03

Enkoder działa nie precyzyjnie tzn potrafi nie wykryć każdego kroku przy precyzyjnym ustawianiu lub niepopranie wykryć kierunek ruchu
Wyjścia impulsatora podłączone dobrze - wspólne wyjście nie musi być na środku.


Autor tematu
maglo18
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 176
Rejestracja: 03 mar 2016, 13:54
Lokalizacja: Lesznowola

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#18

Post napisał: maglo18 » 08 cze 2018, 23:52

Zakupiłem nowy enkoder i nie potrafię go uruchomić. Zakupiony z https://pl.aliexpress.com/item/free-shi ... 5c0fpeNTp2. Wiem że piko ma zasilanie 24V a ten enkoder jest na 5v. Zasilanie zostało podane przez stabilizator i wynosi 5V . Po podłączeniu nie pojawia się reakcja w panelu PLC. Enkoder mechaniczny podłączony poprzednio działał.


bartekn86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 17
Posty: 95
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#19

Post napisał: bartekn86 » 09 cze 2018, 00:58

Trzeba "męczyć" cosimo o to by zapodał swój mpg z pluginem do PIKO


Autor tematu
maglo18
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 176
Rejestracja: 03 mar 2016, 13:54
Lokalizacja: Lesznowola

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#20

Post napisał: maglo18 » 04 lip 2018, 09:05

Doszedł enkoder optyczny. Niestety zachowuje się podobnie jak enkodery mechaniczne na które zwalałem winę. Nie zawsze rozpoznaje krok albo rozpoznaje dwa do przodu i zaraz do tyłu. Czy ktoś zrobił dobrze działający enkoder do obsługi MPG z pikocnc?


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”