Moduł Remote MPG PikoCNC

Podłączenie MPG do PikoCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
maglo18
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 176
Rejestracja: 03 mar 2016, 13:54
Lokalizacja: Lesznowola

Moduł Remote MPG PikoCNC

#1

Post napisał: maglo18 » 09 lis 2017, 12:42

Zakupiłem moduł Remote do PikoCNC i mam problem z poprawnym uruchomieniem enkodera. Przyciski działaja poprawnie , zmiana osi również. Enkoder natomiast nie wykrywa poprawnie kierunku oraz zlicza impulsy jak mu się zechce czyli bardzo niestabilnie. Nie mam już pomysłu gdzie dalej szukać. Na zdjęciu już nie widać kondensatorów które były wcześniej zamontowane zgodnie z instrukcją.
Załączniki
remote3.jpg
remote1.jpg
remote2.jpg




RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#2

Post napisał: RobWan » 10 lis 2017, 17:16

Zamiast enkodera daj przyciski do testów. Może impulsator kiepski.

Robert


bartekn86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 17
Posty: 91
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#3

Post napisał: bartekn86 » 17 maja 2018, 11:51

przydalo by się kupić gotowiec od autora....


Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 166
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#4

Post napisał: Bronsonboss » 17 maja 2018, 13:02

To i ja swoje 3 grosze dodam... kilka razy używałem enkoderów jak na zdjęciu i zawsze były jakieś jazdy czy na arduino czy na ESP. Nie wiem może to była kwestia bibliotek ale MPG zakupiony na aliexpress działa bez problemu z tymi samymi bibliotekami. Więc może zainwestuje te 15-17$ w prawdziwe MPG zamiast enkodera


bartekn86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 17
Posty: 91
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#5

Post napisał: bartekn86 » 17 maja 2018, 16:03

Podeślij który mpg udało ci się z żenić z piko
Dzięki


Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 166
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#6

Post napisał: Bronsonboss » 17 maja 2018, 16:43

bartekn86 pisze:Podeślij który mpg udało ci się z żenić z piko

ja nie żeniłem z piko ale składałem OpenXHC pod mach i linuxCNC
Impulsator ręczny dużo lepiej sprawuje się niż większość typowych enkoderów no i ma 100 kroków na obrót

jeszcze w postaci "na pająka"
Obrazek


bartekn86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 17
Posty: 91
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#7

Post napisał: bartekn86 » 17 maja 2018, 19:54

Zrób takie coby śmigało z piko, chętnie kupię


Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 166
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#8

Post napisał: Bronsonboss » 17 maja 2018, 20:46

pytanie czy XHC HB04 albo HB03 na USB da się w PikoCNC odpalić... to co składam jest kompatybilne z jednym i drugim wystarczy tylko zworkę przestawić... :)
Tobie wystarczyłą by kręciołka ze zdjęcia... ta co prawda ma fi 80mm ale takie z fi 60 można wyrwać od chińczyków za około 15-17 dolców nawet a dużo lepiej to się sprawuje niż normalny elektroniczny mały enkoder


bartekn86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 17
Posty: 91
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#9

Post napisał: bartekn86 » 18 maja 2018, 07:36

zrobić, wszędzie słyszę zrobić.. wolał bym kupić coś co będzie dobrze działać, najlepiej od autora piko


Autor tematu
maglo18
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 176
Rejestracja: 03 mar 2016, 13:54
Lokalizacja: Lesznowola

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#10

Post napisał: maglo18 » 18 maja 2018, 09:37

Potwierdzam że działanie z tym enkoderem nie jest idealne. Zamówiłem taki https://pl.aliexpress.com/item/free-shi ... 5c0f0tZLP6 mam nadzieję że będzie lepiej działać. Dostane go na dniach tylko obudowa od nowa do zrobienia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”