Moduł Remote MPG PikoCNC

Podłączenie MPG do PikoCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 565
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#21

Post napisał: cosimo » 05 lip 2018, 09:26

A co się pokazuje w polu Impulsator/pozycja okna PLC ? Po każdym ruchu kółkiem powinno tam dodać lub odejmować impulsy.

Obrazek




bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 100
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#22

Post napisał: bartekn86 » 08 lip 2018, 19:10

ja tam dalej czekam z kasą na mpg od cosimo ;p ten xhc czy jak mu tam było :-)


jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 235
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#23

Post napisał: jacek38 » 08 lip 2018, 21:14

Witam - również przyłączam się do czekania na mpg od cosimo - mam nadzieję że już niedługo.
pozdrawiam Jacek.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3110
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#24

Post napisał: Zienek » 10 lip 2018, 21:56

+1 na MPG


Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 201
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#25

Post napisał: Bronsonboss » 10 lip 2018, 22:07

Jakby co to służę pomocą w kwestii rozkminienia HB04 od XHC... pomimo tego że nie korzystam z PikoCNC
walczyłem trochę czasu z OpenXHC i udało się to złożyć i odpalić.. a to nic innego jak przełączane HB03/HB04 oferowane u Chinczyków za stosunkowo rozsądne pieniądze... :-)


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 100
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#26

Post napisał: bartekn86 » 23 lip 2018, 19:49

Hej, czy coś się ruszyło w sprawie mpg ?

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 565
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#27

Post napisał: cosimo » 04 sie 2018, 15:37

Hej, czy coś się ruszyło w sprawie mpg ?
Ano ruszyło - jest prawie gotowe.
Nie wiem tylko na co przeznaczyć przyciski SPINDLE i "=1/2" :D
Aktualne przypisanie przycisków:
REWIND - jazda REF
PROBE-Z - pomiar materiału
SAFE_Z - pomiar narzędzia
Powyższe trzy należy naciskać trzymając klawisz MPG MODE.
=0 - Zerowanie osi wybranej przełącznikiem lub F, S=100%
MACRO - makra
Górny żółty jazda do 0,0 materiału
Dolny żółty jazda do Park1
Reszta przycisków zgodnie z opisem.


Obrazek


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1386
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#28

Post napisał: RobWan » 04 sie 2018, 15:43

cosimo pisze:Nie wiem tylko na co przeznaczyć przyciski SPINDLE i "=1/2"

Najlepiej jak użytkownik będzie mógł sam zdecydować.
Bo ja bym chciał PARK4. :-)

Robert


Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 434
Rejestracja: 16 mar 2013, 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#29

Post napisał: Blady » 05 sie 2018, 00:53

cosimo pisze:
04 sie 2018, 15:37
Hej, czy coś się ruszyło w sprawie mpg ?
Ano ruszyło - jest prawie gotowe.
Czyli że teraz kupując taki moduł mpg HB04 bez problemu można będzie sterować nim maszynką ? Jeżeli tak to poproszę jakiś manual krok po kroku jak to ogarnąć :) świetna sprawa jeżeli to będzie działać :)
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 100
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: Moduł Remote MPG PikoCNC

#30

Post napisał: bartekn86 » 05 sie 2018, 15:10

Dzięki za odpowiedz,
Czekam w takim razie na możliwość kupienia gotowca !! czy mamy oszacowaną cenę ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”