Moderatorzy

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Re: Moderatorzy

Post napisał: IMPULS3 » 23 lut 2025, 10:10

jasiu... pisze:Tam, gdzie ktoś przesadził uspokoić, tam gdzie dyskusja jest tylko gorąca nie lać niepotrzebnie wody z hydrantu, bo w ten sposób ludzie z forum razem z tą wodą spłyną

Nikt nie jest w stanie tego praktycznie zrobic dobrze. To teoria. Jak ktoś chce coś upuszczać to od tego jest worek bokserski albo szybki spacer. Na forum powinnien być spokój.
jasiu... pisze:My wczoraj cały dzień dyskutowaliśmy w robocie

Internet ma swoj inne prawa. Tu możesz kogoś zwyzywać a w realnym życiu swojego kolegi byś nie obraził.
jasiu... pisze:Bo takie jest twoje dyktatorskie stwierdzenie,

Tak to jest moje dyktatorskie stwierdzenie że ja już o tym bagnie dyskutował nie będę. Ty jak nie masz innych zainteresowań i tylko o tym chcesz to pozostaje mi tylko współczuć. :) Ja w tym żadnego rozwoju nie widze.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: jasiu... » 23 lut 2025, 10:45

IMPULS3 pisze:
23 lut 2025, 10:10
Nikt nie jest w stanie tego praktycznie zrobic dobrze.
Dlaczego? Bo nikt nie dostrzega, kiedy można pozwolić, a kiedy należy przywołać do porządku? Moim zdaniem co niektórzy przynajmniej próbują zwracać uwagę i chamstwo wycinać.
IMPULS3 pisze:
Na forum powinnien być spokój.
Tylko kto i po co wówczas będzie tu zaglądał?
IMPULS3 pisze:
Tu możesz kogoś zwyzywać a w realnym życiu
No właśnie, że nie. Nie ma indywidualnych praw dla internetu. Możesz kogoś potraktować ostro, ale nie wolno ci wchodzić do grupy wyrażeń, określanych jako chamstwo. Wiem, co niektórzy mają bardzo wybujałe ego i im nawet krytyka przeszkadza, odbierając krytykę jako atak.

Szczególnie, jeśli ktoś próbuje rozebrać ich idola politycznego z propagandowego bełkotu, za którym się chowie.
IMPULS3 pisze:
Ty jak nie masz innych zainteresowań i tylko o tym chcesz to pozostaje mi tylko współczuć. :)
I tu mamy jaskrawy przykład, skąd się bierze chamstwo.

Mam odmienne zdanie na temat wątków pobocznych na forum, zauważyłem dyktatorski styl w formułowaniu niektórych zdań, to trzeba przypuścić atak. Rozmieńmy to na drobne.

Pierwsze, to zarzucenie mi, że nie mam innych zainteresowań.

I nie ważne, że ja przecież nie opisuję całego swojego życia (np. kiedy ostatni raz byłem w filharmonii?). Trzeba zaatakować, a więc najlepszym sposobem będzie przypięcie łatki. Choćby w ten sposób, zarzucając mi, że nie mam innych zainteresowań. Atak personalny, nie ważne, że nie uzasadniony, że wymyślony (cóż IMPULS3 może o moich zainteresowaniach wiedzieć?), ważnie, że broń w postaci pomówienia o brak zainteresowań się znalazła, to czemu nie użyć.

Kolejne stwierdzenie
IMPULS3 pisze:
i tylko o tym chcesz
Nie ma znaczenia, że ja nie tylko o tym chcę, że jeśli w innych tematach mam coś do powiedzenia, to staram się zabrać głos. Atak personalny wymagał wymyślenia puenty, więc pojawiło się, że ta tylko o tym chcę.

O niczym innym. Tylko o tym...

I w ten sposób z pomówień i osobistych wycieczek bierze się chamstwo, a temat ginie, bo na pierwszy plan wysuwają się wyssane z palca oskarżenia i inwektywy.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 23 lut 2025, 10:56

jasiu... pisze:I tu mamy jaskrawy przykład, skąd się bierze chamstwo.

Nie chamstwo tylko stwierdzenie faktu. Jeśli ktoś na forum technicznym jedyny pragnienie to gadanie o polityce to wybacz ale coś jest nie tak.
Widać szkoda mojego czasu skoro nawet tego nie rozumiesz.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Avalyah » 23 lut 2025, 11:14

IMPULS3 pisze:
23 lut 2025, 08:24
Avalyah pisze:Wariografy nie działają.

Z tego co mi wiadomo to działają. Moze nie są idealne ale dają radę.
Aha, czyli jak wykryją 3 kłamstwa na 4 to już jest dla Ciebie ok? Czy może 4 na 5? A może 5 na 6?
IMPULS3 pisze:
Avalyah pisze:Jak wybierzesz tych psychologów i psychiatrów?

Dałbym radę.
Czyli jednym słowem chciałbyś być dyktatorem.
IMPULS3 pisze:
Avalyah pisze:A kto decyduje o tym, że polityk zrobił coś złego?

To jest bardzo proste do weryfikacji.
No to podaj przykład. Wprowadzenie 500+. Czy było dobre, czy niedobre? Bardzo prosto mi to zweryfikuj.

Tak czy inaczej chyba powinienem się zastosować do mojego poprzedniego postu i więcej z Tobą na ten temat nie dyskutować. Bo Ty nie chcesz dyskusji, tylko masz jakieś pomysły (te, które przedstawiłeś niezwykle naiwne, a Twoje odpowiedzi urągają zarówno Twojej inteligencji, jak i mojej, skoro zdecydowałem się odpowiedzieć) i najchętniej byś je jeszcze narzucił innym. Brzydzisz się polityką, bo w końcu Tobie jako dyktatorowi nie byłaby do niczego potrzebna. Wszyscy chodziliby jak w zegarku, raz dziennie salutowali najwyższemu przywódcy na zdjęciach i plakatach w każdym domu i byłaby sielanka. Nikt by nie dyskutował o polityce, byłoby to w końcu zabronione. A kto zabrania? Najwyższy przywódca oczywiście, bo przecież on z polityką nic wspólnego mieć nie chce. A tym bardziej nie chce, żeby mieli z nią styczność jego poddani.

Wystarczy popatrzeć na świat i zobaczyć, czy gdzieś udało się wprowadzić idealny system polityczny. Komunizm w końcu w swojej idei to raj, ale jakoś komunistycznego raju ciężko się doszukać. Dyktatura też świetne rozwiązanie. A jednak ciężko się doszukać komunistycznego raju. No i demokracja w końcu najlepsze rozwiązanie. Tylko gdzie ten demokratyczny raj?

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 23 lut 2025, 11:27

Avalyah pisze:czyli jak wykryją 3 kłamstwa na 4 to już jest dla Ciebie ok?

Tak jest ok.
Avalyah pisze:Czyli jednym słowem chciałbyś być dyktatorem.

Po prostu wiem jak to zrobić, to nie ma nic wspólnego z dyktaturą.
Avalyah pisze:No to podaj przykład. Wprowadzenie 500+. Czy było dobre, czy niedobre? Bardzo prosto mi to zweryfikuj.

To już wchodzenie w politykę a tego już tu nie zrobię. Ale odpowiedz na to pytanie jest też bardzo prosta.
I widać po Twoich wypowiedziach ze chcesz aby było tak jak jest bo coś nowego to juz odgórnie jest żle widziane.

Cała dyskusja dotyczyła polityki na forum. I moje zdanie jest kategorycznie NIE!> Moze być nawet dyktatorskie NIE. Nie intersuje mnie kto co sobie myśli. Tematy polityczne które tu były sledzilem, i wiem czym to grozi i mam swoje zdanie na ten temat z doświadczenia a nie z wyobrażenia o czymś.
Z resztą to moja dewiza życiowa że trzeba dotknąć aby uwierzyc i się przekonać. Moze nie wszystko się tak da, ale to co się da to tak trzeba.
Tyle z mojej strony w tym temacie bo to strata czasu dla mnie. Miałem przerwę od forum ale nie po to aby babrać się w tematach nic nie znaczących dla mnie. Wiec to by było na tyle. :P

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 23 lut 2025, 11:50

IMPULS3 pisze:Po prostu wiem jak to zrobić, to nie ma nic wspólnego z dyktaturą.
IMPULS3 pisze: dyktatorskie NIE
IMPULS3 pisze:nie intersuje mnie kto co sobie myśli

IMPULS3 pisze:odpowiedz na to pytanie jest też bardzo prosta

Dlatego jej nie podasz.

Rzeczywiście lepiej się w tematach pozatechnicznych nie wypowiadaj. Skorzystasz na tym Ty i ludzie, którzy musieliby to czytać.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 23 lut 2025, 12:06

Avalyah pisze:Dlatego jej nie podasz.

Idealnie pokazałeś moją wypowiedz czyli ulożyłeś ją tak aby było po Twojemu. To jest właśnie kwintesencja poltyki. I nie wklejaj mi filmów poltycznych bo na pewno nie obejrzę. To kategoria która mnie brzydzi. Świat ma piękniejsze strony niż to.
Rozczarowałeś mnie.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 23 lut 2025, 12:19

IMPULS3 pisze:I nie wklejaj mi filmów poltycznych bo na pewno nie obejrzę.

To jest film metapolityczny. Akurat hołownia tam jest mało istotny, liczy się Paweł Kozioł i to co mówi - a mówi w zasadzie to, co Ty.

Z mojej strony tyle, nie dam się wciągnąć w jałową dyskusję. Zrobisz z tym co zechcesz. Życie w ignorancji wcale nie jest złe, tylko nie narzucaj tego innym. Na szczęście już nie możesz (chociaż w czasie czystki moderatorów uważałem ją za absolutnie niepotrzebną, w tym przypadku najwyraźniej rewolucjoniści mieli rację), więc o ile nie zaczniesz się wypowiadać merytorycznie, to po prostu nie będę dalej tego ciągnął.

Wypowiadasz się jak rasowy polityk, a ja o politykach mam marną opinię. Nie mylmy jednak polityki z politykami.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 23 lut 2025, 12:37

Avalyah pisze:Życie w ignorancji wcale nie jest złe,

Nie w ignorancji tylko w braku kłamstwa.
Avalyah pisze:Na szczęście już nie możesz

Ja zrezygnowałem sam, niekt mnie nie naciskał.
Avalyah pisze:Wypowiadasz się jak rasowy polityk

Różnica pomiedzy mna a politykami jest taka że jeśli wymagam testów polityków to tym bardziej dotyczyły by one mnie. I ja mam inne spojrzenie z pełnym włączeniem spoleczeństwa a nie psudo demokracji nazywanej pośrednią. Tylko ogłupione spoleczeństwo może wierzyć w coś takiego.
I po raz kolejny widac że na tym forum nikt nie jest gotowy na nic nowego. A manipulacja trzyma się dobrze.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: jasiu... » 23 lut 2025, 13:48

IMPULS3 pisze:
23 lut 2025, 10:56
Jeśli ktoś na forum technicznym jedyny pragnienie to gadanie o polityce
To też. Z tym, że obok mojego nicka wyświetla się (nigdy o to nie zabiegałem) "Pomógł 523", to znaczy, że oprócz gadania o polityce...

A poza tym moje inne zainteresowania raczej nie spotkają się z zainteresowaniem na forum, to po co je na siłę wciskać. Ale brak wciskania tych tematów nie oznacza, że można od razu zarzucić, że interesuje mnie jedynie gadanie o polityce. To brzydka nadinterpretacja, a w zasadzie zaczepka.
Avalyah pisze:
23 lut 2025, 11:14
No to podaj przykład. Wprowadzenie 500+. Czy było dobre, czy niedobre? Bardzo prosto mi to zweryfikuj.
I to jest konkret, na temat którego można spokojnie porozmawiać, a jako że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...

Ja uważam, że jeśli inne państwa mają identyczne rozwiązania (u Niemców Kindergeld w wysokości 255€ miesięcznie już za pierwsze dziecko, niezależnie od dochodu, w Holandii, w zależności od wieku dziecka od 281,69 € do 402,41 € kwartalnie), to czemu podobny mechanizm miałby być zły w Polsce?
IMPULS3 pisze:
23 lut 2025, 11:27
Z resztą to moja dewiza życiowa że trzeba dotknąć aby uwierzyc i się przekonać.
A czy jeśli ktoś dotknął to ma się prawo wypowiedzieć, czym to dotknięcie się zakończyło? Jak na razie wielu dotykających nadal nie potrafi rozróżniać, czy dotyka miękkiego budyniu w talerzu, czy miękkiego g**** w nocniku.
IMPULS3 pisze:
23 lut 2025, 12:37
A manipulacja trzyma się dobrze.
Może dlatego, że ludzie lubią, jak się nimi manipuluje? Albo nie potrafią ocenić stopnia swojej naiwności. A do tego jeśli jeszcze ktoś potrafi zorganizować odpowiednie igrzyska.

Zawsze się znajdzie cwaniak, który będzie odgrywał twojego dobrodzieja i zbawcę. A później pojawi się nacisk, czasem nawet terror. Musisz grać w spektaklu, na który bezmyślnie wyraziłeś zgodę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”