IMPULS3 pisze: ↑23 lut 2025, 10:10
Nikt nie jest w stanie tego praktycznie zrobic dobrze.
Dlaczego? Bo nikt nie dostrzega, kiedy można pozwolić, a kiedy należy przywołać do porządku? Moim zdaniem co niektórzy przynajmniej próbują zwracać uwagę i chamstwo wycinać.
Na forum powinnien być spokój.
Tylko kto i po co wówczas będzie tu zaglądał?
Tu możesz kogoś zwyzywać a w realnym życiu
No właśnie, że nie. Nie ma indywidualnych praw dla internetu. Możesz kogoś potraktować ostro, ale nie wolno ci wchodzić do grupy wyrażeń, określanych jako chamstwo. Wiem, co niektórzy mają bardzo wybujałe ego i im nawet krytyka przeszkadza, odbierając krytykę jako atak.
Szczególnie, jeśli ktoś próbuje rozebrać ich idola politycznego z propagandowego bełkotu, za którym się chowie.
Ty jak nie masz innych zainteresowań i tylko o tym chcesz to pozostaje mi tylko współczuć.
I tu mamy jaskrawy przykład, skąd się bierze chamstwo.
Mam odmienne zdanie na temat wątków pobocznych na forum, zauważyłem dyktatorski styl w formułowaniu niektórych zdań, to trzeba przypuścić atak. Rozmieńmy to na drobne.
Pierwsze, to zarzucenie mi, że
nie mam innych zainteresowań.
I nie ważne, że ja przecież nie opisuję całego swojego życia (np. kiedy ostatni raz byłem w filharmonii?). Trzeba zaatakować, a więc
najlepszym sposobem będzie przypięcie łatki. Choćby w ten sposób, zarzucając mi, że nie mam innych zainteresowań. Atak personalny, nie ważne, że nie uzasadniony, że wymyślony (cóż IMPULS3 może o moich zainteresowaniach wiedzieć?), ważnie, że broń w postaci pomówienia o brak zainteresowań się znalazła, to czemu nie użyć.
Kolejne stwierdzenie
i tylko o tym chcesz
Nie ma znaczenia, że
ja nie tylko o tym chcę, że jeśli w innych tematach mam coś do powiedzenia, to staram się zabrać głos. Atak personalny wymagał wymyślenia puenty,
więc pojawiło się, że ta tylko o tym chcę.
O niczym innym. Tylko o tym...
I w ten sposób z pomówień i osobistych wycieczek bierze się chamstwo, a temat ginie, bo na pierwszy plan wysuwają się wyssane z palca oskarżenia i inwektywy.