Moderatorzy

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Re: Moderatorzy

Post napisał: Avalyah » 23 lut 2025, 14:27

jasiu... pisze:I to jest konkret, na temat którego można spokojnie porozmawiać, a jako że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...

Dlatego o to zapytałem, bo chociaż fanem nie jestem, to nie uważam tego za jednoznaczne, absolutne zło w czystej postaci. Jestem w stanie dyskutować, ale jestem też przekonany, że określenie, czy to jest po prostu złe czy po prostu dobre jest zwyczajnie niemożliwe.

Swoją drogą pragnę zwrócić uwagę, że jednak chyba jest potrzeba politycznego tematu na forum, bo jeśli takiego nie ma, to rozlewa się to gdzie indziej - jak chociażby tutaj. Lepiej szambo trzymać w jednym miejscu i kto lubi się popluskać (nawet okazjonalnie), może to zrobić. I nie ma co tutaj udawać świętych, każdy lubi czasem się trochę w błocie potarzać. Niektórzy częściej, inni rzadziej, ale jednak. A trzymanie tego w jednym miejscu to jest właśnie ta "kwarantanna", która zapobiega rozlewaniu się tego szamba w inne miejsca forum, co już się zdarzało.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tuxcnc » 23 lut 2025, 14:31

Po pierwsze, chciałbym Wam przypomnieć, że wojna z moderacją zaczęła się od tego, że kilku osobom odbiło od nadmiaru uprawnień. Kiedy zrezygnowali z moderowania zaczęli zachowywać się normalnie, a na forum zrobiło się spokojniej.
Po drugie, forum nie zdycha od tego, że ktoś komuś czasem nawsadza, tylko od tego, że tu nie ma niczego ciekawego. Przykładowo dzisiaj mamy nowy temat o tym, że komuś na GRBL 0.8 nie działa silnik na pełnym kroku. Co mu można odpisać? Że wszystko robi źle? A kogo taki wątek zainteresuje?
Po trzecie, nie warto tutaj zakładać ciekawych tematów, bo zaraz wpadnie jakiś troll albo przemądrzalec i wątek totalnie rozpieprzy. Na przykład mam problem z zaprojektowaniem ATC na BT30/ISO30 w maszynie, która ma 130mm prześwitu pod bramą. Ale tematu nie zakładam, bo czy jest tu ktoś z kim można by było o tym porozmawiać?

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 23 lut 2025, 14:35

tuxcnc pisze:wpadnie jakiś troll albo przemądrzalec i wątek totalnie rozpieprzy.

Nie spodziewałem się takiej samokrytyki. Brawo!
tuxcnc pisze:bo czy jest tu ktoś z kim można by było o tym porozmawiać?

A jak nie tutaj, to gdzie? Jeśli sam wiesz wszystko lepiej to wiadomo, że tematu nie warto zakładać. A jak nie, to załóż i się dowiedz, czy inni mają pomysł jak to rozwiązać, czy prościej będzie maszynę przerobić, niż zrobić takie atc.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: IMPULS3 » 23 lut 2025, 14:42

tuxcnc pisze:Po trzecie, nie warto tutaj zakładać ciekawych tematów, bo zaraz wpadnie jakiś troll albo przemądrzalec i wątek totalnie rozpieprzy.
Nie zauważylem a tematy zakładałem. Moze dlatego nikt mi niczego nie zepsuł a wręcz przeciwnie bo przy okazji się czegoś dowiedziałem o czymś wiecej. Tyle tylko że ja wiedziałem co robię i po co, natomiast nie miałem odgórnie niczego pewnego na 100% więc każda koncepcja mogła być zmieniona.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: jasiu... » 23 lut 2025, 14:45

Avalyah pisze:
23 lut 2025, 14:27
Swoją drogą pragnę zwrócić uwagę, że jednak chyba jest potrzeba politycznego tematu na forum, bo jeśli takiego nie ma, to rozlewa się to gdzie indziej - jak chociażby tutaj.
To samo mówiłem. W sumie, to nie widzę powodu, żeby ten temat takim wątkiem się nie stał. Przeniesienie do działu "Na luzie", czy nawet do śmietnika może i jest potrzebne, chociaż czy konieczne?

Jest jeszcze jeden problem. Taki wątek powinien być dość czytelnie moderowany, bo od razu pojawiają się na nim ludzie, którzy uprawiają zwyczajną, często nachalną propagandę i promocję "swojej" partii. A jeśli ktoś rzuci temat, jak to jest gdzie indziej, to od razu klei mu się etykietę germanofoba, czy podobny epitet.

A dobrze, to na przekór też spytam. Czy Polska powinna zmodernizować swój system wyborczy na wzór niemiecki?

Już wyjaśniam o co chodzi. W Niemczech, jeśli nie chcesz, albo nie możesz uczestniczyć bezpośrednio w wyborach, to możesz poprosić, żeby ci kartę do głosowania przysłali. Możesz wysłać emaila, możesz online ze strony, możesz nawet napisać list. I kartę ci przyślą. A jeśli ją wypełnisz, to możesz ją odesłać pocztą (koperta jest zaadresowana), albo samemu, czy przez sąsiadkę (jak masz zaufanie) podrzucić do urzędu.

Do zastosowania w Polsce, czy nie?

No właśnie - i u wielu, zamiast refleksji, czy to jest dobre, od razu pojawi się sugestia, że Polska to niemieckich rozwiązań nie potrzebuje, a jasiu, wiadomo....

Niestety, ale tak działają niektórzy na forach.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 23 lut 2025, 14:46

Avalyah pisze:
23 lut 2025, 14:35
załóż i się dowiedz, czy inni mają pomysł jak to rozwiązać, czy prościej będzie maszynę przerobić, niż zrobić takie atc.
Chcesz, to masz atc-w-malym-ploterze-do-drewna-t124584.html
Sam jestem ciekawy, czy ktoś napisze coś z sensem...

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 23 lut 2025, 14:51

Hej.
Wojna z moderacją zaczęła się od personalnych ataków.
No i chyba doczekamy się zalewu wybitych konstrukcji.
Podobno były sekowane przez modów.
A więc gdzie to jest ?
Poza tym ci Kol. jakoś praktycznie poznikali.
W sumie to już 20 lat na tym forum siedzę i widziałem ( czytałem) to i owo.
Jako że miałem dość atmosfery nagonki - zrezygnowałem .
A czy to się komuś podoba ( lub nie ) lata mi to.
Chcecie się żreć - wasza wola.
A to cała nagonka miała ( dla mnie ) walor poznawczy.
Dowiedziałem się kto jest chamem i prostakiem - a kto nie.
pzd.
Mane Tekel Fares

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 23 lut 2025, 16:19

tuxcnc pisze:Sam jestem ciekawy, czy ktoś napisze coś z sensem...

No i dobrze, jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz. W najgorszym wypadku nikt nic nie napisze.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 23 lut 2025, 16:38

tuxcnc pisze:
23 lut 2025, 14:31
Po trzecie, nie warto tutaj zakładać ciekawych tematów, bo zaraz wpadnie jakiś troll albo przemądrzalec i wątek totalnie rozpieprzy.
Wiesz, że zazwyczaj to ty wpadasz i rozpieprzasz ludziom temat?
Pewnie nie zdajesz sobie z tego sprawy.

Co do aktualnego sedna rozmowy - nie uważam, że ludzie odchodzą z forum, bo nie podoba im się rozmowa.
Jak ktoś jest tematem zainteresowany i ma coś do powiedzeni, to nawet jak nie zawsze jest przyjemnie, to jednak jest, no bo gdzie indziej pójdzie?
Jeśli na forum jest coraz mniej ciekawych tematów, to raczej dlatego, że ludzie coraz mniej ciekawymi tematami się zajmują.
I tyle.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: jasiu... » 23 lut 2025, 18:19

drzasiek90 pisze:
23 lut 2025, 16:38
że ludzie coraz mniej ciekawymi tematami się zajmują.
Nic dodać, nic ująć.

Nawet polityka niektórych przestała podniecać, a co tu dopiero mówić o tematach technicznych. Gotowy ploterek taniej kupi się na ebaju, niż gdyby go z części składać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”