Kontroler Ethernet dla LinuxCNC - nowa wersja, wstepne testy, opinie
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Re: Kontroler Ethernet dla LinuxCNC - nowa wersja, wstepne testy, opinie
Jak kolega Plemniki który ma większą wiedzę niż ja w tej dziedzinie
ma takie problemy to ja na pewno nie dam rady
a narzucać się komuś nie jest w mojej naturze.
ma takie problemy to ja na pewno nie dam rady
a narzucać się komuś nie jest w mojej naturze.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 25
Małe przygotowanie do retrofitu mojego ploterka
Chwila wolnego przy drukarce - podstawka pod RPi4 , linumeryk v3 , płytka BOB
Jak ktoś potrzebuje udostępnię plik STL do druku, pod płytkę z jednym przekaźnikiem i tą większą z trzema przekaźnikami
Pytanie do drzasiek90
Czy linumerykV3 mogę zasilić z portu USB maliny czy preferowany jest własny zasilacz ?
P.S
instalacja na Rpi4 poszła super ale na dwóch różnych laptopach bardzo kiepsko nowy laptop HP z biosem UEFI, 4 rdzenie 8 wątków - brak możliwości izolacji rdzeni . Starszy laptop Dell 2 rdzenie 4 wątki po izolacji 2 rdzeni wieszał się i też lipa , malina śmiga .

Chwila wolnego przy drukarce - podstawka pod RPi4 , linumeryk v3 , płytka BOB
Jak ktoś potrzebuje udostępnię plik STL do druku, pod płytkę z jednym przekaźnikiem i tą większą z trzema przekaźnikami
Pytanie do drzasiek90
Czy linumerykV3 mogę zasilić z portu USB maliny czy preferowany jest własny zasilacz ?
P.S
instalacja na Rpi4 poszła super ale na dwóch różnych laptopach bardzo kiepsko nowy laptop HP z biosem UEFI, 4 rdzenie 8 wątków - brak możliwości izolacji rdzeni . Starszy laptop Dell 2 rdzenie 4 wątki po izolacji 2 rdzeni wieszał się i też lipa , malina śmiga .

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 44
- Kontakt:
Jak najbardziej można z portu USB maliny.
Możesz napisać dokładniej na czym polega problem z brakiem możliwości izolacji rdzeni?
Jak się objawia ten brak możliwości?
W sensie nie izolują się pomimo odpowiednich wpisów w grubie?
-
rdzenie nie izolują się pomimo poprawnej komendy ,
wyskakuje komunikat o błędzie magistrali zarządzania procesorem i instalacja zostaje przerwana a kom wykonuje restart i tak w koło.
myślałem że może robię coś nie tak i zaprosiłem znajomego informatyka który też poległ .
wyskakuje komunikat o błędzie magistrali zarządzania procesorem i instalacja zostaje przerwana a kom wykonuje restart i tak w koło.
myślałem że może robię coś nie tak i zaprosiłem znajomego informatyka który też poległ .
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Chyba jednak robisz coś nie tak, bo izolacji rdzeni nie robi się przed instalacją czegokolwiek, tylko jak już wszystko masz zainstalowane i chcesz to tylko dopieścić...plemnik7 pisze: ↑11 kwie 2025, 20:23rdzenie nie izolują się pomimo poprawnej komendy ,
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby nie dało się izolować rdzeni, choć czasem nie daje to oczekiwanego efektu...
-
izolacja następuje kiedy odpalasz live
po instalacji pełnego systemu
"Aby nie edytować za każdym razem w opcjach przy włączaniu, należy na stałe ustawić izolację rdzeni procesora. W tym celu należy uruchomić aplikację Grub-customizer"
Tak się dzieje na nowym lapku HP .
"Aby nie edytować za każdym razem w opcjach przy włączaniu, należy na stałe ustawić izolację rdzeni procesora. W tym celu należy uruchomić aplikację Grub-customizer"
-
Grub-customizer jest fajny kiedy chcesz sobie zmienić tapetę widoczną przy uruchamianiu systemu...plemnik7 pisze: ↑11 kwie 2025, 20:40izolacja następuje kiedy odpalasz live
Używanie takich narzędzi do dość prostych czynności jest zwykłą głupotą, choćby z tego powodu, że w razie problemów nie wiesz co zadziałało źle (czy podałeś złe parametry, czy grub-customizer nawalił)...
Izolację rdzeni wykonuje się edytując pliki konfiguracyjne.
Chwilowo, edytując /boot/grub/grub.cfg (może zostać nadpisany i zmiany zostaną utracone), na stałe edytując /etc/default/grub.
Po prostu, w odpowiednim miejscu, dopisujesz odpowiednie parametry kernela (tutaj isolcpus=<parametr zależny od procesora>).
Ponieważ parametrem isolcpus jest rdzeń logiczny, więc dla procesorów HT trzeba podać dwie wartości rozdzielone przecinkiem (żeby zaizolować cały rdzeń fizyczny), dla procesorów <jeden rdzeń = jeden wątek> jest to pojedyncza wartość.
Więcej pisać nie będę, bo jest to dość dobrze opisane w necie.
-
- Kontakt:
Jak zwykle sprowadzasz wszystko do jednego poziomu.
Sprawa wygląda tak, że konfigurację wykonują ludzie według instrukcji.
Mają różny poziom zaawansowania, jednak w większości są to ludzie "raczkujący" w Linuxie.
Nie da się od nich wymagać, że nawet jak coś pójdzie nie tak to będą sami potrafili problem rozwiązać z bo zazwyczaj tak nie jest.
Jeśli ktoś ma problem z pisze do mnie meila, opisuje z czym jest problem i ja pomagam.
W instrukcji podane jest rozwiązanie, które najłatwiej opisać i wykonać przez każdego.
Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby użytkownik bardziej zaawansowany w systemie wykonał sobie ten wpis bezpośrednio w pliku.
Swoją drogą, zaskakujące jest jak trudno z ludźmi się porozumieć - nie piszę tego w kontekście tego problemu.
Dziś dostałem zgłoszenie na meila od klienta, że ma problem. Ale nijak nie mogłem się dowiedzieć z czym ten problem.
W pierwszej wiadomości dostałem ciąg losowych wyrazów, bez interpunkcji, bez jakiejkolwiek gramatyki.
Coś w tym stylu:
"kupiłem linumeric llptv3 działa jeden adres problem nie działa połączenie frezarka nie dziala"
W odpowiedzi poprosiłem o wytłumaczenie w kilku zdaniach w czym jest problem, bo nie rozumiem. I otrzymałem jedni zdanie:
"Po podłaczeniu komputera z frezarka przez kontroler, frezarka nie działa"
Dopiero kilkanaście pytań, nie więcej niż jedno w jednej wiadomości pozwoliło mi się dowiedzieć w czym był problem.
A problem był w tym, że nie przeczytał instrukcji.
-
Problem z Tobą polega na tym, że jak sobie coś ubzdurasz, to się tego będziesz trzymał do końca i za wszelką cenę, więc próżny trud cokolwiek Ci tłumaczyć...drzasiek90 pisze: ↑11 kwie 2025, 23:35W instrukcji podane jest rozwiązanie, które najłatwiej opisać i wykonać przez każdego.
Tutaj zakładasz, że użytkownik jest tak głupi, że nie poradzi sobie z edytorem tekstu, więc mu proponujesz program, którego na pewno nie zna, nie rozumie i nie wie do czego tak naprawdę służy...
No naprawdę, trudno o większą głupotę, ale zamiast się nad tym zastanowić, tradycyjnie walniesz focha i się obrazisz...
Tak naprawdę, to powinno się to robić zupełnie inaczej, mianowicie zatrzymać bootowanie systemu, dopisać potrzebny parametr i zobaczyć czy zadziała (dokładnie, choć po angielsku tutaj https://askubuntu.com/questions/19486/h ... -parameter)
Dlaczego akurat tak?
Bo jeżeli system nie wstanie, to będzie znaczyło że coś źle wpisaliśmy i nie ma innego wytłumaczenia.
-
- Kontakt:
To z tobą jest tego rodzaju problem, tylko na większą skalę.
Jak sobie coś ubzdurasz, to uważasz że to jest jedyny słuszny punkt widzenia a każdy inny jest idiotyczny, debilny i kretyński.
Więc jeśli ktokolwiek zechce przedstawić ci inny punkt widzenia, to go zwyzywasz i obrazisz.
W dodatku kompletnie nie zdajesz sobie z tego sprawy.
Nie.
Ja zakładam, że użytkownik może mieć dużą wiedzę w tym temacie (więc będzie wiedział jak to zrobić inaczej) ale może mieć także niewielką i trzeba podać mu rozwiązanie, które najłatwiej jest przedstawić.
Według mnie, dużo łatwiej jest wytłumaczyć, że należy uruchomić program i wpisać coś w danym okienku, niż tłumaczyć który plik edytować i w którym miejscu.
To jest mój punkt widzenia na podstawie moich doświadczeń.
Ty możesz mieć inne zdanie na ten temat, ale PRZESTAŃ BREDZIĆ, ŻE TYLKO TWOJE JEST JEDYNE SŁUSZNE!
Zbuduj coś i spróbuj opisać to tak, aby każdemu dogodzić i każdy był w stanie to wykonać.
Wrzucasz tu na forum chaotyczne opisy z których niewiele wynika i tak naprawdę nikt na ich podstawie nie jest w stanie odtworzyć tego co ty zrobiłeś. Więc nie jesteś dla mnie w kwestii pisania instrukcji żadnym autorytetem.
To jest trudna sprawa i ja zdaje sobie sprawę, że moje instrukcje idealne nie są, ale starałem się je pisać tak, aby było jak najprościej.
Możesz iść bredzić gdzieś indziej?
Większość śmieci w tym temacie narzucałeś ty.