-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 336
- Kontakt:
czyli ta temperatura jest normalna? a konstrukcja mi sie nie podpali?
tak przy okazji, tylko na potrzeby mojego cnc kupiłem sobie komputer dell za 400 pln, bo sobie nie sprawdziłem i mój komp nie ma lpt, ale dzisiaj przyszedł i wszystko dziala. pytanko moje kolejne to jak się dowiedzieć ile mój silnik ma kroków na jeden obrót, docelowo chodzi mi jak policzyć rozdzielczość, spróbuję poszukać na forum, ale nie wiem ile mój silnik wykonuje kroków na jeden obrót. Już nie mogę się doczekać aż to ja będę pomagał, ale długa droga przedemną, ale i daleka droga za mną

tak przy okazji, tylko na potrzeby mojego cnc kupiłem sobie komputer dell za 400 pln, bo sobie nie sprawdziłem i mój komp nie ma lpt, ale dzisiaj przyszedł i wszystko dziala. pytanko moje kolejne to jak się dowiedzieć ile mój silnik ma kroków na jeden obrót, docelowo chodzi mi jak policzyć rozdzielczość, spróbuję poszukać na forum, ale nie wiem ile mój silnik wykonuje kroków na jeden obrót. Już nie mogę się doczekać aż to ja będę pomagał, ale długa droga przedemną, ale i daleka droga za mną
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 71
- Kontakt:
niech zgadnę pewnie optiplex gx 260 albo 280
jaki masz ten prąd silnika według papierów? nic się z tą konstrukcją nie stanie. standardowo jest 200 pełnych na obrót. czyli zakładając ze masz na sterze 1:1 i śrubę 10x2 to na 200 kroków masz 2 mm przesuw w osi

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- Posty w temacie: 13
Temperatura nie jest normalna, gdyż silnik otrzymuje 1,5 zamiast 1,4A. Na dodatek najwięcej ciepła silniki tracą podczas postoju. Radzę przełączyć uzwojenia na układ równoległy. Spadnie moment trzymający ale wzrośnie prędkość maksymalna. Temperatura spadnie znacznie, gdyż zamiast 2,83A silnik dostaje 1,5. Ubytek momentu jest proporcjonalny do prądu a biorąc pod uwagę konstrukcję maszyny i tak będzie wystarczający i może nie nastąpi samozniszczenie w wypadku kolizji.smouki pisze:czyli ta temperatura jest normalna?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 336
- Kontakt:
gx 520 2,8 gHz wystarczy.niech zgadnę pewnie optiplex gx 260 albo 280
w/g papierów i tego co mi zacharius napisał moje sterowniki optymalnie mają 1,5A więc musiałem podpiąć równolegle (1,41A), a Leoo teraz pisze żebym podpiął szeregowo, to w takim razie będzie większy prąd, teraz to się zmiksowałem. Na mój chłopski rozum, jak podepnę równolegle to popłynie większy prąd przez sterowniki które już się grzeją, a co dopiero przy większym prądzie, ale jak z reguły mogę się mylić
- Załączniki
-
- to jest rozpiska połączeń
- połączenia silników 2.jpg (32.64 KiB) Przejrzano 1787 razy
-
- Posty w temacie: 13
Akurat odwrotnie.smouki pisze:a Leoo teraz pisze żebym podpiął szeregowo
Proponuję "BIPOLARNE-RÓWNOLEGŁE".
Z tego co udało mi się ustalić Kolega skarżył się na za ciepłe silniki a nie sterowniki?smouki pisze:Na mój chłopski rozum, jak podepnę równolegle to popłynie większy prąd przez sterowniki które już się grzeją, a co dopiero przy większym prądzie, ale jak z reguły mogę się mylić
Sterownik daje tyle prądu, na ile został ustawiony czyli 1,5A.
-
- Kontakt:
nie nie, Leoo daje dobrą radę jak obniżyć temperaturę silnika kosztem momentu. Jak przestawisz cewki w taką konfigurację to prąd nominalny fazy będzie 2,83 a sterownik mu poda 1,5 więc poniżej normy. skutkuje to stratą momentu ale temperatura pójdzie w dół fakt.
natomiast ster zostanie gorący jak był ale te zwierza to prościej chłodzić.
natomiast ster zostanie gorący jak był ale te zwierza to prościej chłodzić.
-
- Posty w temacie: 12
smouki, Na ten moment zapomnij o zależnościach które chłopskiemu rozumowi podpowiada prawo Ohma
O tym jaki prąd płynie w układzie sterownik-silnik decyduje regulacja obwodu czopera w sterowniku. Ponieważ jak mówisz usmażyłeś miernik, w sterownikach nie ma potencjometrów regulacyjnych a i doświadczenia przy tej regulacji póki co jeszcze nie masz to sposób podany przez Leoo, jest najszybszym i najbezpieczniejszym żeby silnikom ulżyć w cierpieniach. Fakt że to je nieco osłabi bo według danych z tabeli moment 1.9 Nm osiągają one przy połączeniu równoległym bipolarnym i zasileniu prądem 2.83A. W Twoim przypadku jeżeli ze sterownika płynie 1.5A to oczywiste że moment jest mniejszy. Kiedy odzyskasz miernik i dowiesz się jak ustawia się w Twoim sterowniku prąd to będziesz mógł wrócić do połączenia szeregowego po ustawieniu niższego prądu. Sterownikom też będzie wówczas mniej duszno. Odzyskasz moment napędowy ale z kolei wpłynie to niekorzystnie na max szybkość obracania silnika. Chodzi o to że przy połączeniu szeregowym uzwojenie ma wyższą indukcyjność (spójrz do tabeli z danymi silnika) więc z grubsza biorąc wolniej w nim narasta prąd.

-
- Kontakt:
póki nie wypróbujesz to się nie dowiesz
metalu chyba na tym frezować nie planujesz co? temperatura temperaturą wiadomo że jest lepsza jak mniejsza przynajmniej u sprzętu elektronicznego
a jak zabraknie kopa to włączysz z powrotem nic mu się tam od ekstra 90mA nie powinno stać.
najwyżej droga do sklepu z tuningiem do kompa i kupienie jakich radiatorów na jakimś lepie termoprzewodzącym i będzie

najwyżej droga do sklepu z tuningiem do kompa i kupienie jakich radiatorów na jakimś lepie termoprzewodzącym i będzie
Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, 22:47 przez zacharius, łącznie zmieniany 1 raz.