Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

Skanowanie? Tablet graficzny?


Autor tematu
Brezniew
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 14
Posty: 60
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#21

Post napisał: Brezniew » 22 cze 2020, 17:58

robertar ale idziesz w zaparte 😎
Napisałem wyżej, że to nie forum motoryzacyjne i dlatego nie potrzebuje rozmyślania na temat użycia jakiejś innej opcji do zdystansowania głowicy tylko to forum cnc więc pytam o przeniesienie konkretnego obiektu 2d do cada. Mimo wszystko dzięki za udział w dyskusji ale równie dobrze mogłem podać za przykład serwetkę babci 😉




kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 2294
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#22

Post napisał: kubus838 » 22 cze 2020, 21:07

robertar pisze:
22 cze 2020, 17:00

Ok, dociera to do mnie. Ale gdyby chodziło tu o podkładkę doużo cieńszą (a na początku dyskusji nie wiadomo było jaka ma być jej grubość), być może pozyskanie jej z innej, niezużytej uszczelki, poprzez jej rozwarstwienie, miałoby większy sens niż rysowanie i wycinanie nowej.
No nie - idę się napić.

Człowieku o czym Ty piszesz? Najpierw sprawdź o co w tym chodzi a potem dawaj rady. Ty za to nie płacisz ale autor tematu już tak.
Ile trzeba pisać by ktoś chciał to zrozumieć? Normalnie ręce opadają.
Już nie mam siły jak to tłumaczyć. Jeżeli ktoś chce zrobić podkładkę pod uszczelką pod głowicę to nie zrobi jej ze starej zużytej uszczelki pod głowicę.
Zacznij myśleć - raz użyta uszczelka już nie nadaje się na wymiarowanie. PYTAJ A NIE KOMBINUJ. Kłania się fizyka 4 klasa szkoły podstawowej. Czy to aż tak trudne do zrozumienia?

Kol. Brezniew

Ale to jest forum które dotyczy obrabiarek cnc. Jeżeli to Ci się nie podoba to "wyłącz" temat i sprawa zamknięta dla Ciebie. Ale dla ludzi którzy tworzą obrabiarki lub inne urządzenia do obróbki stali już nie.

Ideą tego forum jest budowanie maszyn przy pomocy których można obrabiać różne materiały. I liczy się technologia obróbki a nie pisanie co można lub nie. Dla nas ważne jest jak zbudować maszynę a później na niej obrabiać różne materiału typu stał, drewno albo tworzywa sztuczne.

Więc albo pytasz o problem i dostajesz odpowiedź albo nie. Czy to jest proste czy nie?

A tak na marginesie to co chcesz Ty zrobić dla większości forumowiczów jest do osiągnięcia bez większych problemów. A to co ja Ci napisałem to forumowicze robią od kilku lat. Dlatego zdecyduj sam. Dla forumowiczów liczy się tylko "jak obrabiać dany materiał" a nie bicie piany.

robert


piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1268
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#23

Post napisał: piromarek » 22 cze 2020, 21:10

Kubus838.
Kolego nie rozumiesz ani co piszesz ani co czytasz.
Nie dociera do Ciebie nic spoza Twojego środka koła.
Wyciągasz niepodważalne wnioski na podstawie nikłych przesłanek.

Ludzie pomóżcie bo nie dam rady. :-)
kubus838 pisze:rysuje części wewnętrzne a potem wstawiam je w określone wymiarami miejsca


No no. Na przykład "splajn w splajnie". Już widzę jak to mierzysz, krzywe do krzywego puste do pustego.
No pewnie, zaraz mi to będziesz próbkował wierszami.
To jest takie samo gadanie jak byś powiedział, że wszystko się da zaprogramować z reki g-codem i cam jest niepotrzebny.

Co z tego jak kiedyś ludzie latali w kosmos ?
Weź se przeczytaj Kopernika. Na bank nic nie pojmiesz.
Czego to dowodzi ? Że dupę szkłem trzeba podcierać ?

Wydaje Cie się, że co to jest za forum ?
Gospodyń wiejskich ?
Po kiego wafla wstawiasz tu jakieś prawdy objawione o tym co może a co nie może CAD, albo o tym co można zmierzyć suwmiarką.
Weź Ty się obudź.
Tutaj wszyscy to wiedzą, a odwzorowanie wymiarów rzeczywistego przedmiotu do cad'a to czasem jest poważny problem.

DLATEGO UŻYWA SIĘ SKANERÓW. :P


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 2294
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#24

Post napisał: kubus838 » 22 cze 2020, 21:25

piromarek pisze:
22 cze 2020, 21:10
Kubus838.
Kolego nie rozumiesz ani co piszesz ani co czytasz.
Nie dociera do Ciebie nic spoza Twojego środka koła.
Wyciągasz niepodważalne wnioski na podstawie nikłych przesłanek.

Ludzie pomóżcie bo nie dam rady. :-)
kubus838 pisze:rysuje części wewnętrzne a potem wstawiam je w określone wymiarami miejsca


No no. Na przykład "splajn w splajnie". Już widzę jak to mierzysz, krzywe do krzywego puste do pustego.
No pewnie, zaraz mi to będziesz próbkował wierszami.
To jest takie samo gadanie jak byś powiedział, że wszystko się da zaprogramować z reki g-codem i cam jest niepotrzebny.

Co z tego jak kiedyś ludzie latali w kosmos ?
Weź se przeczytaj Kopernika. Na bank nic nie pojmiesz.
Czego to dowodzi ? Że dupę szkłem trzeba podcierać ?

Wydaje Cie się, że co to jest za forum ?
Gospodyń wiejskich ?
Po kiego wafla wstawiasz tu jakieś prawdy objawione o tym co może a co nie może CAD, albo o tym co można zmierzyć suwmiarką.
Weź Ty się obudź.
Tutaj wszyscy to wiedzą, a odwzorowanie wymiarów rzeczywistego przedmiotu do cad'a to czasem jest poważny problem.

DLATEGO UŻYWA SIĘ SKANERÓW. :P
Jesteś osoba bez wiedzy i praktyki - najpierw pokaż co Ty potrafisz!! Dokładnie tak jak mnie "egzaminowałeś". A dopiero oceniaj. Ja pokazałem co można zrobić w tym temacie A TY?. Ty do tej pory nie jesteś w stanie wskazać jak wykonuje się proste operacje w CAD.

robert


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 2294
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#25

Post napisał: kubus838 » 22 cze 2020, 23:19

robertar pisze:
22 cze 2020, 21:39
Zacytowałeś mnie, a nawet nie przeczytałeś tego co napisałem - w tym cytowanym przez Ciebie fragmencie pisałem już o uszczelce niezużytej. Czyli takiej, która jeszcze nie była zamontowana.
Wybacz jeżeli Cię uraziłem. Ale jeżeli chcesz coś doradzać to pokaż jak to zrobić. Takie pisanie "o super pomysłach" to tylko zwykłe bredzenie - jeszcze raz wybacz, że to tak nazywam. Ale niestety inaczej tego nazwać nie można. Przecież taką uszczelką w formie podkładki można zrobić bez wielkich problemów. Jest jeden warunek - trzeba chcieć. A autor tematu już chyba wie, że potrzebne są chęci i zaangażowanie a nie pójście na tzw łatwiznę <bo może będzie taniej>.

Czy w tym jest coś nie zrozumiałego? Czy w tym jest coś dziwnego? Czy można tego nie zrozumieć?
Jeżeli chce niech kupuje - jego sprawa. Ale pytał "macie jakiś sposób, żeby przenieść kontur skomplikowanego przedmiotu do CAD". Dostał tyle odpowiedzi i instrukcji, że powinien się zastanowić i sam podjąć decyzje.

Akurat w tym temacie nie ma rzeczy trudnych. Za to są rzeczy które warto wiedzieć w temacie obróbki stali i obrabiarek cnc. Dlatego nie pisz więcej swoich "stwierdzeń" do momentu kiedy nie dowiesz się na czym to polega.

Do autora tematu:

Śmiało i bez problemów to wykonasz rysując w cad-zie. Powiem więcej zrobisz to lepiej i dokładniej rysując w programie. Żadne skanowanie ani odrysowanie nie da Ci takiej dokładności jak rysowane i wymiarowanie za pomocą narzędzi pomiarowych wykonane z oryginału. Dlatego odpuść sobie półśrodki tylko zastosuj metodę sprawdzoną. Jeżeli chcesz użyć nowoczesnych środków "wprowadzenia" tego do cad-a to pamiętaj może wystąpić jakiś błąd który będzie Cie "kosztował" bardzo dużo.
A teraz decyzje podejmij sam - Twój silnik Twoja kasa.

robert


Autor tematu
Brezniew
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 14
Posty: 60
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#26

Post napisał: Brezniew » 23 cze 2020, 06:37

Ja już podjąłem decyzję do to zrobię.
Z racji tego, że czas mnie nie goni to poeksperymentuje różne sposoby które podaliście.
Nie rozumiem tylko tego napięcia, które robicie w tym temacie.


piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1268
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#27

Post napisał: piromarek » 23 cze 2020, 07:25

kubus838 pisze:Jesteś osoba bez wiedzy i praktyki - najpierw pokaż co Ty potrafisz!! Dokładnie tak jak mnie "egzaminowałeś". A dopiero oceniaj. Ja pokazałem co można zrobić w tym temacie A TY?. Ty do tej pory nie jesteś w stanie wskazać jak wykonuje się proste operacje w CAD.


Kubus,
nie zamierzam niczego tu pokazywać i niczego nikomu udowadniać.
To jakiś konkurs: kto ma dłuższego ?

Nadal do Ciebie nic nie dociera . Beton zbrojony.

Dla mnie to koniec dyskusji z Tobą. Nie wiem na co tu sobie pozujesz.
Patrząc w historię Twoich wypowiedzi to niestety standard Twojego zachowania na forum.

Napisałem wszystko po kilka razy. Nawet średnio rozwinięty rododendron by załapał.

Ani Cię oceniam ani egzaminuję.
Coś sobie ubzdurałeś.
Coś sobie tam wymyślasz i przesz do tego jak muł z klapami na oczach, napinając się jak guma w gaciach.
Przy okazji obrażasz się na innych sam obrażając ich w odwecie.

Odechciało mi się.
Pa.


gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 712
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#28

Post napisał: gozdd » 23 cze 2020, 08:02

kubus838 pisze:To spróbuj zamontować taka uszczelkę jeżeli otwór na śrubę będzie przesunięty o 0,2mm. Życzę powodzeni.

Dlatego otwory robi się minimalnie większe. Jedyne otwory, które muszą być wykonane z możliwie wysoką dokładnością (nawet nie do setki, bo to nierealne), to dwa otwory pod tulejki ustalające oraz uszczelniające komory spalania. Reszcie otworów nie zaszkodzi przesunięcie o te 0.2mm czy nawet 0.5mm.
Napisz do jakiejś firmy wykonującej uszczelki na zamówienie i zapytaj czy zrobią Ci miękką uszczelkę (nie metalową) z dokładnością do 0.01mm :D


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 2294
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#29

Post napisał: kubus838 » 24 cze 2020, 00:37

Kol. robertar

Ty chyba w dalszym ciągu nie rozumiesz o co w tym chodzi. Więc Ci wyjaśnię w dużym skrócie tu chodzi o to aby taką uszczelkę pod głowice przenieść do programu cad aby wyciąć podkładkę stalową. I dla tego swoje "niuansy" przedstaw w praktyce. Nie pisz, że trzeba to zrobić tak czy siak i pokaż jak Ty to to robisz. A opisywanie przez Ciebie metody jest pozbawione sensu - bo to tylko bicie piany niczym nie potwierdzone.

Ja napisałem i pokazałem - a Ty? A Ty proponujesz "rozwarstwiać" zużytą uszczelką aby z niej robić "podkładki" lub zdejmować wymiary? Najpierw zastanów się co piszesz później popytaj mechaników od silników spalinowych. A jak już znajdziesz "głupotę" którą promujesz to może zauważysz swoją hipokryzję.

Twoje pytanie są pozbawione sensu do póki nie przedstawisz swoich prac na temat tej "podkładki". Jak możesz kogoś "egzaminować" skoro nie jesteś w stanie sam czegoś pokazać. Po prostu "jesteś nauczycielem pływanie który sam nie wszedł do wody a chce uczyć pływać innych".

Dlatego najpierw przedstaw swoje wyniki prac na ten temat a potem krytykuj. Bo inaczej jesteś mało wiarygodny.

Kol. Brezniew - autor tematu.

To wcale nie jest napięcie. Po prostu w takich sytuacjach zawsze znajdą się ludzi którzy doradzają jak pewne rzeczy robić nie mając wiedzy jak to wygląda w rzeczywistości. Jednym z takich przykładów jest "rozwarstwianie" uszczelki pod głowicę aby zdjąć z niej wymiar. Czy taką informację może podać osoba która ma jakiekolwiek doświadczenie w obsłudze silników spalinowych? Na pewno nie. Znajdź firmą która zrobi Ci uszczelkę pod głowice wymiarując starą - zdemontowaną uszkodzoną uszczelkę do silnika.


Kol. piromarek
Po prostu z moich wypowiedzi wynika, że nie lubię ludzi którzy nie wiedzą o czym piszą. Jak pisałem wyżej, pokazałem jak to zrobić. A Ty tylko stwierdzasz "nie zamierzam niczego tu pokazywać i niczego nikomu udowadniać" więc kto tu jest beton? Ty jesteś bardziej odporny na wiedzę niż beton zbrojony.

To co Ty napisałeś nie ma żadnego od wzorowania w rzeczywistości. Jak to sprawdzić a no tak, że pokazać to ludziom którzy silniki spalinowe składają zarabiając na chleb.
Jeżeli chcesz być wiarygodny to pokaż jak to zrobić Twoją "metodą" a później wskazuj błędy innym. Ja to już zrobiłem wyżej - nie możesz temu zaprzeczyć - a Ty co?

Kol. gozdd

Otwory minimalnie większe to się robiło.. ja wiem, że są tolerancje ale 0.5mm to chyba spora przesada. W obecnych silnikach i nawet nie wspominam tu o silnikach "zaturbowanych" otwory muszą być umieszczone dokładnie w punkcie zerowym. A tak na marginesie czy Ty nie jesteś pracownikiem u volkswagena albo u subaru? Pytam dlatego, że oni też wygaduję takie same brednie.
Przesunięcie otworu o 0,5mm na uszczelce to dla Ciebie nic? Najpierw spróbuj złożyć silnik z taką uszczelką to pogadamy.

robert

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 4132
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#30

Post napisał: tuxcnc » 24 cze 2020, 06:22

Ktoś tu chyba powinien odpocząć od forum ...
A tak merytorycznie, to uszczelka, jak sama nazwa wskazuje, ma uszczelniać, czyli zapobiegać przedostawaniu się określonej substancji poza objętość dla niej przeznaczoną.
Jeśli uszczelka spełnia swoje zadanie, czyli uszczelnia, to jej kształt i wymiary są sprawami drugorzędnymi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”