Widać kawał dobrej robotyMex pisze:Prace nad ukończeniem tłumaczenia Macha 3 100 kHz dobiegają do końca .
Za kilka dni z kolegą Azazelem będziemy mogli przedstawić
Szanownej grupie forumowiczów tłumaczenie Macha 3

Widać kawał dobrej robotyMex pisze:Prace nad ukończeniem tłumaczenia Macha 3 100 kHz dobiegają do końca .
gmaro pisze:Widać kawał dobrej robotyMex pisze:Prace nad ukończeniem tłumaczenia Macha 3 100 kHz dobiegają do końca .
Takluk1401 pisze:Czyli będzie można sobie spolszczyć angielską wersje?
OLO_3 no zgadzam się tobą wygląda nie pozornie mam tylko nadzieje żeolo_3 pisze:witam,
mex,
email doszedł,
grexa odebrałem w srode,
powiem Ci szczerze ze jestem rozczarowany, takie małe g... , wielkości 2 paczek papierosów wtyki na kable max 0.5mm2 - co ja mam ta podłączyć (?)- jak wepniesz kable to przestaniesz ledy widzieć, wydajność prądowa I/O to 100mA - czyli znowu trzeba tworzyć dodatkowe przekaźniki do zasilania cewek styczników, wyjścia 5V (przy zasilaniu 24V) - wszystkie bero w maszynie mm na 24V teraz musze jeszcze powymieniać polowe osprzętu na 5V może będzie działać oraz komplikować sprawę przez dodatkowe tranzystory (ustal później awarie - eh)
reasumując nie wiem o czym myślą architekci takich rozwiązań, (wpierw ich na praktykę na 2 lata do siemensa a później do tworzenia)
mam nadzieje ze lepiej działa niż wygląda - ale nie biorę się za to w tym tyg.
a jak chcesz przeskoczyć w swojej tokarce dane maszynowe, ustawienie sps, oraz rewolweru do osi (szczególnie X) myślę ze polegniesz niestety bez service manuala
Myślę że można by to zrobić na wzmacniaczu operacyjnym z jakimś zabezpieczeniem np dioda zenera? a w drugą stronę to znaczy 24/5 to może zwykły dzielnik napięcia na rezystorach albo na szybkich tranzystorach?Mex pisze:Też musze zrobić płytkę pośredniczącą bo u mnie
wszystko również pracuje na 24V serwa plc enkodery .
Na razie pracujemy nad rozgryzieniem tego wszystkiego
może nie,Mex pisze:Też musze zrobić płytkę pośredniczącą bo u mnie wszystko również pracuje na 24V serwa plc enkodery .
cos dotarło, ale na plugin to nie wyglądaMex pisze:właśnie nareszcie dotarł z pewną zwłoką ale jednak mam nadzieje że do ciebie też dotarło .
tam trzeba cos mądrzejszego w temacie enkodera, bo jak zauważyłeś są tylko AB- dobre wiesz do czego.Mex pisze:walczymy z podłączeniem silnika i enkodera (na razie na sucho na biurku )
no,Mex pisze:a co z ofertą jeszcze nie dotarła
Kolego Mex a ile sobie kolega życzyMex pisze:luk1401 napisał/a:
Czyli będzie można sobie spolszczyć angielską wersje?
Tak
przekaźniki to nie problem lecz był bym ostrożny z podłączeniem ich bezpośrednio ,olo_3 pisze:może nie,Mex pisze:Też musze zrobić płytkę pośredniczącą bo u mnie wszystko również pracuje na 24V serwa plc enkodery .
kupiłem przekaźniki 24VDC 40mA (podobne do tych: http://www.finder.de/comuni/pdf/S58EN.pdf ) na cewkę i nimi chce wysterować dopiero styczniki, wszak na każde I/O przypada po 100mA wiec powinno działać (wpinam bezpośrednio do grexa, generalnie dzisiaj powinienem go podłączyć).
Wysłałem Ci jeszcze raz jak nie dotarło pisz zrobiłem też mały skrócony opisolo_3 pisze:cos dotarło, ale na plugin to nie wyglądaMex pisze:właśnie nareszcie dotarł z pewną zwłoką ale jednak mam nadzieje że do ciebie też dotarło .
tak wiem AB oraz I referencyjnyolo_3 pisze:tam trzeba cos mądrzejszego w temacie enkodera, bo jak zauważyłeś są tylko AB- dobre wiesz do czego.Mex pisze:walczymy z podłączeniem silnika i enkodera (na razie na sucho na biurku )
Tak myślałemolo_3 pisze:no,Mex pisze:a co z ofertą jeszcze nie dotarła
sorry,
skleroza i zapomniałem wysłać
Radzę upewnić się, że wyjście jest przystosowane do bezpośredniego sterowania przekaźnikiem. Jeśli nie posiada diody zabezpieczającej, to przy pierwszym wyłączeniu przekaźnika wyjście uszkodzi się.olo_3 pisze: kupiłem przekaźniki 24VDC 40mA (podobne do tych: http://www.finder.de/comuni/pdf/S58EN.pdf ) na cewkę i nimi chce wysterować dopiero styczniki, wszak na każde I/O przypada po 100mA wiec powinno działać (wpinam bezpośrednio do grexa, generalnie dzisiaj powinienem go podłączyć
Dobre słowoeasy2002 pisze:Kolego Mex a ile sobie kolega życzyMex pisze:luk1401 napisał/a:
Czyli będzie można sobie spolszczyć angielską wersje?
Tak![]()