Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
Raczej na najniższych możliwych. Ja w tej głowicy mam generalnie założoną tylko jedną płytkę bo używam jej normalnie jako takiego dobrze wyważonego fly cuttera i kręcę nią na drugiej frezarce do 3000 RPM max w alu, w stali tak do ok 1000 przy bardzo małym posuwie wychodzi prawie że lustro. Tu dałbym raczej minimalne obroty oraz wszystkie 3 płytki zamontowane, bałbym się szybciej. Nie mam pojęcia czym by to groziło jakbym dał 24000 ale przeczucie mi mówi że lepiej nie sprawdzać.
Kto pyta, nie błądzi.
-
Oj żebyś wiedział. Odkąd mam tę głowicę, czyli ok 3 lat, frezuję wciąż na jednym zestawie płytek, jedynie obracałem je gdy któryś narożnik się ułamał, a przez jakiś czas jak wspomniałem - jechałem tylko na jednej i też było spoko. Generalnie jestem bardzo zadowolony z tej konkretnej głowicy, bo co prawda mam drugą, mniejszą, ale ona tak ładnie nie frezuje. Jak ktoś nie wierzy, na dniach nagram jak planuję stal tą głowicą na tamtej frezarce
.

Kto pyta, nie błądzi.
-
To jutro lub w sobotę tam będę. W sumie jeszcze nie wrzucałem tu żadnych filmików jak się frezuje na mojej bf16 vario.
Dodane 1 godzina 52 minuty 37 sekundy:
Wczoraj zamontowałem przewod pneumatyczny do frezarki. Czy ktoś z was używał rurki wirowej do chłodzenia frezu? Myślałem aby wpiąć takową w przewód doprowadzający by chłodziła powietrze w dyszy mgły olejowej, jak będzie jeśli chodzi o skuteczność takiego rozwiązania? Dodam, że chce mieć możliwość chłodzić zarówno olejem jak i samym powietrzem, choć to pierwsze raczej dopiero jak będzie obudowana maszyna.
Dodane 1 godzina 52 minuty 37 sekundy:
Wczoraj zamontowałem przewod pneumatyczny do frezarki. Czy ktoś z was używał rurki wirowej do chłodzenia frezu? Myślałem aby wpiąć takową w przewód doprowadzający by chłodziła powietrze w dyszy mgły olejowej, jak będzie jeśli chodzi o skuteczność takiego rozwiązania? Dodam, że chce mieć możliwość chłodzić zarówno olejem jak i samym powietrzem, choć to pierwsze raczej dopiero jak będzie obudowana maszyna.
Kto pyta, nie błądzi.
-
Uwaga, uwaga. Udało mi się rozkminić jak działa wyjście open collector w moim falowniku. Zamówiłem do tego celu diody led 2-3v i rezystory 1k, 10k, 24k. "Emergency stop" i "Fault indication", chyba nie muszę omawiać. "Operating instructions" zmienia stan na wyjściu w momencie wciśnięcia przycisku start, natomiast "set arrival instructions" robi praktycznie to samo, tyle że z opóźnieniem, gdy wrzeciono już się rozkręci do fulla. Lipa o tyle, że stan po włączeniu zasilałnia falownika wskakuje wpierw od razu na wysoki, a niski staje się dopiero po aktywacji wybranej funkcji. Przez to nie mogę wykorzystać mojego modułu przekaźników na napięcie 24v, gdyż zasilacz załącza się przed falownikiem i przekaźnik zwierałby się automatycznie po uruchomieniu maszyny. Pozostaje kupno drugiego modułu przekaźników z transoptorami na 12VDC i zasilenie go z poziomu wyjścia DC falownika. To o tyle ważna informacja, że nigdzie nie można znaleźć info na ten temat, nie ma nic na żadnych forach i filmikach o XSY-AT1.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 178
Wydaje Ci się.
Tutaj masz dowód:
Stan wysoki oznacza niewysterowane wyjście OC (przynajmniej dla wyjścia OC typu NPN, bo właśnie takie tak masz).Rafalgl pisze: ↑15 kwie 2023, 04:24Lipa o tyle, że stan po włączeniu zasilałnia falownika wskakuje wpierw od razu na wysoki, a niski staje się dopiero po aktywacji wybranej funkcji. Przez to nie mogę wykorzystać mojego modułu przekaźników na napięcie 24v, gdyż zasilacz załącza się przed falownikiem i przekaźnik zwierałby się automatycznie po uruchomieniu maszyny.
Czyli przekaźnik byłby wyłączony.
-
- Posty w temacie: 141
Nie rób tego, zasilacz wbudowany w falownik może mieć małą wydajność prądową.
Możesz natomiast użyć tego napięcia jako sygnału że falownik jest włączony.
A tak w ogóle, to ile razy mówiono Ci że z tymi wszystkim bajerami przekombinujesz?
-
Ok, dzięki za ostrzeżenie z tym zasilaczem. Nie bede szedł tą drogą.
Może i jest odwrotnie faktycznie, tzn. jest stan wysoki (vfd off) - niski (vfd on) - wysoki (spindle start) - niski (spindle stop). To nie ma znaczenia. Chodzi o to, że stan zmienia się w chwili uruchomienia falownika a potem znów wraca do poczatkowego w momencie wcisniecia startu obrotów wrzeciona. Lepiej byłoby gdyby stan był taki sam niezaleznie czy falownik włączony czy wyłączony i zmieniał się po raz pierwszy dopiero przy starcie wrzeciona. To jest sedno.
Może i jest odwrotnie faktycznie, tzn. jest stan wysoki (vfd off) - niski (vfd on) - wysoki (spindle start) - niski (spindle stop). To nie ma znaczenia. Chodzi o to, że stan zmienia się w chwili uruchomienia falownika a potem znów wraca do poczatkowego w momencie wcisniecia startu obrotów wrzeciona. Lepiej byłoby gdyby stan był taki sam niezaleznie czy falownik włączony czy wyłączony i zmieniał się po raz pierwszy dopiero przy starcie wrzeciona. To jest sedno.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Posty w temacie: 178
Ciężko mi uwierzyć że tak jest. Prawie w żadnym urządzeniu (np. PLC) tak nie ma. Jest odwrotnie, czyli że stan domyślny po włączeniu zasilania to stan nieaktywny.Rafalgl pisze: ↑15 kwie 2023, 12:51Chodzi o to, że stan zmienia się w chwili uruchomienia falownika a potem znów wraca do poczatkowego w momencie wcisniecia startu obrotów wrzeciona. Lepiej byłoby gdyby stan był taki sam niezaleznie czy falownik włączony czy wyłączony i zmieniał się po raz pierwszy dopiero przy starcie wrzeciona. To jest sedno.
Może po prostu ten falownik miał tak ustawione fabrycznie, ale da się to zmienić.