Frezarka 3824 - krok po kroku.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Bagunio
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 105

Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.

Post napisał: Bagunio » 15 kwie 2023, 17:00

Rafalgl pisze:
15 kwie 2023, 15:23
Mam do frezowania 2 kawałki płaskownika alu 60x10x210mm. Mają zostać sfrezowane i zaokrąglone na końcach a w środku zrobione w każdym po kilka otworów. Boki zostaną nie ruszone
Obrazek
Macie pomysł jak zamocować to by mieć cały element w jednej operacji oraz żeby rezultat był w miar
Precyzja nie jest tu mega istotna, powyżej 0,2 mm/10cm będzie ok, są to tylko elementy mocujące dyszę chłodziwa i wzmacniające mocowania wrzeciona (początkowo miały być ze stali, ale jednak uznałem, że będzie to z alu - ot taki mój kaprys).

Jak mi doradzicie, to będzie pierwsza prawdziwa operacja w alu na tej maszynce :twisted: Oczywiście to nagram :wink: .
.

Nie rozumieją problemu z montażem , może coś źle przeczytałem :D , dajesz podkładki równolegle do imadła - łapiesz za 5mm (masz wkoncu 10mm) , robisz zderzak i on ci pomaga ustawić kolejne elementy w tym samym miejscu, ta część która jest pod kątem musi wystawać za imadło żeby frez nie uderzył w szczęki.

W skrócie łapiesz połowę elementu za 5mm i połowa wystaje za imadło

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 515

Post napisał: Rafalgl » 15 kwie 2023, 18:06

Nie mierzę woltomierzem, mówię co się dzieje z przekaźnikiem w module. Moduł podpięty bezpośrednio do kolektora,. Włączam maszynę - nic się nie dzieje z przekaźnikiem. Uruchamiam falownik - przekaźnik zamyka się. Start wrzeciona - przekaźnik wyłącza się. Przekładam zworkę na stan niski - przekaźnik wówczas jest załączony przez cały czas, cokolwiek bym nie zrobił.
Swoją drogą dziwna sprawa, że jak łączę z masą falownika, to działa, a jak z masą zasilacza - nie działa. Skoro i tu i tu jest zero, to moze ktoś mi powie, czym różni się jedno zero od drugiego zera?

Ja w sumie mam ogranicznik w imadle. Z tym płaskownikiem konkretnie chodzi mi o to, że jest on tej samej szerokości co ma być gotowy element. Więc będę mógł sfrezować właśnie tylko te kilka mm głębokości. Myślałem, aby może przykleić go do jakiejś sklejki, tylko czy to wytrzyma? Ewentualnie wpierw otwory wyfrezować w imadle a potem przykręcić do stołu przez podkładkę ze sklejki, ale wtedy będę musiał odkręcić element, obrócić go o 90 stopni, zdjąc imadło i jescze raz założyć, jeszze raz ustawić punkt zerowy, prostopadłość itd. a stracę punkty odniesienia gdy zdejmę imadło i obrócę element... Jakieś pomysły?

Dodane 14 minuty 15 sekundy:
Z tym płaskownikiem nieaktualne. Zamówiłem drugi, szeroki na 80mm, żeby był naddatek. Nawiercę 4 otwory w rogach i przykręcę go normalnie do stołu śrubami imbusowymi. A z tego wąskiego zrobi się coś innego.
Kto pyta, nie błądzi.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 141

Post napisał: tuxcnc » 15 kwie 2023, 18:26

Rafalgl pisze:
15 kwie 2023, 18:06
Nie mierzę woltomierzem, mówię co się dzieje z przekaźnikiem w module. Moduł podpięty bezpośrednio do kolektora,. Włączam maszynę - nic się nie dzieje z przekaźnikiem. Uruchamiam falownik - przekaźnik zamyka się. Start wrzeciona - przekaźnik wyłącza się. Przekładam zworkę na stan niski - przekaźnik wówczas jest załączony przez cały czas, cokolwiek bym nie zrobił.
Swoją drogą dziwna sprawa, że jak łączę z masą falownika, to działa, a jak z masą zasilacza - nie działa. Skoro i tu i tu jest zero, to moze ktoś mi powie, czym różni się jedno zero od drugiego zera?
Tym razem od końca.
Napięcie to różnica potencjałów.
NIE MA napięcia w jednym punkcie, jest napięcie pomiędzy dwoma punktami.

Natomiast co do wyjścia OC, to moduł z przekaźnikiem tez nie służy do jego pomiarów.
Widziałem już takie moduły przekaźników, że nie wiadomo czym się musiał naćpać ich projektant żeby tak sprawę spieprzyć, co zupełnie nie przeszkadza produkować ich w milionach sztuk...
Po prostu coś źle łączysz i wyciągasz z tego złe wnioski.

Bagunio
Posty w temacie: 105

Post napisał: Bagunio » 15 kwie 2023, 18:26

Rafalgl pisze:
15 kwie 2023, 18:06

Ja w sumie mam ogranicznik w imadle. Z tym płaskownikiem konkretnie chodzi mi o to, że jest on tej samej szerokości co ma być gotowy element. Więc będę mógł sfrezować właśnie tylko te kilka mm głębokości. Myślałem, aby może przykleić go do jakiejś sklejki, tylko czy to wytrzyma? Ewentualnie wpierw otwory wyfrezować w imadle a potem przykręcić do stołu przez podkładkę ze sklejki, ale wtedy będę musiał odkręcić element, obrócić go o 90 stopni, zdjąc imadło i jescze raz założyć, jeszze raz ustawić punkt zerowy, prostopadłość itd. a stracę punkty odniesienia gdy zdejmę imadło i obrócę element... Jakieś pomysły?

Dodane 14 minuty 15 sekundy:
Z tym płaskownikiem nieaktualne. Zamówiłem drugi, szeroki na 80mm, żeby był naddatek. Nawiercę 4 otwory w rogach i przykręcę go normalnie do stołu śrubami imbusowymi. A z tego wąskiego zrobi się coś innego.
Chyba jestem jakiś przytępawy bo ciebie nie rozumiem, chciałeś frezować w jednym mocowaniu i zakładałem że płaskownik jest szerokości gotowego elementu i opisałem jak to zrobić ,z jednego mocowania , można wszystko tak wywiercić żeby nie dotykneło imadła , zrobić fazy na całym elemencie i wyfrezowac ten skos , ale widocznie czegoś nie zrozumiałem bo dalej nie widzę w nim żadnego problemu.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 178

Post napisał: atom1477 » 15 kwie 2023, 18:59

Teraz wyszło że podłączasz moduł przekaźników a nie sam przekaźnik.
Jeszcze raz napiszę: nie dajesz schematów więc nie wiemy jak podłączasz. Opisy słowne tego nie wyjaśniają.
Rób jakieś prosty schematy choćby w Paincie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 15 kwie 2023, 21:02

No koniec ze skosem sfrezuję, ale na drugim końcu jest ogranicznik zamontowany i będzie on przeszkadzał. Chyba że go wysunę do oporu, zamontuję płaskownik, odkręcę ogranicznik, a przy drugim elemencie również go przykręcę, wysunę do oporu, zamocuję, odkręcę. Zresztą mógłbym nie stosować nawet ogranicznika, tylko zaznaczyć jakąś kreską na płaskownikach koniec imadła, w końcu i tak oba końce zostaną ścięte. Chyba mi się mózg przegrzał od tego rozkminiania podłączenia kolektora, że mi takie proste rozwiązania nie przychodzą dziś do głowy :lol:

No moduł, moduł. Po co tu schematy rysować - podłączyłem samo wyjście OC kablem bezpośrednio z wolnym wejściem sterującym (IN) modułu; tego na zasilacz 24VDC, który steruje wrzecionem. Zadnych dodatkowych rezystorów, tranzystorów itp - jeden kabelek z wyjścia do wejścia, nie da się tego zrobić na więcej niż jeden możliwy sposób.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2023, 21:15 przez Rafalgl, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto pyta, nie błądzi.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 15 kwie 2023, 21:13

Rafalgl pisze:
15 kwie 2023, 21:02
Co tu za schematy rysować - podłączyłem wyjście OC kablem bezpośrednio z wolnym wejściem sterującym (IN) modułu; tego samego, który steruje wrzecionem.
Jeżeli użyłeś modułu przekaźnikowego, to nie masz możliwości podłączyć się bezpośrednio do cewki przekaźnika.
Czyli nie masz możliwości włączyć cewki pomiędzy VCC a wyjście OC falownika.
Brakuje tu po prostu połączenia z VCC. W takim wypadku musisz dodać rezystor podciągający do VCC.
Czyli z wyjścia OC dajesz dwa kable. Jeden do wejścia IN, a drugi do rezystora idącego dalej do VCC. Rezystor z 1..10 k.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 15 kwie 2023, 21:25

Mogę spróbować, ale na wyjściach z płytki Piko nie mam żadnych rezystorów podciągających dłożonych, a moduł działa jak należy, dlaczego?
Tę diodę zresztą podciągnąłem rezystorem nawiasem mówiąc w taki sposób jak opisujesz. Efekt taki jak już opisałem wcześniej. Czy to robi jakąś różnicę czy będzie dioda czy moduł przekaźników, czy inne obciążenie - po prostu będzie przeciwny stan. Spróbuję ten rezystor 10k jutro dołożyć i zobaczymy czy coś to da.
Kto pyta, nie błądzi.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 15 kwie 2023, 21:29

Rafalgl pisze:
15 kwie 2023, 21:25
Mogę spróbować, ale na wyjściach z płytki Piko nie mam żadnych rezystorów podciągających dłożonych, a moduł działa jak należy, dlaczego?
Bo Pico ma wyjścia typu Push-Pull a nie OC.
Rafalgl pisze:
15 kwie 2023, 21:25
Tę diodę zresztą podciągnąłem rezystorem nawiasem mówiąc w taki sposób jak opisujesz. Efekt taki jak już opisałem wcześniej. Czy to robi jakąś różnicę czy będzie dioda czy moduł przekaźników, czy inne obciążenie - po prostu będzie przeciwny stan.
Robi różnicę.
Dioda może świecić tylko przy stanie wysokim. Nie da się jej "skonfigurować" żeby świeciła gdy nie ma na niej napięcia.
Za to wejścia modułu przekaźnikowego można tak skonfigurować.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 15 kwie 2023, 21:47

A mam podciągnąć 12V z falownika czy 24V z zasilacza do tego kolektora rezystorem?
Kto pyta, nie błądzi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”