Frezarka 1650/650/250

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Malaxis
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 143
Posty: 595
Rejestracja: 01 lut 2011, 00:31
Lokalizacja: Bolechowice/Kraków

Frezarka 1650/650/250

#1

Post napisał: Malaxis » 17 mar 2012, 22:15

Witam,
Zabieram się z kolegami do zbudowania frezarki, głównym celem jest frezowanie form z aluminium do skrzydeł i kadłubów samolotów . Już trochę sprzętu zebraliśmy, na razie powoli zaczynamy robić ramę, profile już czekają na dokładne docięcie w garażu
Rama będzie spawana TIG'em a następnie wyżarzona, jeśli się uda to w jakimś profesjonalnym piecu, jeśli nie to w piecu polowym :wink:
Trochę o frezarce :
- rama stalowa spawana z profili 250/150/6
- ruchoma brama napędzana 2 śrubami
- prowadnice: osie :
y – INA KWSE 30
X – NSK LH 25 + Star 25
Z – THK HSR 20
- śruby kulowe: osie :
- Y – Rexroth 20/5

- napęd :
-2x Lenze 8,8 NM 80 wolt 2,6 A na faze ( sterowanie do tego – Lenze indexer PXH 50)
- BERGER LAHR VRDM-5913/50-LNB 5-PHASE 70 wolt, 2,8 A na faze

Mamy parę pytań :
nie zna ktoś dobrego sterownika i w miarę taniego do silnika krokowego 5 fazowego ? :wink:
Jest to możliwe, żeby płytą główną normalnie sterować silnikami 4 fazowymi i jednym 5 ?
nie spotkał się ktoś kiedyś z takim sprzętem ( Lezne indexer ) i ewentualnie mógłby pomóc w podłączaniu?
całe ten indexer składa się z 2 dużych modułów które zawierają mniejsze, na zdjęciach są te pomniejsze moduły, i widać że jednego rodzaju powtarza się łącznie 4 razy, górny moduł z dolnym jak do mnie przyszedł był tylko podłączony do tego samego transformatora, niestety poprzedni właściciel zabrał wszystkie kable.
jak sprawdzić ile faz ma silnik krokowy ?


Projekt ramy zamieszczę wkrótce. Napęd może się zmienić na jakiś inny, to zależy czy uda się ten podłączyć i wysterować.
Załączniki
SAM_0345 (2).jpg
SAM_0345 (2).jpg (212.49 KiB) Przejrzano 9454 razy
SAM_0350.jpg
SAM_0350.jpg (190.35 KiB) Przejrzano 9607 razy
SAM_0357.jpg
SAM_0357.jpg (194.31 KiB) Przejrzano 9441 razy
SAM_0361.jpg
SAM_0361.jpg (224.27 KiB) Przejrzano 9454 razy
SAM_0365.jpg
SAM_0365.jpg (233.49 KiB) Przejrzano 9522 razy
Ostatnio zmieniony 22 mar 2012, 01:13 przez Malaxis, łącznie zmieniany 1 raz.



Tagi:


Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 22
Posty: 610
Rejestracja: 22 lis 2006, 15:41
Lokalizacja: Bochnia/Kraków

#2

Post napisał: Skrzydlaty » 18 mar 2012, 20:40

Projekt, projekt, projekt! Pokaż projekt!

A silniki sądząc po fotkach - rozmiar masakra.

P.S. Macie czarno białą cyfrówkę? :mrgreen:


Autor tematu
Malaxis
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 143
Posty: 595
Rejestracja: 01 lut 2011, 00:31
Lokalizacja: Bolechowice/Kraków

#3

Post napisał: Malaxis » 19 mar 2012, 21:18

Co sądzicie o użyciu do osi y śruby kulowej z podwójną nakrętką o średnicy 31mm i posuwie 10mm firmy Star (FDM-E-C) ?
wiem że to trochę rozmiar śrub nie proporcjonalnie wychodzi, ale powinna się zmieścić, a cena jest w miarę przystępna.
Skok 10 mm wydaję mi się też w miarę rozsądny.
Zastanawiam się, bo to jest śruba z centrum obróbczego Hardinge VMC-600
i podobno jest dosyć precyzyjna, a sprzedawca mówi, że jest w dobrym stanie i nie ma luzu.
Gdyby ktoś był zainteresowany, to ten sam gość również sprzedaje 2 pozostałe śruby (1473mm i 1257mm ) z tej maszyny więc można by się dogadać i podzielić kosztami ewentualnej przesyłki.

Silniki ważą po 17 kg :twisted:
Zdjęcia poprawiam, przy zmniejszaniu formatu usunęło kolory :sad:

[ Dodano: 2012-03-22, 00:33 ]
Rama będzie mniej więcej tak wyglądać.
Co sądzicie a tym ?
dodać jakieś profile/blachę jako łączniki pomiędzy 2 długimi profilami ?
te lewitujące wałki to śruby kulowe :wink:
wszelkie uwagi mile widziane
Załączniki
rama1.tif
rama1.tif (658.38 KiB) Przejrzano 17258 razy
rama1.jpg
rama1.jpg (111.32 KiB) Przejrzano 9468 razy
rama2.jpg
rama2.jpg (55.62 KiB) Przejrzano 9466 razy
rama3.jpg
rama3.jpg (20.27 KiB) Przejrzano 9428 razy
rama4.jpg
rama4.jpg (98.13 KiB) Przejrzano 9445 razy


Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 22
Posty: 610
Rejestracja: 22 lis 2006, 15:41
Lokalizacja: Bochnia/Kraków

#4

Post napisał: Skrzydlaty » 23 mar 2012, 22:23

Też miałem zastosować taki układ - profile łączące (tylko mniejsze) przyspawane do ścianki ale zrezygnowałem - przyspawanie do ścianki to raczej kiepski pomysł - dlatego zrobiłem wycięcia w profilach tak że łapią spód (zwiekszenie momentu trzymającego w osi Z) a reszta zrobi swoje. Taka moja uwaga :wink:


Autor tematu
Malaxis
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 143
Posty: 595
Rejestracja: 01 lut 2011, 00:31
Lokalizacja: Bolechowice/Kraków

#5

Post napisał: Malaxis » 16 kwie 2012, 21:47

Przyszły prowadnice do osi Z :smile:
W planie profile spawane są do ścianki,
bo nie starczy nam już profilu, żeby zrobić wcięcia.

Chce wymienić kulki w 2 wózkach, nie wie ktoś w jakiej dokładności
kulki należało by użyć ?
wymieniam, bo niestety jest trochę luzu :cry:
ale tak to bywa jak się kupuje na aukcjach.

Wciąż męczę się z Lenze indexerem, ale już wiem gdzie podłączyć część
przewodów, jeszcze z 2 miesiące i się uda :razz:

Gdyby był ktoś zainteresowany to chętnie sprzedam prowadnice
Star25 78cm długa z 2 wózkami 1621-224-10 AA06N

Kulki już kupine i przetestowane,
jedyne jakie znalazłem podobne wymiarowo to 5,56mm ( oryginalnie są 5,5mm )
i tak jak myślałem, są za duże, spróbuje znaleźć mniejsze ale z tym może być ciężko ;)

Narysowałem mniej więcej projekt bramy, jakieś uwagi mile wdziane, niestety wciąż bez krzyżaka i osi z.
Trochę muszę pokombinować z krzyżakiem bo nakrętka do osi z ma średnicę 58mm a kołnierz aż 85mm ! :evil:
a prowadnice szynowe są płaskie, thk hsr 20 mają 3cm wysokości.

Dorobić jakieś wzmocnieni/łączenia pomiędzy profilami pod najdłuższe prowadnice ?
http://imageshack.us/photo/my-images/19/frezarynka.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/811/sam0398n.jpg/

[ Dodano: 2012-04-16, 22:07 ]
http://imageshack.us/photo/my-images/860/sam0426.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/856/sam0423z.jpg/

Co sądzicie o za stosowaniu takich serw ?
co prawda są dosyć słabe, 2,8 nm ale,
do napędzenia bramy mógłbym użyć 2,
śruby w osi y mają skok 5mm, może gdybym zrobił jeszcze przełożenie 1/2 to
dały by radę ?
w osi x śruba co prawda ma skok 10mm ale mam na tyle miejsca żeby zmieścić przekładnie
1/4
oś z ma skok 8mm, ale będzie odciążona sprężyną, i zastosował bym przełożenie 1/2.
Co o tym sądzicie ?
spotkał się ktoś z takimi serwami ?
enkoder 500imp na obrót będzie wystarczający ?
byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie rady i sugestie :wink:

[ Dodano: 2012-04-16, 22:49 ]
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... d02if.jpg/


tszatan
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 148
Rejestracja: 16 lut 2011, 20:36
Lokalizacja: Polska

#6

Post napisał: tszatan » 20 kwie 2012, 21:10

Witam,

Tu kupisz kulki.

http://www.e-lozyska.com/kategoria,36,kulka.html


Pozdrawiam


Autor tematu
Malaxis
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 143
Posty: 595
Rejestracja: 01 lut 2011, 00:31
Lokalizacja: Bolechowice/Kraków

#7

Post napisał: Malaxis » 12 maja 2012, 15:20

Prace niestety idą bardzo powoli, ale może w wakacje jakoś przyśpieszą :grin:

Dzięki za linka, ale z tego co widzę nie mają tam kulek o średnicy jaka by mi pasowała.

Kolejne części poprzychodziły, śruby kulowe do osi z i y.

Wczoraj pociąłem wstępnie profile piłą kątową i teraz kombinuję jak by je dociąć precyzyjnie
w domowych warunkach, gdyby miał ktoś dobry pomysł to prosiłbym o podzielenie się nim :wink:


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1763
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

#8

Post napisał: ARGUS » 13 maja 2012, 00:24

A z jakich profili planujesz ramę ?


Autor tematu
Malaxis
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 143
Posty: 595
Rejestracja: 01 lut 2011, 00:31
Lokalizacja: Bolechowice/Kraków

#9

Post napisał: Malaxis » 13 maja 2012, 00:38

250/150/6

[ Dodano: 2012-05-13, 00:42 ]
aa zapomniałem dodać, że chodzi mi o docięcie tych 3 profili łączących a jedynym przyrządem do cięcia jaki mam jest piła kątowa. Zależy mi żeby były w miarę precyzyjnie
docięte, żeby nie powyginało ramy przy spawaniu za bardzo.


Pitejro1
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4
Posty: 76
Rejestracja: 12 maja 2011, 10:57
Lokalizacja: Lubuskie

#10

Post napisał: Pitejro1 » 13 maja 2012, 16:28

W domowych warunkach to można tak. trzeba dociąć z grubsza a potem dokładny kątomierz. porządny pilnik i dwie godziny czasu i resztę to chyba wiadomo.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”