Mając chwile wolnego czasu przysiadłem do drutówki z oscyloskopem i podpatrzyłem co i jak generuje i w jakim stopniu regulacje wpływają na parametry impulsów.
Patrząc od lewej, pierwszym pokrętłem mamy możliwość wyboru napięcia (odczep transformatora), zmiana napięcia nie wpływa na zmianę pozostałych parametrów generowanych impulsów.
1 - 72 V
2 - 76 V
3 - 80 V
4 - 84 V
5 - 92 V
Kolejne dwa pokrętła służą do nastawy czasu trwania impulsu i przerwy miedzy nimi. Czas trwania impulsu ustawiamy przełącznikiem nr 3 (patrząc od lewej) wybieramy wartość 10 µs, 28 µs, 42 µs lub 54 µs a potencjometrem regulujemy płynnie czas przerwy pomiędzy impulsami.
Wybierając czas trwania impulsu:
10 µs - regulacja potencjometrem jest możliwa w zakresie - 5,8 kHz - 16,7 kHz
28 µs - regulacja potencjometrem jest możliwa w zakresie - 3,5 kHz - 7,8 kHz
42 µs - regulacja potencjometrem jest możliwa w zakresie - 2,7 kHz - 4,9 kHz
54 µs - regulacja potencjometrem jest możliwa w zakresie - 2,3 kHz - 3,6 kHz
Ustawiając przełącznik nr 3 w pozycji 1 generowane są impulsy grupowe, na którejś stronie instrukcji wyczytałem ze stosuje się to jako obróbkę wykańczającą.
Moje aktualne nastawy podczas ciecia :
napięcie - 84 V
czas impulsu - 28 µs
częstotliwość - 3,6 kHz
Z takimi ustawianiami osiągam rzeczywista prędkość obróbki około 25 -28 mm^2 na minute.
Dla ciekawskich jak wygląda ekran oscyloskopu przy całkowitym zwarciu z w/w ustawieniami:
Pozdrawiam
PS: może ma ktoś możliwości sprawdzić u siebie jak to wygląda ?? Generator zbudowany na układzie 555 jest podatny na modyfikacje i może dało by się poprawić osiągi chińskiej maszyny