Cykl G76

coś jest nie tak

Dyskusje o obrabiarkach cnc Deawoo /Doosan

mheli
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 196
Rejestracja: 09 gru 2006, 01:12
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Cykl G76

#11

Post napisał: mheli » 29 gru 2019, 23:32

Na androida jest taka apka Threads calculator, można generować cykle z jednej linijki, z dwóch, na macha linuxa itd
Poszperaj, może coś będzie trafnego.



Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 6929
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Cykl G76

#12

Post napisał: WZÓR » 30 gru 2019, 09:40

mheli pisze:
29 gru 2019, 23:32
Na androida jest taka apka Threads calculator, można generować cykle z jednej linijki, z dwóch, na macha linuxa itd
Poszperaj, może coś będzie trafnego.
A może lepiej użyć cykl oryginał , tylko dobrze go rozpisując (?)

Mariusz.


mheli
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 196
Rejestracja: 09 gru 2006, 01:12
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Cykl G76

#13

Post napisał: mheli » 30 gru 2019, 14:58

Mariusz, jedna z moich maszyn na 0T nie obsługuje G76 jednolinijkowego, w manualu maszyny jest podany przykład gwintowania z cyklu G92 plus rozpisywanie kolejnych linijek po x samodzielnie co jest do zrobienia ale zajmuje dużo czasu żeby prawidłowo policzyć zagłębianie ze stałą wartością przybierania materiału.
Kiedy próbowałem napisać G76 w dwóch liniach według instrukcji Fanuca też nie chciało mi to działać, a ta aplikacja wypluła mi gotowy cykl który działa.
Więc jeśli chodzi o ułatwienie sobie życia mi pomogła więc może i autorowi tematu pomoże, niech spróbuje i zobaczymy.


Autor tematu
Sacharowski
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 14
Rejestracja: 10 sty 2019, 20:48

Re: Cykl G76

#14

Post napisał: Sacharowski » 30 gru 2019, 21:43

mheli pisze:
29 gru 2019, 23:32
Na androida jest taka apka Threads calculator
Z ciekawości szukałem, ale pod tą nazwą jest owszem apka do gwintów ale nie ma nic wspólnego z CNC. Chyba że dasz radę wskazać tę właściwą jakiej używałeś.

Tak troche offtopowo..., ale przy okazji szperania wpadłem na niezły zalążek symulatora cnc --->https://play.google.com/store/apps/deta ... free&hl=pl

Nawet te na kompa przy nim wymiękaja.


mheli
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 196
Rejestracja: 09 gru 2006, 01:12
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Cykl G76

#15

Post napisał: mheli » 30 gru 2019, 21:57

Obrazek

Tak to wygląda
Po kolei wybierasz rodzaj gwintu czy wewnętrzny czy zewnętrzny, rozmiar, ilość przejść itd na końcu jest wybór standardu czyli Mach, Linux, G33, czy wcześniej wspomniane G76 w jednej bądź dwóch linijkach i apka wypluwa gotowy kod.


Autor tematu
Sacharowski
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 14
Rejestracja: 10 sty 2019, 20:48

Re: Cykl G76

#16

Post napisał: Sacharowski » 30 gru 2019, 22:35

Znalazłem, dobrze że żeś screena wstawił bo apka na google play ukrywa się pod nazwą "Gewinde Rechner" , ale po instalacji wyłania się angielska nazwa. Przypadek....nie sądzę ;)


mheli
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 196
Rejestracja: 09 gru 2006, 01:12
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Cykl G76

#17

Post napisał: mheli » 31 gru 2019, 10:03

Instalowałem ją jakiś rok do tyłu i nie pamiętam pod jaką nazwą była, niewykluczone że zmienili w tym czasie nazwę na niemieckojezyczną.


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 372
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Cykl G76

#18

Post napisał: wojtek10916 » 31 gru 2019, 12:10

Sacharowski pisze:Bawiłem się nakładką i nawet cośtam wychodzi, tylko nijak to się nie ma do tego cyklu. Wygląda to mniej więcej tak

Tak to wyglada w manual guide ale mozesz to przerobic no gkod jest taka funkcja. W poniedzialek wracam do pracy to sprawdze jak przerabia cykle gwintowania


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 372
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Cykl G76

#19

Post napisał: wojtek10916 » 06 sty 2020, 14:09

Sacharowski pisze:
28 gru 2019, 10:10
WZÓR pisze:
27 gru 2019, 21:54
Zapodany link pomógł , czy nie bardzo ?

Mariusz.
Mam kilka koncepcji na ich podstawie ale wypróbować będę miał okazję dopiero po nowym roku.
wojtek10916 pisze:
27 gru 2019, 22:57
masz nakładkę manual guide zrob tam i przerób na G kod i zobacz jak Ci maszyna robi
Bawiłem się nakładką i nawet cośtam wychodzi, tylko nijak to się nie ma do tego cyklu. Wygląda to mniej więcej tak
Obrazek
Ok tak wiec konwersja nie dziala tzn dziala ale generuje gkod z cyklem G92
Probowalem twoj program u mnie i jest ok no ale z kropkami Obrazek

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 6929
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Cykl G76

#20

Post napisał: WZÓR » 06 sty 2020, 14:19

wojtek10916 pisze:
06 sty 2020, 14:09
......
Probowalem twoj program u mnie i jest ok no ale z kropkami Obrazek
Zainteresowany napisał , że ....
Sacharowski pisze:
27 gru 2019, 11:36

...Pisałem to na podstawie manuala,
chociaż jak przepisałem go na żywca to dalej jest to samo. ....
..... , jak widać zapomniał o ,, . '' (kropce)
I mamy problem wyjaśniony.

Mariusz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Daewoo / Doosan”