Cykl G76
coś jest nie tak
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Re: Cykl G76
Na androida jest taka apka Threads calculator, można generować cykle z jednej linijki, z dwóch, na macha linuxa itd
Poszperaj, może coś będzie trafnego.
Poszperaj, może coś będzie trafnego.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
A może lepiej użyć cykl oryginał , tylko dobrze go rozpisując (?)
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Mariusz, jedna z moich maszyn na 0T nie obsługuje G76 jednolinijkowego, w manualu maszyny jest podany przykład gwintowania z cyklu G92 plus rozpisywanie kolejnych linijek po x samodzielnie co jest do zrobienia ale zajmuje dużo czasu żeby prawidłowo policzyć zagłębianie ze stałą wartością przybierania materiału.
Kiedy próbowałem napisać G76 w dwóch liniach według instrukcji Fanuca też nie chciało mi to działać, a ta aplikacja wypluła mi gotowy cykl który działa.
Więc jeśli chodzi o ułatwienie sobie życia mi pomogła więc może i autorowi tematu pomoże, niech spróbuje i zobaczymy.
Kiedy próbowałem napisać G76 w dwóch liniach według instrukcji Fanuca też nie chciało mi to działać, a ta aplikacja wypluła mi gotowy cykl który działa.
Więc jeśli chodzi o ułatwienie sobie życia mi pomogła więc może i autorowi tematu pomoże, niech spróbuje i zobaczymy.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 9
Z ciekawości szukałem, ale pod tą nazwą jest owszem apka do gwintów ale nie ma nic wspólnego z CNC. Chyba że dasz radę wskazać tę właściwą jakiej używałeś.
Tak troche offtopowo..., ale przy okazji szperania wpadłem na niezły zalążek symulatora cnc --->https://play.google.com/store/apps/deta ... free&hl=pl
Nawet te na kompa przy nim wymiękaja.
-

Tak to wygląda
Po kolei wybierasz rodzaj gwintu czy wewnętrzny czy zewnętrzny, rozmiar, ilość przejść itd na końcu jest wybór standardu czyli Mach, Linux, G33, czy wcześniej wspomniane G76 w jednej bądź dwóch linijkach i apka wypluwa gotowy kod.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Znalazłem, dobrze że żeś screena wstawił bo apka na google play ukrywa się pod nazwą "Gewinde Rechner" , ale po instalacji wyłania się angielska nazwa. Przypadek....nie sądzę 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Sacharowski pisze:Bawiłem się nakładką i nawet cośtam wychodzi, tylko nijak to się nie ma do tego cyklu. Wygląda to mniej więcej tak
Tak to wyglada w manual guide ale mozesz to przerobic no gkod jest taka funkcja. W poniedzialek wracam do pracy to sprawdze jak przerabia cykle gwintowania
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Ok tak wiec konwersja nie dziala tzn dziala ale generuje gkod z cyklem G92Sacharowski pisze: ↑28 gru 2019, 10:10Mam kilka koncepcji na ich podstawie ale wypróbować będę miał okazję dopiero po nowym roku.
Bawiłem się nakładką i nawet cośtam wychodzi, tylko nijak to się nie ma do tego cyklu. Wygląda to mniej więcej takwojtek10916 pisze: ↑27 gru 2019, 22:57masz nakładkę manual guide zrob tam i przerób na G kod i zobacz jak Ci maszyna robi
![]()
Probowalem twoj program u mnie i jest ok no ale z kropkami

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Zainteresowany napisał , że ....wojtek10916 pisze: ↑06 sty 2020, 14:09......
Probowalem twoj program u mnie i jest ok no ale z kropkami![]()
..... , jak widać zapomniał o ,, . '' (kropce)Sacharowski pisze: ↑27 gru 2019, 11:36
...Pisałem to na podstawie manuala,
chociaż jak przepisałem go na żywca to dalej jest to samo. ....
I mamy problem wyjaśniony.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki