Cykl G76

coś jest nie tak

Dyskusje o obrabiarkach cnc Deawoo /Doosan

wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 369
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Cykl G76

#21

Post napisał: wojtek10916 » 06 sty 2020, 16:31

Kupilismy 2 nowe Hyundaie wiahd2200c i L230lmsa
Materialy szkoleniowe zrobione przez jakiegos gamonia gdzie jest pelno bledow a jak mu dalem (ta sama osoba) rysunek czesci aby zrobil program w iso to ani w ISO nie dal rady zrobic ani w manual guide.
Kanalek na czole detalu z kompensacja mial byc z promieniami.




mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 452
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

Re: Cykl G76

#22

Post napisał: mag999 » 06 sty 2020, 18:01

Mogę pomoc z Fanuc'iem TD/TF dla tokarek - programy, obsługa itp


Autor tematu
Sacharowski
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 14
Rejestracja: 10 sty 2019, 20:48

Re: Cykl G76

#23

Post napisał: Sacharowski » 07 sty 2020, 17:43

WZÓR pisze:
06 sty 2020, 14:19


..... , jak widać zapomniał o ,, . '' (kropce)
I mamy problem wyjaśniony.

Mariusz.
...No nie koniecznie chodzi o kropki bo jak widać poniżej...
Obrazek
Wersja z kropkami również nie działa.
No ale przynajminej mam pewność że to nie wina programu ale ustawień zawartych gdzieś w czeluściach maszyny.
Nie chce puścić 2-giej linijki cyklu.
No trudno, jak kiedyś dopadnę serwisanta to się go popytam co ją może boleć że nie chce współpracować, już się zaczynam przyzwyczajać do manual guide na szczęscie;)
Dziękuję wszystkim za zaangażowanie w tej sprawie i pozdrawiam.
Łukasz


mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 452
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

Re: Cykl G76

#24

Post napisał: mag999 » 07 sty 2020, 19:08

Uwierz ze jak ogarniesz manual guide to nie Przejdziesz na stare cykle
Mogę pomoc z Fanuc'iem TD/TF dla tokarek - programy, obsługa itp


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 369
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Cykl G76

#25

Post napisał: wojtek10916 » 07 sty 2020, 21:44

Fanuc Alarm 317 ILLEGAL THREAD COMMAND IS IN THE THREAD CUTTING CYCLE (T Series)
Fanuc Alarm Description
A zero or a negative value is specified in a multiple repetitive canned threading cycle (G76) as the thread height or the depth of cut.

Fanuc Alarm 317 ILLEGAL THREAD COMMAND IS IN THE THREAD CUTTING CYCLE (T Series)

poszukaj jakie sa ustawienia w parametrach cyklu pewnie cos namieszali

Dodane 3 minuty 27 sekundy:
mag999 pisze:
07 sty 2020, 19:08
Uwierz ze jak ogarniesz manual guide to nie Przejdziesz na stare cykle
Uwierz mi ze jak bedziesz szukal pracy jako programista to z MG to nie zablysniesz


mheli
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 196
Rejestracja: 09 gru 2006, 01:12
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Cykl G76

#26

Post napisał: mheli » 07 sty 2020, 22:08

Spróbowałbym jeszcze zamiast tego x28.26 wpisać x28.16 lub x28.06.
Dlaczego, ponieważ najazd na średnicę przed cyklem jest x30., głębokość gwintu na stronę 0.92 z czego wynika że ostatnie przejście powinno być na x28.16, a nie jak Kolega ma 28.26, może to się maszynie nie podoba. Według tabeli maksymalna średnica rdzenia powinna mieć 28.12 minimum to 27.87.
Skoro już tyle te rozważania zajęły czasu to warto jeszcze tak spróbować.
Nie zaprzecze że trochę mnie Wojtek naprowadził tym opisem błędu.


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 369
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Cykl G76

#27

Post napisał: wojtek10916 » 08 sty 2020, 17:04

Sprawdz jaki masz domyslne parametry w ustawieniach cyklu G76
Obrazek


Autor tematu
Sacharowski
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 14
Rejestracja: 10 sty 2019, 20:48

Re: Cykl G76

#28

Post napisał: Sacharowski » 08 sty 2020, 20:56

mheli pisze:
07 sty 2020, 22:08
Spróbowałbym jeszcze zamiast tego x28.26 wpisać x28.16 lub x28.06.

Nie zaprzecze że trochę mnie Wojtek naprowadził tym opisem błędu.
Słuszna uwaga, sprawdzę to u siebie. Niemniej u kolegi Wojtka przy takich parametrach poszło.


Autor tematu
Sacharowski
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 14
Rejestracja: 10 sty 2019, 20:48

Re: Cykl G76

#29

Post napisał: Sacharowski » 11 sty 2020, 23:51

No i nadszedł szczęśliwy koniec tej niekończącej się opowieści. Wszem i wobec mogę oznajmić że UDAŁO SIĘ! :)

A winowajcą okazał się parametr....R który na maszynie na której dane mi od czasu do czasu pracować musi się zawierać w przedziale od 0 do 1.
Serdeczne dzięki Panu Wojtkowi który pomógł naprowadzić mnie na trop przez screen z ustawieniami, oczywiście łapka w górę leci :).
Jeszcze nie wiem jak to dokładnie działa ale u mnie ustawienia maszyny wyglądały tak-----> Obrazek
i po parametrze 05141 wynika że R1=1 a nie 0.01 jak podają w manualu. Nie wiem czy ktoś tak ustawił czy było tak fabrycznie. Jak ktoś wie jak go zmienić to dajcie znać jak to zrobić.

I na deser screen z symulacji(jeszcze nie sprawdzany w praktyce ale już mnie świerzbi ;)
Obrazek

Dodane 3 minuty 33 sekundy:
mheli pisze:
07 sty 2020, 22:08
Spróbowałbym jeszcze zamiast tego x28.26 wpisać x28.16 lub x28.06.
Dlaczego, ponieważ najazd na średnicę przed cyklem jest x30., głębokość gwintu na stronę 0.92 z czego wynika że ostatnie przejście powinno być na x28.16, a nie jak Kolega ma 28.26, może to się maszynie nie podoba. Według tabeli maksymalna średnica rdzenia powinna mieć 28.12 minimum to 27.87.
Skoro już tyle te rozważania zajęły czasu to warto jeszcze tak spróbować.
Nie zaprzecze że trochę mnie Wojtek naprowadził tym opisem błędu.
Jednak w samym cyklu nie o to chodzi, ale co do zasady to prawda.


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9
Posty: 369
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Cykl G76

#30

Post napisał: wojtek10916 » 12 sty 2020, 15:19

No i widzisz problem jest z kropkami, z uwagi ze masz to wylaczone maszyna widziala to jako 100mm a nie 10 mikronów czyli 0.010mm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Daewoo / Doosan”