CNC

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#181

Post napisał: gaspar » 21 sie 2007, 22:09

Jeśli masz możliwość to wypożycz od kogoś M542. Sam ocenisz jak one chodzą. Ja mam takie w moim ploterze a silniki mam te same co Ty. Brama waży 60kg - prędkości bez gubienia kroków do 3000mm/min. (ja nie mam tak spasowanej konstrukcji jak Ty, więc u Ciebie może być tylko lepiej)

PS. Jak tak patrze na ceny pomp próżniowych 1300 euro za 2,2kW, to widzę że mam w piwnicy majątek ;) (2 pompy siemens 2,2kw od wtryskarek, czekają na adaptacje do podsysu + wyciąg wióra)


https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Tagi:


Autor tematu
bartek_iw
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 61
Posty: 302
Rejestracja: 20 paź 2005, 17:45
Lokalizacja: cz?uchĂłw

#182

Post napisał: bartek_iw » 22 sie 2007, 10:26

po pierwsze PRIMO
wiec mam pytanie a w zasadzie kilka
czy jest osoba ktora moze pozyczyc mi driver M542 na krotki czas weekendowych testow??

i po drugie PRIMO
zmierzam sie do kupna gecko drivera 3x G203V
G203V
do silnikow ST11018S5504

ktos moze ma jakies doswiadczenie z tym czyms i jak to sie ma do macha2 :?:
kosela & kosela - wyrób pomidorów :)
http://www.cnc.info.pl/topics60/cnc-vt1302,180.htm


paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 786
Rejestracja: 28 paź 2005, 19:59
Lokalizacja: Cieszyn
Kontakt:

#183

Post napisał: paulg » 22 sie 2007, 10:50

Witam.
wiec pytanieczy ktos z kolegow moze sie orientuje gdzie mozna w/w sterowniki dostac w polsce
jezeli chodzi o M880 to sklep akcesoria.cnc.pl to wiem ale jakas alternatywa
Co do tych sterowników to polecam kontakt z kolegą Markomp77
Pozdrawiam


Autor tematu
bartek_iw
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 61
Posty: 302
Rejestracja: 20 paź 2005, 17:45
Lokalizacja: cz?uchĂłw

#184

Post napisał: bartek_iw » 26 sie 2007, 12:42

sklaniam sie coraz bardziej do tego servaDB87S01-S
tylko czy do tego nasz sterownik z forum UHU sie nada :?:
czy koledzy bardziej w temacie moga cos doradzic :roll:

i jeszce druga sprawa bo ja z niemieckim raczej "nie halo"
jak jest realizowane sprz zwrotne w tym servo i jaka ma rozdzielczosc
pomozecie :?: :grin:

pozdrawiam

bo jak z serwami nic nie wypali to wtedy opcja wyzej i silniki krokowe :???:
kosela & kosela - wyrób pomidorów :)
http://www.cnc.info.pl/topics60/cnc-vt1302,180.htm


paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 786
Rejestracja: 28 paź 2005, 19:59
Lokalizacja: Cieszyn
Kontakt:

#185

Post napisał: paulg » 26 sie 2007, 13:35

Witam.
Nie wiem czy się nie mylę ale to są serva BLDC bez enkodera cytat z stronki "Optional encoders up to 1000 imp./rev. allow for high resolution positioning controls." - więc do UHU się nie nadadzą :-(
W ofercie firmy są enkodery - ale servo musi być DC żeby UHU go pociągło :mrgreen:
Pozdrawiam
P.S. U góry po lewej można na angielski przełączyć :twisted:


Autor tematu
bartek_iw
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 61
Posty: 302
Rejestracja: 20 paź 2005, 17:45
Lokalizacja: cz?uchĂłw

#186

Post napisał: bartek_iw » 26 sie 2007, 14:26

paulg pisze:Nie wiem czy się nie mylę ale to są serva BLDC bez enkodera cytat z stronki "Optional encoders up to 1000 imp./rev. allow for high resolution positioning controls." - więc do UHU się nie nadadzą
czyli tak jak zrozumialem
do naszego UHU sie nienada bo to jest BLDC a nsz UHU obsluguje serva DC
enkodera w tym czyms co znalazlem nie ma
ale jest cos takiego jak czujniki HALLA

cytat ze stronki:
"Three 120° shifted hall sensors electronically provide feedback about the rotor position"
co mi to sprz. zwrotne daje :?:
jak to sprz porownac do enkodera :?:
paulg pisze:P.S. U góry po lewej można na angielski przełączyć
ano mozna - serva zacmily moj umysl i juz na nic innego nie zwracam uwagi


chyba znalazlem sterownik do tego servo co powyzej mozsz ktos to zweryfikowac
SCA-B4-70-10
kosela & kosela - wyrób pomidorów :)
http://www.cnc.info.pl/topics60/cnc-vt1302,180.htm


faniron
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 320
Rejestracja: 12 lut 2006, 18:56
Lokalizacja: Dolnośląskie

#187

Post napisał: faniron » 26 sie 2007, 17:20

W servie BLDC czujniki HALLA są przeznaczone do sterowania silnikiem (na podstawie sygnałów z tych czujników generowane są przebiegi napięcia zasilającego) , natomiast enkoder służy do pozycjonowania (w skrócie) .


Autor tematu
bartek_iw
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 61
Posty: 302
Rejestracja: 20 paź 2005, 17:45
Lokalizacja: cz?uchĂłw

#188

Post napisał: bartek_iw » 02 wrz 2007, 20:08

kolejne wrazenia z montazu i prob na moim "Czerwonym Byczku"

weekend poswiecilem na analize typu co trzeba zrobic by bylo dobrze

po pierwsze primo:
po zamontowaniu sterownika M542 mozna powiedziec ze maszynka odżyła :smile:
co mnie bardzo cieszy
sterowniki co mialem do tej pory nie sa w stanie wykozystac silnikow stad w najblizszym czasie zmiana pozostalych dwóch
po drugie primo:
trzeba jeszcze gruntownie sprawdzic konstrukcje -bo gdzies cos stuka :neutral:
cos nie dokreconego, sprzezonego jakos posrednio-czy bezposrednio ze sruba napedowa
sa gdzies luzy wpada to wtedy w wibracje i na 100% wtedy silnik gubi kroki
wiec solidnie zlozona konstrukcja zpasowana, dokrecona to podstawa

brakuje jeszcze jednego sprzegla na osi X i trzeba skonczyc stół rastrowy
to co widac na filmie to takie male frezowanie zarysu rowkow

no i jeszcze jakas podbudowa do tego zelastwa, jakis stolik czy rama nosna

co bym sie mogl dobrac do tego od dołu

i pewnie jeszcze kilka innych rzeczy jeszcze trzeba bedzie zrobic o ktorych na razie nie wiem :wink:

filmek

pozdrawiam wszystkich zapalonych konstruktorow

jeszcze jedno pytanko
jak na razie sruby u mnie chodza na sucho
ktos wie jakis srodek sluży do smarowania, naoliwiania srub kolowych?

[ Dodano: 2007-09-02, 20:18 ]
kosela & kosela - wyrób pomidorów :)
http://www.cnc.info.pl/topics60/cnc-vt1302,180.htm

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 28
Posty: 3671
Rejestracja: 23 sie 2005, 13:27
Lokalizacja: zapytaj
Kontakt:

#189

Post napisał: gmaro » 02 wrz 2007, 20:19

No coraz ładniej i coraz lepiej choć te prędkości są jeszcze małe ( zdecydowanie serwa tutaj by zmieniły całą maszynę w prawdziwego byka ) a ja mam takie pytanie jak praca wrzeciona przenosi się na całą konstrukcję czy jest wystarczająco sztywna rama i konstrukcja ?
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]


Autor tematu
bartek_iw
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 61
Posty: 302
Rejestracja: 20 paź 2005, 17:45
Lokalizacja: cz?uchĂłw

#190

Post napisał: bartek_iw » 02 wrz 2007, 20:33

gmaro pisze:a ja mam takie pytanie jak praca wrzeciona przenosi się na całą konstrukcję czy jest wystarczająco sztywna rama i konstrukcja ?
jak na razie jest ok
poza tym ze gdzies jest cos niedokrecone jak pisalem wczesniej (zdaza sie ze drzy calosc)
ale jak znajde to "cos" i przykrece na Chama to pewnie bedzie ok
ale to dopiero jak bede mogl sie do tego zabrac od dolu bo juz mi sie
nie chce po raz ktorys stolu odkrecac :cool:
predkosci nie sa jeszce ustawione na 100% ten luz w osi X ja sie nie pojawi to wykrecilem ok 5000mm/min (czyli ta najciezsza os) predkosci dojazdowe oczywiscie
pewnie w praktyce ustawie mniejsza jeszcze zobaczymy

a w innych osiach nie ma jeszcze nowych sterownikow wiec jest nadal LIPA :mrgreen:
jak beda to pewnei w tych lzejszych osiach predkosci beda porownywalne albo wieksze

[ Dodano: 2007-10-21, 23:35 ]
zeby nie bylo ze nic nie robie :razz:
Obrazek
spedzilem troche czasu na zabudowie szafki do sterowania
jak widac sterowniki sa zmienione i od razu maszynka odżyla :grin:
i jakis czas temu dodalem tez rame nosna pod frezarke
Obrazek
ogolnie wkoncu zaczyna mi sie to podobac
za chwile sprobuje dodac filmek

[ Dodano: 2007-10-24, 22:25 ]
zalaczam filmek :razz:

[ Dodano: 2007-11-12, 19:39 ]
mala rzecz a cieszy :grin:
pierwsze dziewicze frezowanie na szybko
i jego efekty

Obrazek

niestety moje imie wyszlo prawie najgozej
a inne juz rozdalem

ale niedlugo pokaze dalsze efekty
Załączniki
dzien7.rar
(10.42 MiB) Pobrany 761 razy
kosela & kosela - wyrób pomidorów :)
http://www.cnc.info.pl/topics60/cnc-vt1302,180.htm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”