CNC
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 61
towar przyszedl w miare ladni ei solidnie zapakowany
ale akurat wtedy nie bylo mozliwosci go sprawdzic
wyszlo to dopiero po montazu i uruchomieniu maszyny
wiec reklamowanie jest raczej bez sensu (bo jak to udowodnic)
wlasnie teraz bardzo mnie to interesuje
tylko jezeli juz beda jakies opinie to poprosze i ich poparcie jakimis doswaidczeniami lub technicznymi rozwiazaniami itd
ale akurat wtedy nie bylo mozliwosci go sprawdzic
wyszlo to dopiero po montazu i uruchomieniu maszyny
wiec reklamowanie jest raczej bez sensu (bo jak to udowodnic)
czyli ze jak to rozumiecLeoo pisze:Pozwoliłem sobie zerknąć do projektu.
Tym razem nie napiszę nic na temat napędu bramy jedną śrubą.
wlasnie teraz bardzo mnie to interesuje
tylko jezeli juz beda jakies opinie to poprosze i ich poparcie jakimis doswaidczeniami lub technicznymi rozwiazaniami itd
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Proponuję zernąć do galerii kolegi milczas, zwłaszcza na fotkę "Juz po testach teraz okablowac i zalozyc blat", gdzie widać zmodyfikowany rozstaw łożysk, przy którym sztywność jest do przyjęcia.bartek_iw pisze:wlasnie teraz bardzo mnie to interesuje
W razie czego można zastosować usztywniacz linkowy, jak w wątku kolegi Rayford "Maszynka". Są tam też moje uwagi.
-
maszyna i zdjecia z galerii milczasa w porownania do mojego projektu to raczej nie porozumienie kiepskie porownanieLeoo pisze:Proponuję zernąć do galerii kolegi milczas, zwłaszcza na fotkę "Juz po testach teraz okablowac i zalozyc blat", gdzie widać zmodyfikowany rozstaw łożysk, przy którym sztywność jest do przyjęcia.

niewiem co chciales mi przez to powiedziec przekazac
porownujac mase maszyny , gabaryty zastosowane akcesoria , sztywnosc itd
poza tym kto mowil ze moja maszyna nie jest sztywna

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Zbudowałeś potężną maszynę za ciężkie pieniądze.
Po uruchomieniu frezarki wykonaj dwa identyczne detale w metalu. Jeden zamocuj na czas obróbki centralnie na stole, drugi blisko krawędzi blatu, lewej lub prawej.
Twoja maszyna nie jest sztywna, mimo masywnej, ciężkiej konstrukcji z użyciem śrub kulowych i precyzyjnego sysemu prowadnic. Śruba napędzająca bramę będzie obiążana wdłużnie i poprzecznie podczas obróbki, tym mocniej im materiał będzie obrabiany dalej od śruby. Jeśli nie wierzysz przeprowadź test. Ustaw bramę w połowie blatu i porusz ręką jedną jej stronę. Bez większego wysiłku odchylisz ją o 1mm tam i z powrotem. Zważ jakimi siłami dysponuje napęd.
Pozdrawiam.
Po uruchomieniu frezarki wykonaj dwa identyczne detale w metalu. Jeden zamocuj na czas obróbki centralnie na stole, drugi blisko krawędzi blatu, lewej lub prawej.
Twoja maszyna nie jest sztywna, mimo masywnej, ciężkiej konstrukcji z użyciem śrub kulowych i precyzyjnego sysemu prowadnic. Śruba napędzająca bramę będzie obiążana wdłużnie i poprzecznie podczas obróbki, tym mocniej im materiał będzie obrabiany dalej od śruby. Jeśli nie wierzysz przeprowadź test. Ustaw bramę w połowie blatu i porusz ręką jedną jej stronę. Bez większego wysiłku odchylisz ją o 1mm tam i z powrotem. Zważ jakimi siłami dysponuje napęd.
Pozdrawiam.
-
moze czegos nie wiem lub ... ale sruba nie powinna przenosic obciazen poprzecznych bo te - powinny byc przenoszone przez prowadnice i wózki.Leoo pisze:Twoja maszyna nie jest sztywna, mimo masywnej, ciężkiej konstrukcji z użyciem śrub kulowych i precyzyjnego sysemu prowadnic. Śruba napędzająca bramę będzie obiążana wdłużnie i poprzecznie podczas obróbki, tym mocniej im materiał będzie obrabiany dalej od śruby. Jeśli nie wierzysz przeprowadź test. Ustaw bramę w połowie blatu i porusz ręką jedną jej stronę. Bez większego wysiłku odchylisz ją o 1mm tam i z powrotem.
i tak tez sie dzieje
oczywiste jest ze niema czegos idealnie sztywnego
a co do tego odksztalcenia bez wiekszego wysilku o 1mm to zapraszam i zycze powodzenia (trzaba by sie dobrze zaprzec

to nie jest system na walkach fi 30 tylko co widac ceownik i to konkretny, a by go odkształcic o 1 mm to trzeba sie napracowac
ewentualne luzy moga wystepowac na zespole prowadnica-wózek
choc i tak sa to elementy z napieciem wstepnym
niestety na pomiary dokladne nie mam na razie czasu i niedysponuje nawet czujnikiem zegarowym
ale fizycznie namacalnie rzadnych luzów nie wyczuwam
-
mysle ze z odwiedzinami osobiscie moze byc problem bo mieszkam na pomorzuLeoo pisze:Witam.
Napisz jak daleko mieszkasz od Tarnobrzega. Może znajdziesz kiedyś chwilkę, tak bym mógł przekonać się osobiście. Jestem zwykłym niedowiarkiem-jasnowidzem, jak to określił jeden z Kolegów.

ale bedzie czas kiedy sam sie przekonam jakie luzu, wystepuja, jak to sztywne jest , i jak sie sprawuje pod czas obrobki itd
narazie nijak sie to ma do naszej dyskusji

pozdr