Centrum frezarskie 3 osiowe Fanuc oi mate MD problem z uruch

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
Sportmetal
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18
Posty: 20
Rejestracja: 06 maja 2014, 09:15
Lokalizacja: Olsztyn

Centrum frezarskie 3 osiowe Fanuc oi mate MD problem z uruch

#1

Post napisał: Sportmetal » 11 wrz 2014, 15:27

Witam mam problem z uruchomieniem centrum, po zalaczeniu Fanuca wyrzuca mi od razu 4 bledy ,ktorych nie moge usunac resetem .Zabezpieczenia termiczne sprawdzilem.
Obrazek



Tagi:


rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1060
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

#2

Post napisał: rc666 » 11 wrz 2014, 15:47

Sprobuj "zwolinc" stop, ten czerwony duzy przycisk i zobacz co sie stanie.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


Autor tematu
Sportmetal
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18
Posty: 20
Rejestracja: 06 maja 2014, 09:15
Lokalizacja: Olsztyn

#3

Post napisał: Sportmetal » 11 wrz 2014, 15:54

Zadnej reakcji, sa dwa stopy jeden glowny i drugi na ,,wedce''. Z tylu glownej szafy elektrycznej pokazuje ze stop zadzialal ale nie ma reakcji na ekranie Fanuca.


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#4

Post napisał: kasjo » 11 wrz 2014, 17:06

Jak wszystkie termiki załączone to zobacz czy na styku pomocniczym jest 24V.
Miałem kiedyś podobny objaw, wywaliło błąd od termików i E-Stop. Przyczyną było padnięty stabilizator 24V na płycie.


Autor tematu
Sportmetal
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18
Posty: 20
Rejestracja: 06 maja 2014, 09:15
Lokalizacja: Olsztyn

#5

Post napisał: Sportmetal » 11 wrz 2014, 17:47

Sprawdzilem na kazdym termiku jest 24V.Maszyna jest nowa pierwszy raz uruchamiana.Nie ma nigdzie opisanego jak te bledy usunac.Tych bledow nie mozna gdzies wykasowac w programie?Bo nie moge nic zrobic dalej.Wtyczki do sterowania Fanuc byly wypiete ale polaczylem wg zdjec i powinny byc dobrze.


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#6

Post napisał: kasjo » 11 wrz 2014, 18:07

Tych na pewno nie, bo to są błędy zatrzymania awaryjnego.
Jak masz schemat to zobacz pod co są podłączone styki termików i przyciski awaryjne.
Może pod jakiś moduł bezpieczeństwa który się nie włączył.
Bez schematu raczej ciężko będzie pomóc.

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1743
Rejestracja: 28 gru 2004, 23:56
Lokalizacja: Rybnik

#7

Post napisał: skoti » 11 wrz 2014, 21:43

Próbowałeś skasować je CYCLE STOP + RESET ?


Autor tematu
Sportmetal
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18
Posty: 20
Rejestracja: 06 maja 2014, 09:15
Lokalizacja: Olsztyn

#8

Post napisał: Sportmetal » 12 wrz 2014, 09:08

Zaraz sprawdze czy mozna tak skasowac.Zalacze jeszcze kilka zdjec. Schematy sa bardzo slabe. Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2014-09-12, 16:19 ]
Resetowanie stop cyclus +reset. Nic nie pomoglo.To jest centrum XH714G.


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#9

Post napisał: mariusz123a » 12 wrz 2014, 16:50

Maszyna jest nowa, więc gdzie jest serwis, który powinien ją uruchomić i usunąć te problemy?
Zgraj mi backup'a to może coś Ci podpowiem gdzie szukać.


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#10

Post napisał: kasjo » 12 wrz 2014, 19:36

Warto ustalić czy maszyna ma sterowanie PNP czy NPN (parę chińczyków widziałem ze sterowaniem NPN).
Niewyraźne te zdjęcie z przekaźnikami, tam na dole opisy przewodów są LM+ ? Jeżeli tak to bym się skłaniał, że maszyna ma jednak sterowanie NPN.
Możesz zrobić parę zdjęć schematu? Najlepiej ta strona gdzie są narysowanie grzybki i wyłączniki styki wyłączników termicznych.
Bo jeżeli to będzie NPN to na tych stykach pomocniczych powinno być 0V

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”