Centrum frezarskie 3 osiowe Fanuc oi mate MD problem z uruch

Dyskusje na temat systemu Faunc

kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#31

Post napisał: kasjo » 18 wrz 2014, 15:36

Jak wciśniesz klawisz SYSTEM to na ekranie na dole powinne się pojawić podpisy do przycisków które są pod ekranem



Tagi:


Autor tematu
Sportmetal
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18
Posty: 20
Rejestracja: 06 maja 2014, 09:15
Lokalizacja: Olsztyn

#32

Post napisał: Sportmetal » 18 wrz 2014, 15:45

PMCNT po nacisnieciu: w lewym serwis pmc, w prawym cykl -a alm
po nacisnieciu alarm:na czerwono komunikat alarmu: pmc er97 IO link failure (ch101group)


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#33

Post napisał: kasjo » 18 wrz 2014, 15:50

Wygląda na błąd połączenia między którymś modułem a pulpitem. Może właśnie tego gdzie są podłączone taśmy?
Ewentualnie możesz się skontaktować z przedstawicielem Fanuca i powiedzieć o tym błędzie. Teraz już raczej będą wiedzieć co robić.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2014, 15:53 przez kasjo, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
Sportmetal
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18
Posty: 20
Rejestracja: 06 maja 2014, 09:15
Lokalizacja: Olsztyn

#34

Post napisał: Sportmetal » 18 wrz 2014, 15:52

popodlaczac jeszcze raz tasmy z tylu ekranu??


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#35

Post napisał: kasjo » 18 wrz 2014, 15:55

A jak przyjechała to były podłączone czy odłączone? Może jest jakaś pomyłka?
Najlepiej jakby udało Ci się ustalić gdzie idzie kabel z tego modułu z taśmami. Powinien raczej iść do pulpitu ale mogą być też wszystkie moduły połączone szeregowo.
Lub w ogóle powinien być podłączony światłowodem (zaślepka na module z taśmami)
Ale to takie moje gdybanie :)


Autor tematu
Sportmetal
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18
Posty: 20
Rejestracja: 06 maja 2014, 09:15
Lokalizacja: Olsztyn

#36

Post napisał: Sportmetal » 18 wrz 2014, 16:00

W szafie byly podlaczone.Odlaczone byly tylko w pulpicie i ponumerowane, producent przed wysylka i odlaczeniem zrobil zdjecia i wszystko sie zgadza.Numery tez.Napisalem do Fanuca .


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#37

Post napisał: kasjo » 18 wrz 2014, 16:09

Na module z taśmami wtyczka jest wsadzone w wejście JD1B ? Drugi koniec na schemacie będzie oznaczony na stronie M05/page 3 (którego nie widzę na zdjęciach więc nie powiem gdzie ma iść) :)
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2014, 16:11 przez kasjo, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
Sportmetal
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18
Posty: 20
Rejestracja: 06 maja 2014, 09:15
Lokalizacja: Olsztyn

#38

Post napisał: Sportmetal » 18 wrz 2014, 16:11

Juz nie jestem przy maszynie , zdjecie z szafy czy pulpitu?


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#39

Post napisał: kasjo » 18 wrz 2014, 16:14

Ze schematu wychodzi że moduł I/O (ten gdzie wchodzą sygnały z termików) powinien być podłączony do monitora.
W module powinien być kabel podłączony do wejścia JD1B (przynajmniej tak jest narysowanie na schemacie) a w monitorze nie wiem- bo nie ma zdjęcia tej strony z dokumentacji.
A co do światłowodu to jednak nie musi być podłączony w tej konfiguracji.


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 199
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#40

Post napisał: mariusz123a » 18 wrz 2014, 19:01

system->serwis PMC->status->X2.2->szukaj i wtedy będziesz wiedział, czy sygnały dochodzą do sterowania, jeżeli pulpit przyjechał osobno to moduły I/O mogą być źle wpięte w sterownik

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”