Centrum frezarskie 3 osiowe Fanuc oi mate MD problem z uruch

Dyskusje na temat systemu Faunc

kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#21

Post napisał: kasjo » 17 wrz 2014, 13:19

Obstawiam nie wsadzona wtyczkę XT10 lub CB104



Tagi:


Autor tematu
Sportmetal
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18
Posty: 20
Rejestracja: 06 maja 2014, 09:15
Lokalizacja: Olsztyn

#22

Post napisał: Sportmetal » 17 wrz 2014, 13:28

Jutro napisze jak mi poszlo, moze wkoncu ruszy :) Pojawilo sie swiatelko w tunelu :)


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 199
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#23

Post napisał: mariusz123a » 17 wrz 2014, 22:23

kasjo pisze:Obstawiam nie wsadzona wtyczkę XT10 lub CB104
Tak też może być, sygnały nie dochodzą do I/O, więc trzeba szukać po kabelkach co jest nie tak


Autor tematu
Sportmetal
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18
Posty: 20
Rejestracja: 06 maja 2014, 09:15
Lokalizacja: Olsztyn

#24

Post napisał: Sportmetal » 18 wrz 2014, 14:18

Teraz to rece opadly.Wtyczki sa na swoim miejscu.



X2.2 ma 24 V
X2.4 ma 24 V
X2.7 ma 24 V

i na przewodach 713, 715 i 718 jest 24V , QM10 i QM20 sprawdzone,
Puszcone 24 V i alarmy nadal sa

[ Dodano: 2014-09-18, 14:22 ]
W sieci jest 382v.Zasilanie transformatora na pierwotnym jest podlaczone pod 3x415v a sa odczepy na 380v na wtornym jest wyjscie 3x200v na ktorym jest po 192V,czy to ma jakis wplyw ze jest nizsze


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#25

Post napisał: kasjo » 18 wrz 2014, 14:50

Na razie ważne żeby 24V było ok :) a widać ze jest.
Możesz też podejrzeć na ekranie drabinkę PLC i się upewnić czy faktycznie mimo 24V na wejściach sterownik te napięcia "widzi"
Niestety nie powiem z pamięci tak się w ekran podglądu drabinki wchodziło. Na pewno wciskało się klawisz "system" na pulpicie a potem już się wybierało z przycisków ekranowych.


Autor tematu
Sportmetal
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18
Posty: 20
Rejestracja: 06 maja 2014, 09:15
Lokalizacja: Olsztyn

#26

Post napisał: Sportmetal » 18 wrz 2014, 14:55

Tak nie za bardzo wiem czy sie cieszyc z tych 24V :).


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#27

Post napisał: kasjo » 18 wrz 2014, 14:57

Rozumiem że wejścia X2.2 itd są na tych płytkach z taśmami? Sprawdzałeś czy taśma dobrze siedzi? I gdzie idą te taśmy? chyba do jakiegoś modułu w żółtej obudowie? Może ten moduł nie jest zasilony czy coś w tym stylu? świeci się na nim jakaś dioda?
Możesz zrobić jego zdjęcie?


Autor tematu
Sportmetal
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18
Posty: 20
Rejestracja: 06 maja 2014, 09:15
Lokalizacja: Olsztyn

#28

Post napisał: Sportmetal » 18 wrz 2014, 15:00

Tak sprawdzalem z 10 razy, nawet czy sa zamienione z x11

[ Dodano: 2014-09-18, 15:04 ]


[ Dodano: 2014-09-18, 15:15 ]
Pali sie zielona dioda


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#29

Post napisał: kasjo » 18 wrz 2014, 15:28

Widzę :)
Tak jeszcze przyszło mi do głowy czy jak PLC w maszynie będzie w stanie STOP jakie błędy by się wyświetlały.
Jak możesz to wciśnij przycisk SYSTEM na klawiaturze a potem PCMMNT (na ekranie) i czy w prawym górnym rogu jest RUN czy STOP ?
Tam też będziesz miał ekran z alarmami, może tam coś jeszcze wyświetla?


Autor tematu
Sportmetal
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18
Posty: 20
Rejestracja: 06 maja 2014, 09:15
Lokalizacja: Olsztyn

#30

Post napisał: Sportmetal » 18 wrz 2014, 15:34

ekran nie jest dotykowy nie widze klawisza PCMMNT

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”