Centrum frezarskie 3 osiowe Fanuc oi mate MD problem z uruch

Dyskusje na temat systemu Faunc
Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1508
Rejestracja: 04 lis 2007, 19:45
Lokalizacja: Kristiansund
Kontakt:

#11

Post napisał: smouki » 12 wrz 2014, 22:07

masz zamienione kabelki 614 z 615


jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Tagi:


Autor tematu
Sportmetal
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18
Posty: 20
Rejestracja: 06 maja 2014, 09:15
Lokalizacja: Olsztyn

#12

Post napisał: Sportmetal » 16 wrz 2014, 13:41

smouki pisze:masz zamienione kabelki 614 z 615
sprubuje zamienic dzisiaj ,czekalem na informacje od producenta (ze schematu widac ,ze to sterowanie jakimis zaworami.)
, ale tylko stwierdzil ,ze wina nie lezy po stronie maszyny tylko zapyta u Fanuca, fanuc Polska mi juz odpowiedzial ,ze to sa bledy maszyny.
Jutro tez wstawie schematy jakie mam ale slabiutkie sa. CYCLE STOP + RESET nie udaje sie skasowac tak tych bledow.Fanuc odpowiedzial mi tak:
Szanowni PAnstwo



To sa alarmy PLC. Nie związane z FANUC ale z urządzeniami we/wy

Proszę sprawdzić podlaczenia i zasilanie

Na zdjęciu np. widze ze kable 615 i 614 sa zamienione miejscami

Może być wiecaj tego rypu problemów

Wszystkie te alarmy EXxxxx sa generaowe przez sygnaly A w drabinie PLC

Proszę szukac opisow w dokumentacji maszyny lub w PLC.

...
Nie za bardzo wiem jak sprawdzic czy maszyna jest typu npn czy pnp..pierwszy raz sie spotkalem z takim stwierdzeniem co do maszyny. Ale wstawie schematy to moze to cos pomoze w ustaleniu..


PiRo_man
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 329
Rejestracja: 23 sie 2010, 21:32
Lokalizacja: Świerklany

#13

Post napisał: PiRo_man » 16 wrz 2014, 20:16

Sportmetal pisze:
smouki pisze:(...) czy maszyna jest typu npn czy pnp.. (...)
Prawdopodobnie, choć mogę się mylić, to nie chodzi o to czy maszyna jest typu npn czy pnp, tylko tranzystory z których została zbudowana:

Kod: Zaznacz cały

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tranzystor_bipolarny
Przeglądając schematy elektroniki powinno się wszystko wyjaśnić.


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#14

Post napisał: kasjo » 17 wrz 2014, 00:05

PiRo_man pisze:Prawdopodobnie, choć mogę się mylić, to nie chodzi o to czy maszyna jest typu npn czy pnp, tylko tranzystory z których została zbudowana
Chodziło mi o typ sterowania. często zamiast NPN i PNP nazywane jest to SINK i SOURCE.
Chodzi w skrócie o to, względem jakiego napięcia mierzymy sygnały z krańcówek czy czujników.
W PNP (częściej spotykane u nas) sygnały mierzymy względem masy. natomiast w NPN sygnały mierzymy względem +24V.
Takie sterowanie zazwyczaj widziałem w maszynach z Azji (Chiny, Japonia)
Np wszystkie Okumy które miałem okazje naprawiać miały takie sterowanie.

Jak zobaczymy schemat powinno się wyjaśnić co i jak, a przede wszystkim co może powodować takie błędy na ekranie :)


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#15

Post napisał: mariusz123a » 17 wrz 2014, 06:48

musisz znaleźć z drabince elektrycznej co powoduje te komunikaty, z maszyną powinieneś mieć dostarczony na jakiejś płycie CD backup maszyny, prześlij mi to sprawdzę jakie wejścia psują Ci robotę.


Autor tematu
Sportmetal
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18
Posty: 20
Rejestracja: 06 maja 2014, 09:15
Lokalizacja: Olsztyn

#16

Post napisał: Sportmetal » 17 wrz 2014, 08:41

Dziekuje bardzo beckup wysylam na pw a teraz wklejam czesc schematow mam nadzieje ze odpowiednie i cos pomoga zdiagnozowac.Kabelki zamienilem zadnej reakcji.Bledy nadal sa.

[ Dodano: 2014-09-17, 08:46 ]
Wysylam schematy mam nadzieje ze te pomoga.

[ Dodano: 2014-09-17, 09:06 ]
Album ze schematami:
https://plus.google.com/u/0/photos/1074 ... 8904410289


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#17

Post napisał: kasjo » 17 wrz 2014, 09:35

Jednak moja teoria z npn była błędna. Nie masz w schematach stron oznaczonych M01 (z góry tabelki) ? Bo tam będzie interesujący nas obwód. Albo nie mogę się doczytać na telefonie :-)


Autor tematu
Sportmetal
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18
Posty: 20
Rejestracja: 06 maja 2014, 09:15
Lokalizacja: Olsztyn

#18

Post napisał: Sportmetal » 17 wrz 2014, 11:17

Juz wysylam oddzielnie 3 strony :)

[ Dodano: 2014-09-17, 11:27 ]
Obrazek

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2014-09-17, 11:55 ]
https://plus.google.com/u/0/photos/1074 ... 0499756449

[ Dodano: 2014-09-17, 12:05 ]
https://dysk.wp.pl/public/fe288af6bc95c ... ckup_fanuc


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#19

Post napisał: mariusz123a » 17 wrz 2014, 12:20

Z drabinki widać, że jak pojawi się na odpowiednich wejściach napięcie to alarmy znikną, wejściami tymi są:
X2.2co odpowiada->A0.3->1003COOL-MOTOR OVERLOAD
X2.4co odpowiada->A0.4->1004CHIP-MOTOR OVERLOAD
X2.7co odpowiada->A0.5->1005SP COOL-MOTOR OVERLOAD

Czyli na przewodach 713, 715 i 718 musisz mieć napięcie, sprawdź sobie QM10 i QM20, bo to tam masz problem, może masz zamienione styki NC z NO

Puścisz na te trzy przewody 24V DC i alarmy znikną


Autor tematu
Sportmetal
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 18
Posty: 20
Rejestracja: 06 maja 2014, 09:15
Lokalizacja: Olsztyn

#20

Post napisał: Sportmetal » 17 wrz 2014, 12:27

Dziekuje ,dziekuje ,dziekuje..rano od razu sprawdzam i dam znac , a producent odpisal mi tak po 3 dniach..

Because our office's internet was break out,so
I can give you E-mail now, maybe tomorrow our
internet will be oK, that I can see your mail.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”