Bieda CeeNCe czyli mini-lathe CNC w trzy wieczory. Estlcam.

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.
Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3421
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#51

Post napisał: Zienek » 12 sty 2016, 22:44

Siema.

Jeśli chodzi o ESTLcam to jestem kolejny działający :)

https://www.cnc.info.pl/topics56/polski ... 87,290.htm



Tagi:


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 529
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#52

Post napisał: steff.k » 12 sty 2016, 22:56

I bardzo dobrze :mrgreen: . Twoja tokara to chyba największa maszyna sterowana tym programem :razz:.

Trochę mnie martwi, że od wigilii nie było aktualizacji programu :/

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3421
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#53

Post napisał: Zienek » 13 sty 2016, 12:29

Ja chwilowo działam na wersji 7, bo z poziomu 8 jeszcze nie zaprogramowałem Arduino.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#54

Post napisał: clipper7 » 13 sty 2016, 20:22

ezbig pisze:U mnie jest ok. Może pomyliłeś kierunki i masz źle podpięte krańcówki? Miałem tak jak uruchamiałem - krańcówka zadziałała, ale nie można było zjechać. Teraz nie podpowiem, bo mam chwilowo rozebrane sterowanie. Faktem jest, że muszą być obie krańcówki sprawne, bo nie będzie działać. Krańcówki muszą być też podciągnięte przez opornik 1k do +5V (jak tego nie zrobisz to mogą być dziwne efekty). We wcześniejszych wersjach były schematy na kartach ustawień, teraz autor je usunął.
Podciągnąłem do +5V i nic to nie zmieniło, nadal są blokowane obydwa kierunki. Zmiana ustawień na 5V logic (czyli sygnałem aktywności jest +5V) też nic nie zmieniło. Program w wer. 8.203.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#55

Post napisał: clipper7 » 05 lut 2016, 17:38

Muszę przyznać, że trochę liczyłem na zainteresowanie kol. steff.k moim wątkiem:

https://www.cnc.info.pl/topics65/projek ... htm#531573

Wiem, że kol. dysponuje sprawdzonym sterownikiem, chcę zebrać grupę forumowiczów i w profesjonalny sposób powielić sterownik Servo DC. Zapraszam :grin:
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#56

Post napisał: ezbig » 05 lut 2016, 23:06

clipper7 pisze:Podciągnąłem do +5V i nic to nie zmieniło, nadal są blokowane obydwa kierunki. Zmiana ustawień na 5V logic (czyli sygnałem aktywności jest +5V) też nic nie zmieniło. Program w wer. 8.203.
Powinieneś dać jeszcze kondensatory po 100nF do masy przy arduino.


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 529
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#57

Post napisał: steff.k » 13 lut 2016, 16:51

Żeby nie było, że nic w temacie dalszej modyfikacji się nie dzieje, to zamontowałem dzisiaj uchwty 100 :twisted: .
Tarcze wyciąłem na frezarce z PA6 15mm. Wiem że powinna być ze stali, ale w tak małej tokareczce mam nadzieje że alu da radę. Jak się spsuje to zamówię ze stali.

Poniżej kilka fotek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Porównanie uchwytów 80 vs 100
Obrazek

Następna pewnie będzie śruba kulowa, która niedawno przyszła od majfrendów i suport.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#58

Post napisał: clipper7 » 13 lut 2016, 21:19

steff.k pisze: zamontowałem dzisiaj uchwty 100
Jest też inna, nie twierdzę, że lepsza, alternatywa : można nabyć zabierak lub uchwyt monolityczny ze stożkiem MK2 lub MK3. Trochę więcej roboty z przezbrajaniem, ale w sumie sprawują się dobrze. U mnie jest też dodatkowy plus - mogę używać na frezarkach i podzielnicy.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 529
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#59

Post napisał: steff.k » 13 lut 2016, 22:01

clipper7 pisze:
steff.k pisze: zamontowałem dzisiaj uchwty 100
Jest też inna, nie twierdzę, że lepsza, alternatywa : można nabyć zabierak lub uchwyt monolityczny ze stożkiem MK2 lub MK3. Trochę więcej roboty z przezbrajaniem, ale w sumie sprawują się dobrze. U mnie jest też dodatkowy plus - mogę używać na frezarkach i podzielnicy.
Zgadza się. Mam taką 80, z resztą ta co ostatnim zdjęciu. To rozwiązanie ma jedną i niestety dyskwalifikującą wadę - brak przelotu wrzeciona.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#60

Post napisał: clipper7 » 14 lut 2016, 13:46

steff.k pisze: To rozwiązanie ma jedną i niestety dyskwalifikującą wadę - brak przelotu wrzeciona.
Zgadza się, jako ciekawostkę podam, że zdarzają się takie tarcze/uchwyty z MK, gdzie jest przelot wynikający z zaciągania stożka śrubą (oczywiście, średnica mizerna).
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”