Bieda CeeNCe czyli mini-lathe CNC w trzy wieczory. Estlcam.

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.

Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 529
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#31

Post napisał: steff.k » 14 gru 2015, 19:45

Co raz bardziej podoba mi się EstlCam. Pożyczyłem od kupla pada od Xbox360, zainstalowałem, podłączyłem i :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

[youtube][/youtube]



Tagi:

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1706
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

#32

Post napisał: pioterek » 16 gru 2015, 08:04

Mi też to się podoba. Można zgłaszać swoje poparcie dla utworzenia nowego działu.
https://www.cnc.info.pl/topics16/wniose ... htm#521693

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#33

Post napisał: clipper7 » 02 sty 2016, 17:26

Zakupiłem UNO R3, załadowałem soft, podłączyłem silnik krokowy, narysowałem płytę z otworem i próbuję :cool:
W trakcie ładowania ustawień do UNO, silnik się kręci, co mnie trochę dziwi. Potem grzecznie staje i po starcie programu *.nc kręci się zgodnie z kolejnymi G-kodami dla wybranej osi. Szybkości przejazdów musiałem mocno ograniczyć, bo silnik gubił kroki. W trakcie operowania strzałkami ekranowymi, silnik obraca się OK dla dużych i małych szybkości, ale haczy się przy średnich. To takie pierwsze wrażenia z pierwszych prób.
Czy ktoś się orientuje, jakie korzyści płyną z rejestracji programu ?
Popieram założenie działu.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 529
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#34

Post napisał: steff.k » 02 sty 2016, 20:51

clipper7 pisze:Zakupiłem UNO R3, załadowałem soft, podłączyłem silnik krokowy, narysowałem płytę z otworem i próbuję :cool:
W trakcie ładowania ustawień do UNO, silnik się kręci, co mnie trochę dziwi. Potem grzecznie staje i po starcie programu *.nc kręci się zgodnie z kolejnymi G-kodami dla wybranej osi. Szybkości przejazdów musiałem mocno ograniczyć, bo silnik gubił kroki. W trakcie operowania strzałkami ekranowymi, silnik obraca się OK dla dużych i małych szybkości, ale haczy się przy średnich. To takie pierwsze wrażenia z pierwszych prób.
Czy ktoś się orientuje, jakie korzyści płyną z rejestracji programu ?
Popieram założenie działu.
Dobrze że coś się kręci, tylko dlaczego gubi kroki dla średnich prędkości?

U mnie samoczynne kręcenie silników występuje jak odłączę zasilanie od Arduino. Podczas programowania nic niepokojącego się nie dzieje.

Co do licencji to tak jak pisałem wcześniej, ma znaczenie tylko w przypadku Cama -> generujesz G-kod bez czekania.

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1706
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

#35

Post napisał: pioterek » 02 sty 2016, 23:20

Moment, podłączyłeś silnik krokowy, to na jakim sterowniku i na jakim enkoderze?

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#36

Post napisał: clipper7 » 03 sty 2016, 10:39

Sterownik A4988 ( gotowiec Pololu 2128), silnik Epson EM-483, bez enkodera.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 529
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#37

Post napisał: steff.k » 03 sty 2016, 11:36

pioterek pisze:Moment, podłączyłeś silnik krokowy, to na jakim sterowniku i na jakim enkoderze?
Na wyjściu z Arduino jest STEP/DIR, także możesz podpiąć dowolny sterownik posiadający takie wejścia. Nie musi być to serwomotor z enkoderami, może być to krokówka z Zelrp czy chińskim TB6560, albo jak u Kolegi stosowany głównie w drukarkach A4988.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#38

Post napisał: clipper7 » 03 sty 2016, 12:56

Może wyraziłem się niejasno, podłączyłem 1 silnik krokowy 2-fazowy jako oś X i to wszystko, nie mam całej osi a tylko wskazówkę na osi silnika. Silnik obraca się gładko przy sterowaniu "strzałkami" ekranowymi, z wyjątkiem trzeciej kreski licząc od najmniejszej szybkości. Dotyczy to obu kierunków. "Strzałka" składa się z 5 kresek, reszta działa OK. Zamieniłem miejscami końce jednej cewki, ale poza zmianą kierunku obrotu, nic to nie dało. Zmiana ustawień Feed Rate i Step/Rev nic nie zmienia, poza tym, że dla większych wartości silnik utyka.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#39

Post napisał: ezbig » 03 sty 2016, 13:16

clipper7 pisze:Silnik obraca się gładko przy sterowaniu "strzałkami" ekranowymi, z wyjątkiem trzeciej kreski licząc od najmniejszej szybkości.
Może wpada w jakiś rezonans. U mnie wszystko chodzi ładnie. Wcześniej podłączałem stepstick-i na DRV8825, ale to jest badziewie. Nadaje się tylko do małych silników (max 1A), o 2.2A można zapomnieć mimo wydajnego chłodzenia. Po zmianie sterowników na TB6600 maszynka podwoiła prędkości przy tych samych silnikach.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6967
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#40

Post napisał: pukury » 03 sty 2016, 13:25

witam.
silniki krokowe " nie lubią " pracy luzem .
spróbuj go nieco obciążyć - palcem.
albo go choć w imadło jakieś złap.
możesz trafiać na rezonans i silnik telepie - albo warczy.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”