Bieda CeeNCe czyli mini-lathe CNC w trzy wieczory. Estlcam.

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.
Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#41

Post napisał: clipper7 » 03 sty 2016, 20:16

ezbig pisze:Może wpada w jakiś rezonans.
pukury pisze:silniki krokowe " nie lubią " pracy luzem .
spróbuj go nieco obciążyć - palcem.
możesz trafiać na rezonans i silnik telepie - albo warczy.
Moi jakże światli i doświadczeni koledzy mają rację, faktycznie ten silnik nie lubi pewnych częstotliwości sterujących. Byłem tym trochę zaskoczony, ale po pierwsze doświadczenie w krokowcach mam niewielkie i zwykle miałem do czynienia z gotowymi, zmontowanymi napędami. Poza tym, rzadko stosuje się, jak w tym przypadku, pełen krok.
Co do konfiguracji programu, to nie kumam ustawienia "Steps per revolution", rozumiem to jako 200 dla kroku 1,8 stopnia, w programie wartość domyślna to 1600.
"Max feedrate" zmieniałem z zakresie 750 do 3000 mm/min (wartość domyślna), ale nie stwierdziłem widocznej wizualnie różnicy (tak, po każdej zmianie przeładowywałem Arduino). Po obniżeniu feedrate w definicji narzędzia, zapamiętaniu i wgraniu pliku konfiguracyjnego silnik przestał utykać przy przejazdach, chociaż wartość Feed Rate na ekranie ze strzałkami nie zmienia się. Ale ogólnie działa i o to chodzi !


Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Tagi:


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 529
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#42

Post napisał: steff.k » 03 sty 2016, 20:48

"Steps per revolution" to ilość impulsów jakie trzeba wsłać, żeby śruba zrobiła jeden obrót. U mnie jest to:
ppr enkodera *4*przełożenie na pasku.

Filmik oglądałeś?
[youtube][/youtube]


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#43

Post napisał: ezbig » 05 sty 2016, 02:04

clipper7 pisze:Co do konfiguracji programu, to nie kumam ustawienia "Steps per revolution", rozumiem to jako 200 dla kroku 1,8 stopnia, w programie wartość domyślna to 1600.
W programie wpisuję się ilość kroków silnika (jak wspomniał steff.k) na jeden obrót. To zależy od ustawień sterownika. Silnik ma 200 kroków, ale jak ustawimy podział na 8 to będzie 1600.
clipper7 pisze:"Max feedrate" zmieniałem z zakresie 750 do 3000 mm/min (wartość domyślna), ale nie stwierdziłem widocznej wizualnie różnicy (tak, po każdej zmianie przeładowywałem Arduino). Po obniżeniu feedrate w definicji narzędzia, zapamiętaniu i wgraniu pliku konfiguracyjnego silnik przestał utykać przy przejazdach, chociaż wartość Feed Rate na ekranie ze strzałkami nie zmienia się.
Jak to nie ma różnicy? Przecież zmiana tego parametru wpływa na prędkości przestawcze (czyli ruch G0), maksymalną prędkość dla G1 (jeśli w kodzie ustawiono więcej) i sterowanie strzałkami (ostatnia strzałka - maksymalna prędkość i pośrednie). Jeśli kolega ma źle ustawiony parametr "Steps per revolution" (niezgodnie z ustawieniami sterownika) to możliwe jest dziwne zachowanie silnika. Ustawienie "Distance per revolution" też jest istotne, bo ten parametr razem z poprzednim wpływają na interpolację ruchu osi. Tylko patrząc na obracającą się wskazówkę na osi silnika (o czym wspominał kolega), zamiast na rzeczywisty ruch osi w maszynie, może wydawać się, że nie ma wielkich zmian poza pojawiającym się "utykaniem". Ja na fizycznej maszynie mogę tylko stwierdzić, że dziwnie działa parametr "Acceleration distance" (od którejś z nowszych aktualizacji programu).

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#44

Post napisał: clipper7 » 05 sty 2016, 09:27

ezbig pisze:Tylko patrząc na obracającą się wskazówkę na osi silnika (o czym wspominał kolega), zamiast na rzeczywisty ruch osi w maszynie, może wydawać się, że nie ma wielkich zmian
Pewnie tak jest. Wczoraj postarałem się o coś, co może udawać jedną oś, ok. 60cm długości, napęd paskiem, silnik 2 fazowy, krańcówki itp. Muszę to wszystko rozpoznać bojem (pochodzi ze złomowanego urządzenia) i podłączyć. Teraz próby będą bardziej miarodajne. Dam znać o efektach. :cool:

[ Dodano: 2016-01-05, 09:34 ]
steff.k pisze:Filmik oglądałeś?
Oczywiście, dzięki.
J.w., postaram się zrobić testy na rzeczywistej osi.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#45

Post napisał: clipper7 » 06 sty 2016, 16:16

No i wiele się wyjaśniło. Zdemontowałem wszystko, co zbędne i podłączyłem moją "oś". Początkowo szarpało i napęd wydawał dziwne dźwięki, dalekie od znanego wszystkim śpiewu.
Porzuciłem więc myśl o przeprowadzeniu wstępnych testów z pełnym krokiem i ustawiłem podział kroku na 16. Efekt był natychmiastowy, napęd działa jak fabryczny. Zmodyfikowałem też odpowiednio parametry w Ustawieniach i naprawdę jest super. Teraz muszę rozszyfrować krańcówki i ich podłączenie do Uno.
Wszystkie moje kłopoty biorą się stąd, że do tej pory zawsze miałem do czynienia z gotowymi modułami napędowymi i nigdy nie musiałem się bawić w szczegóły.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#46

Post napisał: ezbig » 06 sty 2016, 16:24

clipper7 pisze:Porzuciłem więc myśl o przeprowadzeniu wstępnych testów z pełnym krokiem i ustawiłem podział kroku na 16. Efekt był natychmiastowy, napęd działa jak fabryczny.
Dla czego chciałeś testować na pełnym kroku? Łatwo wtedy o rezonans. Mam nadzieję, że dla podziału 16 - "steps per revolutions" ustawiłeś na 3200, ale to chyba już oczywiste dla Ciebie.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#47

Post napisał: clipper7 » 06 sty 2016, 20:05

ezbig pisze:Dla czego chciałeś testować na pełnym kroku? Łatwo wtedy o rezonans.
Z braku doświadczenia :sad: Zwykle jestem zwolennikiem rozpoczynania wszelkich prób zgodnie z filozofią "konfiguracji minimalnej", tu trzeba było inaczej.
ezbig pisze: dla podziału 16 - "steps per revolutions" ustawiłeś na 3200
Tak, wydaje mi się, że silnik ma 1,8 stopnia/krok, czyli 200 kroków na obrót, co daje, przy podziale 16, 16x200=3200. W moim przypadku, na razie, nie ma to większego znaczenia, bo konkretne przejazdy w mm nie są ważne, chciałem doprowadzić tylko do poprawnej pracy napędu. Teraz zajmę się resztą.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#48

Post napisał: ezbig » 06 sty 2016, 23:17

clipper7 pisze:Tak, wydaje mi się, że silnik ma 1,8 stopnia/krok, czyli 200 kroków na obrót, co daje, przy podziale 16, 16x200=3200. W moim przypadku, na razie, nie ma to większego znaczenia, bo konkretne przejazdy w mm nie są ważne, chciałem doprowadzić tylko do poprawnej pracy napędu.
Może nie ma znaczenia, jak jest ustawione mniej kroków na obrót niż na sterowniku tzn. sterownik ma ustawiony podział na 16, a ustawiamy mu mniej niż 3200. Odwrotnie będą zgrzyty jak częstotliwość impulsów przekroczy możliwości silnika.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#49

Post napisał: clipper7 » 10 sty 2016, 13:19

Podłączyłem krańcówki (osobno lewą i prawą - Pin layout "Estlcam"), aktywowałem je w ustawieniach i testuję. Naiwnie myślałem, że skoro mam do wyboru, czy rozróżniać lewą i prawą, czy połączyć je razem jako jedną (dla danej osi, przypominam, że na razie mam tylko oś X), to program rozpozna, która zadziałała i pozwoli na ruch w przeciwnym kierunku, czyli tzw. zjechanie z krańcówki. Niestety, tak nie jest. Wyświetla się komunikat właściwie wskazujący na aktywną krańcówkę (np. lewą), ale ruch jest blokowany w obu kierunkach. Nie ma co więc zawracać sobie głowy i można połączyć krańcówki jednej osi razem już na maszynie zamiast prowadzić osobne przewody od każdej do sterownika.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#50

Post napisał: ezbig » 10 sty 2016, 16:08

clipper7 pisze:Naiwnie myślałem, że skoro mam do wyboru, czy rozróżniać lewą i prawą, czy połączyć je razem jako jedną (dla danej osi, przypominam, że na razie mam tylko oś X), to program rozpozna, która zadziałała i pozwoli na ruch w przeciwnym kierunku, czyli tzw. zjechanie z krańcówki.
U mnie jest ok. Może pomyliłeś kierunki i masz źle podpięte krańcówki? Miałem tak jak uruchamiałem - krańcówka zadziałała, ale nie można było zjechać. Teraz nie podpowiem, bo mam chwilowo rozebrane sterowanie. Faktem jest, że muszą być obie krańcówki sprawne, bo nie będzie działać. Krańcówki muszą być też podciągnięte przez opornik 1k do +5V (jak tego nie zrobisz to mogą być dziwne efekty). We wcześniejszych wersjach były schematy na kartach ustawień, teraz autor je usunął.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”