Bieda CeeNCe czyli mini-lathe CNC w trzy wieczory. Estlcam.

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.
Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#61

Post napisał: clipper7 » 17 lut 2016, 16:45

ezbig pisze:Powinieneś dać jeszcze kondensatory po 100nF do masy przy arduino.
Wróciłem do mojej eksperymentalnej osi sterowanej przez Estlcam i problemu krańcówek. Wstyd się przyznać, ale padłem ofiarą starych przyzwyczajeń. W moich maszynach, do dojechaniu do lewej krańcówki, wystarczy dać w prawo i zjechać z krańcówki. W Estlcam jest inaczej, trzeba na nowo przeładować Arduino, co oczywiście pojawia się w treści komunikatu, ale jakoś do mnie dotarło dopiero teraz :sad: Podciąganie do +5V i kondensatory nie są potrzebne (te ostatnie, może sprawdzą się przy dłuższych przewodach).


Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Tagi:


ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2095
Rejestracja: 07 lip 2006, 00:31
Lokalizacja: mazowieckie

#62

Post napisał: ezbig » 17 lut 2016, 21:48

clipper7 pisze:
ezbig pisze:Powinieneś dać jeszcze kondensatory po 100nF do masy przy arduino.
Wróciłem do mojej eksperymentalnej osi sterowanej przez Estlcam i problemu krańcówek. Wstyd się przyznać, ale padłem ofiarą starych przyzwyczajeń. W moich maszynach, do dojechaniu do lewej krańcówki, wystarczy dać w prawo i zjechać z krańcówki. W Estlcam jest inaczej, trzeba na nowo przeładować Arduino, co oczywiście pojawia się w treści komunikatu, ale jakoś do mnie dotarło dopiero teraz :sad: Podciąganie do +5V i kondensatory nie są potrzebne (te ostatnie, może sprawdzą się przy dłuższych przewodach).
Nie zgodzę się z tym. Jeśli wszystko jest ok, to komunikat nie występuje. Prowizorycznie podłączona maszyna pracowała bez zarzutów (problem był tylko z jedną osią), po zrobieniu wszystkiego w docelowej wersji okazało się, że bez kondensatorów wyrzuca komunikaty, o których wspominasz przy każdej osi i każe się restartować. Po podpięciu kondensatorów problem zniknął. Staje na krańcówkach i nie wyrzuca błędów - można normalnie zjechać. Komunikat pojawia się jedynie w sytuacji kiedy maszyna przetwarza g-kod. Wtedy najazd na krańcówkę wywołuje komunikat pokazujący, która zadziałała, ale restartowania nie wymaga. W zasadzie to nie wymagał, bo prawdopodobnie zainstalowałem kolejna, nowszą wersje programu i teraz restart jest wymagany (wręcz totalny ;)), ale z powodu zamulenia komputera. Po najeździe na krańcówkę pojawia się okno informacyjne, a po jego zamknięciu Estlcam zawłaszcza 99% czasu procesora. Nic praktycznie nie da się zrobić i szybciej jest wyłączyć komputer.

Przy okazji, w najnowszej wersji autor dodał kilka fajnych funkcji. M.in. skanowanie powierzchni (w celu kompensacji nierówności przy grawerowaniu - tak myślę, bo nie testowałem), a trochę wcześniej pojawiły się pomiary narzędzia, bazowanie do krawędzi, szukanie środka otworu i fajna funkcja: kompensacja nierównoległego ustawienia w polu pracy względem osi X. Nie testowałem, ale z podpowiedzi wynika, że program odpowiednio obróci g-kody uwzględniając nierównoległe ustawienie.


Armstec
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 482
Rejestracja: 02 maja 2014, 04:04
Lokalizacja: Wrocław

Re: Bieda CeeNCe czyli mini-lathe CNC w trzy wieczory. Estlc

#63

Post napisał: Armstec » 18 lut 2016, 03:07

steff.k pisze:
Jako napęd posłużyły jakies dwa serva DC bliżej nie określonej mocy
Czy te servo byly oryginalnie z tym mocowaniem co zakreslilem ? masz jakies foto silników
Obrazek

to jest uchwyt fabryczny od Electro Craft E240 DC Servo motor i ich moc nominalna to 200W byly montowane w robotach produkcyjnych itp znam bo akurat mam takie 2 z sharka IBMa
(gdyby okazalo się jednak ze to te i podajesz im 15% znamionowej mocy nie dziwne ze protestują ich zakres napiecia 24-110V )
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#64

Post napisał: clipper7 » 18 lut 2016, 11:39

ezbig pisze:Nie zgodzę się z tym.
Dobrze wiedzieć, jak wrócę do warsztatu to podepnę kondensatory i sprawdzę. Mam Estlcama w ver 8.212.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 529
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

Re: Bieda CeeNCe czyli mini-lathe CNC w trzy wieczory. Estlc

#65

Post napisał: steff.k » 18 lut 2016, 16:26

Armstec pisze:
steff.k pisze:
Jako napęd posłużyły jakies dwa serva DC bliżej nie określonej mocy
Czy te servo byly oryginalnie z tym mocowaniem co zakreslilem ? masz jakies foto silników


to jest uchwyt fabryczny od Electro Craft E240 DC Servo motor i ich moc nominalna to 200W byly montowane w robotach produkcyjnych itp znam bo akurat mam takie 2 z sharka IBMa
(gdyby okazalo się jednak ze to te i podajesz im 15% znamionowej mocy nie dziwne ze protestują ich zakres napiecia 24-110V )

Gratuluje spostrzegawczości :wink: . Zaznaczony na czerwono element pochodzi z serwa E240, ponieważ miało tam ono pracować. Niestety ze względu na zasilanie 30V miały mało momentu. Podpasowało tam nieco mniejsze servo, na niższe napięcia zasialania i je tam zamontowałem.

Z tego co wyczytałem w pdf to E240 mają napięcie zasilania maks 60V, a nie 110V. Masz jakaś informacje w tym temacie?

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#66

Post napisał: clipper7 » 18 lut 2016, 18:31

ezbig pisze:Staje na krańcówkach i nie wyrzuca błędów - można normalnie zjechać
Pobrałem wer.8.301 i sprawdziłem. Faktycznie, bez kondensatorów wymaga przeładowania Arduino, z kondensatorami - nie. Jest nowy komunikat o najechaniu na krańcówkę, zgubieniu pozycji i możliwości zjechania z krańcówki przy wciśniętym F11. I zjeżdża prawidłowo. Jest nawet wzmianka o kondensatorach i rezystorach podciągających (tych ostatnich nawet nie dawałem). Wielkie dzięki za skuteczną pomoc ! :lol:
Pozostaje jeszcze jeden problem - przy włączaniu zasilania Arduino i jego przeładowywaniu silnik robi parę przypadkowych kroków. W konfiguracji pinów jako Estlcam nie ma wyjścia Enable, nie mam pojęcia, jak z tym walczyć. Podpiąć kondensatorki na wyjście Step ?
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


Armstec
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 482
Rejestracja: 02 maja 2014, 04:04
Lokalizacja: Wrocław

#67

Post napisał: Armstec » 18 lut 2016, 21:24

Normalnie do pracy 24h/7 zasilanie dawali 48VDC sygnał 20kHZ PWM można 20lat nie wyłączać maszyny ani razu
Bardzo często stosują też ok 70VDC do napędu osi
zasilacz oczywiscie z odp amperażem ...czesto można takie zasilacze serverowe dostac za grosze

W małym ploterze CNC wiercąco-frezującym zastosowali e240 jako wrzeciono i tam dla wyższych obr do nawet 100VDC wymaga dodatkowego chłodzenia ( jest smigło od strony encodera - ktore głównie robi hałas i "chyba wspomaga oś Z siłą nośną" bo silnik jest hermetyczny chłodzony płaszczem ) przy takim zasilaniu nie może pracować nieustanie, czas marszu chyba było max 1h i odpoczynek ( trzeba kontrolować ciepło jak w kazdym innym electrowrzecionie) ale tez sobie ladnie daje rade i bezawaryjnie a i montaż konkretny do osi planowany metal na obu koncach na twardo 90* (nie jak plastikowe frezareczki co sie obejmami pszylepia i gibią sie jak chca)

a tutaj spec z takiego plotera

Obrazek


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 529
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#68

Post napisał: steff.k » 20 lut 2016, 15:51

Armstec pisze:Normalnie do pracy 24h/7 zasilanie dawali 48VDC sygnał 20kHZ PWM można 20lat nie wyłączać maszyny ani razu
Bardzo często stosują też ok 70VDC do napędu osi
zasilacz oczywiscie z odp amperażem ...czesto można takie zasilacze serverowe dostac za grosze

W małym ploterze CNC wiercąco-frezującym zastosowali e240 jako wrzeciono i tam dla wyższych obr do nawet 100VDC wymaga dodatkowego chłodzenia ( jest smigło od strony encodera - ktore głównie robi hałas i "chyba wspomaga oś Z siłą nośną" bo silnik jest hermetyczny chłodzony płaszczem ) przy takim zasilaniu nie może pracować nieustanie, czas marszu chyba było max 1h i odpoczynek ( trzeba kontrolować ciepło jak w kazdym innym electrowrzecionie) ale tez sobie ladnie daje rade i bezawaryjnie a i montaż konkretny do osi planowany metal na obu koncach na twardo 90* (nie jak plastikowe frezareczki co sie obejmami pszylepia i gibią sie jak chca)

a tutaj spec z takiego plotera

Dzięki piękne za te informacje. Znalazłem tylko pdf Electrocrafta, ale nie tak szczegółowego. To że je stosowali jako wrzeciona to wiem - widziałem je w jakiś małych maszynkach.
Czyli pasowałoby jakieś 60-70 V zasilania.
Masz gdzieś linka do takiego zasilacza? Nie spotkałem się z zasilaczami do serverów na ~60V.
Kolega pukury fajnie sterownik elm-chana rozrysował i pewnie go potestuje z E240.


Armstec
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 482
Rejestracja: 02 maja 2014, 04:04
Lokalizacja: Wrocław

#69

Post napisał: Armstec » 20 lut 2016, 16:55

chodzi mi o takie jak te trafiaja sie nie raz w cenie złomu choc moze nie az tak mocne
(nie jestem specem od elektroniki ale 5A przy 60V to nie będzie 240W i 15A -720W ?)
Pewnie sie lepiej znasz na elektryce ocen czy to sie nada

15A
http://allegro.pl/prof-zasilacz-telekom ... 87280.html

5A
http://allegro.pl/prof-zasilacz-telekom ... 29062.html


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 529
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#70

Post napisał: steff.k » 20 lut 2016, 17:40

Armstec pisze:chodzi mi o takie jak te trafiaja sie nie raz w cenie złomu choc moze nie az tak mocne
(nie jestem specem od elektroniki ale 5A przy 60V to nie będzie 240W i 15A -720W ?)
Pewnie sie lepiej znasz na elektryce ocen czy to sie nada

15A
http://allegro.pl/prof-zasilacz-telekom ... 87280.html

5A
http://allegro.pl/prof-zasilacz-telekom ... 29062.html
Ten 15A ciekawy. Tylko że wszędzie piszą, że do zasilania serw DC najlepsze są transformatory i proste zasilacze z mostkiem i baterią kondensatorów. Dzięki temu podczas przyśpieszania, silnik może szarpnąć bardzo duży prąd z pojemności, a podczas ostrego hamowania oddać energię w kondensatory. Ze standardowymi zasilaczami impulsowymi to nie przejdzie.
Podłaczenie serva DC

Za ok 200PLN można kupić 600W toroid do tego porządny mostek, kondziory, softstart i w 300PLN powinno się udać zmieścić. Myślę że na 3 serva e240 powinno to wystarczyć.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”