Bieda CeeNCe czyli mini-lathe CNC w trzy wieczory. Estlcam.

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.

Moderatorzy: pitsa, Piotrjub, pukury, kamar, easy2002, IMPULS3, 251mz, WZÓR, gmaro, MODERATORZY


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 509
Rejestracja: 07 paź 2013, 19:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

Bieda CeeNCe czyli mini-lathe CNC w trzy wieczory. Estlcam.

#1

Post napisał: steff.k » 12 gru 2015, 14:24

Witam,

chciałbym pokazać szybką modernizację mini-lathe do CNC. Jest to wszystko zrobione na odwal, ze względu na brak czasu, ale działa :D.

Początkowo tokareczka miała zostać jako manualna, ale wpadła robota na 200 nakrętek i po wytoczeniu 5 szt doszedłem do wniosku, że kręcenie korbami to nie dla mnie :twisted: .

Jako napęd posłużyły dwa serva DC bliżej nie określonej mocy na oko jedno 30W, drugie 50W sterowane za pomocą elm-chan'a. Servomotory wpięte do Arduino UNO R3 sterowane Estlcam.
Estlcam jest w wersji baaardzo wczesnej ale podstawowe funkcje działają.
Wybór był podyktowany tym, że potrzebowałem coś na już.
Mocowania silników jak widać zrobiłem z tego co miałem pod ręką ;-). Do kompletu kilka kółek od sponsora i pasków.


Dalsze plany.

1. Ogarniecie elektroniki, obudowa, zasilacz, podłączenie pod E-stop tokarki.
2. Zamocowanie tokarki na gumowych/drewnianych klockach.
2. Porządne mocowania silników, możliwe że wymienię silniki na większe, bo mniejszy się trochę grzeje.
3. Podłączenie pod sterowanie silnikiem tokarki, wstępnie on/off. Docelowo regulacja obrotów z poziomu programu. Może jakiś inny sterownik i enkoder do gwintowania.
4. Wymiana śruby suportu na kulową 1605 od majfrendów.
5. Wymiana śruby sanek na dłuższą, lub zrobione sanek od zera. Szyny 15, 4 wózki liniowe i śruba kulowa1204, blok łożyskujący. Jeszcze się zastanawiam.
6. Osłony, joystik do manualnego sterowania.
7. Może coś jeszcze mi wpadnie do głowy.


Odnośnie Estlcama to radzi sobie całkiem nieźle. Jak już go skonfigurowałem to ani razu się nie wywalił, żadnej głupoty nie zrobił. Na razie zostaje na testy. Program jest cały czas rozwijany i liczę że kolejne wersję będą miały więcej opcji, i możliwości. Jak się nie sprawdzi to trzeba kompa jakiegoś i LinuxCNC

Filmik i kilka bieda fotek :wink:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tMnrLFdO ... e=youtu.be[/youtube]
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 gru 2015, 19:46 przez steff.k, łącznie zmieniany 1 raz.



Tags:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3814
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 12 gru 2015, 14:45

Możesz ustawić film na Niepubliczny ? bo teraz jest prywatny i zobaczyć się nie da.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 509
Rejestracja: 07 paź 2013, 19:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#3

Post napisał: steff.k » 12 gru 2015, 14:56

Jasne, zapomniałem ustawić na starcie. Już powinno być ok.


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 10363
Rejestracja: 18 wrz 2010, 05:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#4

Post napisał: kamar » 12 gru 2015, 15:26

Jajka jeszcze masz ?


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 509
Rejestracja: 07 paź 2013, 19:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#5

Post napisał: steff.k » 12 gru 2015, 15:30

kamar pisze:Jajka jeszcze masz ?
Nie jestem, aż taki wysoki :razz: . Jeszcze nie oberwałem, ale faktycznie trzeba zdemontować :wink:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3814
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#6

Post napisał: adam Fx » 12 gru 2015, 16:02

Właśnie to jest sztuka DIY zrobić coś ze tego co się ma pod ręką tak aby to działo prawidłowo bez instrukcji a jedynie na podstawie wiedzy i doświadczenia :wink:
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6128
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#7

Post napisał: pukury » 12 gru 2015, 16:05

witam.
ciekawe - jak spisują się elmy - chany ?
a i program wygląda interesująco .
czegoś podobnego szukałem - też do małej tokarki .
trzeba się zainteresować.
pozdrawiam.
rebeliant


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 509
Rejestracja: 07 paź 2013, 19:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#8

Post napisał: steff.k » 12 gru 2015, 18:21

adam Fx pisze: Właśnie to jest sztuka DIY zrobić coś ze tego co się ma pod ręką tak aby to działo prawidłowo bez instrukcji a jedynie na podstawie wiedzy i doświadczenia :wink:
Zastanawiałem się czy to w ogóle wrzucać, bo zdaje sobie sprawę że to żałość jest, ale wiekszość tylko silniki krokowe i linuch albo mach. A tutaj troszkę inne podejście do tematu.
pukury pisze:witam.
ciekawe - jak spisują się elmy - chany ?
a i program wygląda interesująco .
czegoś podobnego szukałem - też do małej tokarki .
trzeba się zainteresować.
pozdrawiam.
Elm-chany spisują się bardzo dobrze. Mam 3 szt od ponad roku we frezarce, gdzie przepracowały pewnie kilkaset godzin i nie zamierzam ich zmieniać. Dodatkowo jeszcze z 4-5 szt. w innych mniejszych urządzeniach i pracują bez zarzutów. Najważniejszy jest stabilny i mocny zasilacz i jest gitara. Mam wersje płytki od kol. Gimzoń z elektrody.

Co do programu to do małych maszynek powinien być w sam raz. Trzeba dobrą wersja arduino kupić, bo na na jednej mi nie działał.
Musiałem też osie wybrać jako XY, żeby dało się to z wizualizować, bo jeszcze nie ma opcji tokarka.

Generalnie w cenie 4 $ mamy sterownik do CNC po USB z oprogramowaniem :mrgreen: i bez potrzeby specjalnego kompa. Na pewno jeszcze długa droga żeby mógł konkurować z czymś porządnym, ale na początek jest dobrze.

Korbę już zdemontowałem :razz:


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 3997
Rejestracja: 27 sie 2004, 20:59
Lokalizacja: Polska

#9

Post napisał: 251mz » 12 gru 2015, 18:26

steff.k pisze:sterowane Estlcam.
Jakie maksymalne wartości step/dir można z tego wydusić pod arduino?


Autor tematu
steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25
Posty: 509
Rejestracja: 07 paź 2013, 19:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#10

Post napisał: steff.k » 12 gru 2015, 18:41

251mz pisze:
steff.k pisze:sterowane Estlcam.
Jakie maksymalne wartości step/dir można z tego wydusić pod arduino?
Nie znalazłem nigdzie takiej informacji, a na testowanie jeszcze nie było czasu. Aktualnie mam ustawione dla jednej osi prawie 3500imp/obrót, skok śruby 1,5mm/obr i max prędkość 1000mm/min.
Czyli wychodzi prawie 40kHz, na pewno działo dla prędkości 1800 czyli prawie 70kHz. Jak będę miał chwile to na pewno po testuje przy większych prędkościach.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”