Autodesk Fusion 360 - kącik porad


poStaremu
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 27
Rejestracja: 30 sty 2017, 15:04
Lokalizacja: Lubin

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#251

Post napisał: poStaremu » 08 maja 2019, 18:05

Problem jest taki, że nie mogę związać mojej ramki z punktem środkowym układu współrzędnych..
Nie wyświetla się ten charakterystyczny zielony punkt, co dziwniejsze jak tworze w standard.ipt to nie ma z tym problemu jednak w tym 'standardzie' nie ma możliwości dodawania kształtowników dlatego wybieram standard.iam..



Tagi:


piromarek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 13
Posty: 514
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#252

Post napisał: piromarek » 08 maja 2019, 18:49

To nie pomogę. Nie wiem o czym do mnie rozmawiasz :-)
Nie za bardzo kojarzę owe standardy i mogę się tylko odnosić do Fusion. Bardziej myślałem, że podobieństwo interfejsów daje nadzieje, że jest podobnie skonstruowany.
A tu klops chyba.


poStaremu
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 27
Rejestracja: 30 sty 2017, 15:04
Lokalizacja: Lubin

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#253

Post napisał: poStaremu » 08 maja 2019, 19:44

Standard ipt służy do modelowania części a iam do złożeń.


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 784
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#254

Post napisał: atlc » 08 maja 2019, 21:50

To wyobraź sobie że tak:
Punkt środkowy zawsze możesz sobie wstawić.
Wiązanie z punktem dodajesz w zakładce wiązania.
Masz narysować szkic/część w arkuszu rysowania części, następnie tworzysz arkusz złożenia, tam wstawiasz swoją część/szkic za pomocą opcji Wstaw i dopiero obkładasz konstrukcją.
Arkusz złożeń jak sama nazwa wskazuje służy do składania większego elementu z wielu części, a nie do modelowania bezpośrednio w nim.
Masz tam opcje np. wstaw oraz wstaw z content center, skąd wybierasz normalia typu śruby, podkładki, sprężyny bla bla bla.


piromarek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 13
Posty: 514
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#255

Post napisał: piromarek » 09 maja 2019, 07:02

A, to deczko inaczej niż Fusion. :-)
Szkoda, że tutaj ta dyskusja o inventorze, bo nikt inny potem tego nie znajdzie, jakby miał podobny problem.


Robert55
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 15
Rejestracja: 16 lip 2008, 08:17
Lokalizacja: Staszów

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#256

Post napisał: Robert55 » 21 maja 2019, 22:14

Sorry, znalazłem rozwiązanie problemu.


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 56
Posty: 11699
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#257

Post napisał: kamar » 22 maja 2019, 05:53

Avalyah pisze:
07 maja 2019, 19:46
Jeśli możesz, to pewnie lepiej przejść na Fusion.
Ciekawe podejście :) Jeśli by to zależało od "chęci " to obiema rencami głosuję za Inventorem :)


piromarek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 13
Posty: 514
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#258

Post napisał: piromarek » 22 maja 2019, 07:27

No właśnie - kwestia ceny tutaj - "nie jest bez znaczenia" :-)

Ciągłe błędy w kodzie - dobrze że poprawiane i nie ukrywajmy, dosyć uboga liczba parametrów.

No ale, kto kupi inventora jeśli wszystko by było w "PrzepiurzeFiużynzjarmużem 360" :-) .
Sorki tak mi się skojarzyło. :-)


Avalyah
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 959
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#259

Post napisał: Avalyah » 22 maja 2019, 09:08

kamar pisze:
22 maja 2019, 05:53
Ciekawe podejście :) Jeśli by to zależało od "chęci " to obiema rencami głosuję za Inventorem :)
Przecież nie zależy to od chęci. Inventor swoją cenę jednak ma i to niemałą. Nie bierze się ta cena znikąd, ale pytanie czy każdy na początku potrzebuje te jego dodatkowe możliwości. A przesiadka z Fusion na Inventora to w razie czego niewielki przeskok, w podstawowym zakresie oba programy są podobne.


piromarek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 13
Posty: 514
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#260

Post napisał: piromarek » 22 maja 2019, 09:31

Po za tym, co tu wiele gadać.
Dla amatora, tak długo jak to jest za darmo, mało mamy alternatyw.
Tak jak napisałeś, zawsze możemy to potraktować jako naukę.
Solid właściwie bazowe polecenia też ma "podobnie" obsługiwane.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”