Aspire jak ustawić trajektorie

Awatar użytkownika

pepepe1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14
Posty: 38
Rejestracja: 03 wrz 2004, 19:25
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#31

Post napisał: pepepe1 » 10 cze 2020, 21:23

Obrazek

Nie bardzo łapię o co chodzi - tak? Najpierw frezujesz łuk w osi Z, potem profil dechy w rzucie z góry (Twój rysunek jest w osiach x-y stołu jak sądzę). - W osi Z (prostopadłej do Twojego rysunku masz wklęsły łuk. Dwie ścieżki, jedna 3d, druga 2d, różnymi frezami bo profil to już prostym.




Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#32

Post napisał: mnetzimny » 12 cze 2020, 22:25

Łuk wypukły który narysowałem w numer #16, chce dla niego teraz w desce zrobić szablon wklęsły.
Łuk wypukły który wyfrezowałem, odwracam do góry nogami i chce go wsadzić w szablon wklęsły w desce.
Wiem że najłatwiej było by bryłę 3d narysować w Autocadzie, bądź w innym programie, ale nie bardzo potrafię :-(

Awatar użytkownika

pepepe1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14
Posty: 38
Rejestracja: 03 wrz 2004, 19:25
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#33

Post napisał: pepepe1 » 15 cze 2020, 22:33

No to #16 + #26, tylko jedną bryłę modelujesz profilem wypukłym Π a drugą wklęsłym U , profile jako lustrzane odbicia w symetrii osiowej z osią poziomą.


Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#34

Post napisał: mnetzimny » 22 cze 2020, 22:49

Witam
Dzięki pepepe1, będę próbował.
Jeszcze raz chłopaki za pomoc :-)


Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#35

Post napisał: mnetzimny » 06 paź 2020, 21:43

Witam
Mam kolejne pytanie odnośnie zakładki w Aspire "3D Finishking Toolpath"
Nie mogę ustawić, żeby mi frezowało materiał od zewnątrz materiału do wewnątrz materiału.
Chce żeby mi zabierało materiał "ślimakowo" według wskazówek zegara, od zewnątrz materiału do wewnątrz materiału.
Materiał w którym będę frezował, nie może być inaczej zabierany, tylko tak jak ja napisałem.
Używam wersji Aspire 9.015.
Wklejam zdjęcie jak u mnie to wygląda w Aspire

Obrazek

Może nowsza wersja Aspire 10.507 ma więcej opcji ustawiania kierunku frezowania, w zakładce "3D Finishing Toolpath" ??


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#36

Post napisał: lajosz » 06 paź 2020, 22:48

@ mnetzimny

W Vectric Aspire ... niestety nie jest to możliwe, nawet w najnowszej wersji.

Jest możliwe np. w Artcam-ie.


Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#37

Post napisał: mnetzimny » 06 paź 2020, 22:56

@lajosz
Gdzieś mam instalkę tego programu, czy możesz podpowiedzieć jak ustawić kierunek freza w tym programie ??
Bardzo był bym Ci wdzięczny za pomoc.


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#38

Post napisał: lajosz » 07 paź 2020, 02:58

@ mnetzimny

Obrazek


Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#39

Post napisał: mnetzimny » 07 paź 2020, 20:37

Witam
@lajosz
A czy Artcam ma taką opcję jak Aspire (przestrzeń dwu szynową, bądź wytłaczanie i splot) ??
Obrazek
Obrazek


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#40

Post napisał: lajosz » 07 paź 2020, 23:05

mnetzimny pisze:
07 paź 2020, 20:37
A czy Artcam ma taką opcję jak Aspire (przestrzeń dwu szynową, bądź wytłaczanie i splot) ??
Tak, ma i ... w ogóle Artcam jest znacznie lepszy jeśli chodzi o modelowanie, ale .... Aspire jest lepszy jeśli chodzi o pracę z wektorami, niewiele, ale zawsze.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”