Aspire jak ustawić trajektorie

Awatar użytkownika

pepepe1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14
Posty: 38
Rejestracja: 03 wrz 2004, 19:25
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#21

Post napisał: pepepe1 » 05 cze 2020, 19:32

Takie coś?


Kombinuj :) Zrób łuk o głębokości z=-6, a na końcach dechy kieszenie Z= -2, albo najpierw splanuj deskę na Z=-2 i frezuj łuk z Z=0 na dawnym Z=-2.




lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#22

Post napisał: lajosz » 05 cze 2020, 20:06

Kolego mnetzimny.

Otóż Aspire tylko odtwarza profil który jest wektorem.
Inaczej pisząc, jeśli utworzysz prawidłowy profil, to będziesz miał prawidłowy rlief.

Oczywiście można zrobić tak jak napisał pepepe1, ale ... jest to nieco zawiłe, aczkolwiek jak najbardziej można.

Moim zdaniem, powinieneś utworzyć nowy profil, czyli:
-- zlikwiduj te dwie skrajne pionowe kreski o długości 6mm skierowane w dół i zamiast nich wstaw w tym samym miejscu dwie pionowe kreski o długości 2mm skierowane do góry (oczywiście połącz wszystko w jeden wektor.)
-- teraz utwórz z tego profilu relief i ...... po robocie, czyli masz to co chcesz.

Oczywiście zostaną w narożnikach zaokrąglenia po frezie.


Obrazek


Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#23

Post napisał: mnetzimny » 05 cze 2020, 21:56

Wytłumaczcie mi dlaczego mam inaczej rysować wklęśnięcie, niż wypuklenie ??
Chyba że wklęśnięcie w desce ma być inaczej narysowane, niż wypuklenie ??
Wypuklenie jak narysowałem, tak wyszło w drzewie.
Co do zaokrągleń w narożnikach, to przecież rolkę mogę ustawić szerszą niż deska, i moim zdaniem już nie będzie zaokrąglenia.

pepepe1

tak, o taki łuk wklęśnięty w desce mi chodzi.

Awatar użytkownika

pepepe1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14
Posty: 38
Rejestracja: 03 wrz 2004, 19:25
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#24

Post napisał: pepepe1 » 05 cze 2020, 22:37

W przypadku każdego reliefu najwyższy punkt profilu definiuje Ci, gdzie jest górma powierzchnia deski, jakby "dotyka" tej powierzchni od spodu. Jak masz te dwie kreseczki od ramion łuku czy tam od płaskich odcinków skrajnych w górę, to program wie, że w tym miejscu ma zacząć - zejść z frezem wzdłuż kreseczki 2mm w dół i pojechać to płaskie wyprowadzenie i następnie wklęsłość. Jak tych kreseczek nie ma to najwyższymi punktami są ramiona łuku i proste poziome odcinki - ale ponieważ są na jednym poziomie to program uznaje że tam nie ma co frezować - bo wszystkie są na poziomie najwyższego punktu reliefu, czyli na powierzchni materiału :) U góry jak ma być, u dołu jak nie zadziała.


Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#25

Post napisał: mnetzimny » 05 cze 2020, 23:13

pepepe1

Super mi to wytłumaczyłeś, bardzo Ci dziękuje.
Jutro wrzucam trajektorie do plotera, i dam znać jak wyszło. Ale wiem że będzie ok, bo w końcu zajarzyłem jak działa ta opcja działa z szynami.


Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#26

Post napisał: mnetzimny » 06 cze 2020, 20:07

Witam
Udało mi się dzisiaj wyciąć w desce, łuk wklęśnięty.
Jest problem co do szyn, jak bym jej nie ustawił długości (czy to szerokość deski, czy szyna większa od deski), to frez i tak nie zbierze całego materiału z deski.
Dokładnie jak na tym zdjęciu
łuk.png
Jedynie jak mi się to udało obejść, to zadałem szerze pole robocze, niż deska.
Kolejny pytanie ..... to czy jest możliwość, żeby zbierało materiał np. na 2-3 przejścia ?? Tak to zadaję przy zwykłym wycinaniu frezem w drzewie (zakładka profile toolpath, bądż pocket tooltpah.


No i jeszcze jedno pytanie, jak już zaczyna frez w desce wycinać łuk, to czy jest możliwość dodania kolejnego obrysu (np. żeby w osi X Y wycięło : gwiazdę ,serce ,kwadrat, itp. itd.) ??

Awatar użytkownika

pepepe1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14
Posty: 38
Rejestracja: 03 wrz 2004, 19:25
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#27

Post napisał: pepepe1 » 06 cze 2020, 22:23

1. OK, trzeba oszukać, zdefiniować pole pracy np 0,5mm szersze z każdej strony, frez zdejmie rant. Frez z założenia nie wyjedzie poza zdefiniowane pole robocze, bo kolizja, bo ręka operatora itp itd.
2. Pierwsze zrób frezowanie zgrubne! Przy generowaniu ścieżki wejdź we właściwości narzędzia, ustaw głębokość przejścia żeby docelowa głębokość wymagała 2-3 przejść. Jeżeli masz jako pierwszą ścieżkę frezowania wykańczającego, to oczywiście idzie na raz całą głębokością, bo ona służy tylko do dokładnego zdjęcia naddatku, warstwy np. 1mm, która została po zgrubnym.
3. Najprościej przed frezowaniem łuku wyfrezować kieszeń w kształcie gwiazdki czy czegoś tam, na głębokość większą niż łuk. Jeśli chcesz żeby dno kieszeni odwzorowało kształt dna łuku (tyle że niżej), na rysunku 2D dodaj zamknięty wektor gwiazdki czy czego chcesz, później z menu modelowanie narzędziem utwórz kształt z tego wektora, ustaw głębokość - na widoku 3D widać jak zmiana parametrów wpływa na kształt.


Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#28

Post napisał: mnetzimny » 06 cze 2020, 23:33

pepepe1 pisze:
06 cze 2020, 22:23
1. OK, trzeba oszukać, zdefiniować pole pracy np 0,5mm szersze z każdej strony, frez zdejmie rant. Frez z założenia nie wyjedzie poza zdefiniowane pole robocze, bo kolizja, bo ręka operatora itp itd.
2. Pierwsze zrób frezowanie zgrubne! Przy generowaniu ścieżki wejdź we właściwości narzędzia, ustaw głębokość przejścia żeby docelowa głębokość wymagała 2-3 przejść. Jeżeli masz jako pierwszą ścieżkę frezowania wykańczającego, to oczywiście idzie na raz całą głębokością, bo ona służy tylko do dokładnego zdjęcia naddatku, warstwy np. 1mm, która została po zgrubnym.
3. Najprościej przed frezowaniem łuku wyfrezować kieszeń w kształcie gwiazdki czy czegoś tam, na głębokość większą niż łuk. Jeśli chcesz żeby dno kieszeni odwzorowało kształt dna łuku (tyle że niżej), na rysunku 2D dodaj zamknięty wektor gwiazdki czy czego chcesz, później z menu modelowanie narzędziem utwórz kształt z tego wektora, ustaw głębokość - na widoku 3D widać jak zmiana parametrów wpływa na kształt.
1. Dokładnie tak robiłem z oszukaniem pola roboczego, i jest ok.
2. Rozumiem, po wekendzie popróbuje z zadaniem trajektorii zgrubnej i na koniec wykańczającej.
3. Robiąc łuk w desce "wklęsły" dodatkowo żeby frez narysował np. figurę
Dotychczas jak frezowałem łuk "wklęsły" w desce, był on na całej szerokości deski. A ja chcesz teraz dodatkowo zadać figurę wraz z łukiem *na tej samej wysokości figura i łuk, mają być w osi Z.

Awatar użytkownika

pepepe1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14
Posty: 38
Rejestracja: 03 wrz 2004, 19:25
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#29

Post napisał: pepepe1 » 07 cze 2020, 11:57

mnetzimny pisze:
06 cze 2020, 23:33
3. Robiąc łuk w desce "wklęsły" dodatkowo żeby frez narysował np. figurę
Dotychczas jak frezowałem łuk "wklęsły" w desce, był on na całej szerokości deski. A ja chcesz teraz dodatkowo zadać figurę wraz z łukiem *na tej samej wysokości figura i łuk, mają być w osi Z.
Nie rozumiem, figura w dnie łuku, czy obok łuku? Jeśli w dnie, tak jak opisałem, jeśli obok to zwykła kieszeń po wektorze figury, a jeśli figura ma być na poziomie rozpoczęcia łuku, tego prostego odcinka Z=-2, to kieszeń robisz 2mm głębszą (masz wtedy Z=0 figury na poziomie Z=-2 deski).


Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#30

Post napisał: mnetzimny » 09 cze 2020, 22:30

Chciałbym żeby np dodatkowo wyciąć łuk w osi X bądź Y
Bo jak na razie to udało mi się zrobić łuk w osi Z, a chciał bym jeszcze sobie do datwowo na boki łuk wyciąć w desce.

Dodane 43 minuty 16 sekundy:
mnetzimny pisze:
09 cze 2020, 21:47
Chciałbym żeby np dodatkowo wyciąć łuk w osi X bądź Y
Bo jak na razie to udało mi się zrobić łuk w osi Z, a chciał bym jeszcze sobie do datwowo na boki łuk wyciąć w desce.
Chodzi mi np. o taki łuk. I w tym łuku narysowanym w osi X bądź Y dodatkowo wycinam frezem łuk w osi Z.
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”