Aspire jak ustawić trajektorie


Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#11

Post napisał: mnetzimny » 31 maja 2020, 23:28

Przecież ewidentnie widać ze pole robocze jest większe od linii, które narysowałem.
Chyba się nie dogadamy :-) w moim Aspire nie ma tej opcji o której piszesz, oraz z tej z tych filmików.
Doskonale wiem o co Ci chodzi, ale u mnie to nie działa.



Awatar użytkownika

pepepe1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14
Posty: 38
Rejestracja: 03 wrz 2004, 19:25
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#12

Post napisał: pepepe1 » 31 maja 2020, 23:51

mnetzimny pisze:
31 maja 2020, 21:54
Obrazek
mnetzimny pisze:
31 maja 2020, 23:28
Przecież ewidentnie widać ze pole robocze jest większe od linii, które narysowałem.
Ja tu widzę jedną linię (profil do odwzorowania), nie widzę linii (skrajnych brzegów deski) wzdłuż których ten profil ma utworzyć kształt.


Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#13

Post napisał: mnetzimny » 01 cze 2020, 22:43

Jest oddalona, tylko w oddali na zdjęciu tego nie widać :-)
Jest oddalowana o 1 mm

U mnie tak to wygląda

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

pepepe1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14
Posty: 38
Rejestracja: 03 wrz 2004, 19:25
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#14

Post napisał: pepepe1 » 01 cze 2020, 23:13

OK, doczytałem i rzeczywiście masz wyższą wersję. Zrób tak: wydłuż prowadnice żeby je było widać. Wciśnij shift, kliknij pierwszą i drugą "prowadnicę" puść shift kliknij "użyj wyboru". Obok kursora powinien pokazać się symbol Π . Kliknij łuk, kliknij "zastosuj", przejdź do zakladki 3DView - powinien być łuk. U Ciebie jest wąziutki, bo zdefiniowałeś szerokość deski na 1 mm, ale idzie w dobrą stronę.


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#15

Post napisał: lajosz » 01 cze 2020, 23:15

Obrazek


Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#16

Post napisał: mnetzimny » 02 cze 2020, 00:09

Lajosz to co Ty pokazałeś, to robi odwrotność łuku na desce, czyli wklęsłe.
Pepepe1 jest ok, w 3D View wyszedł mi łuk :-)

Obrazek

Za to w operacje ścieżek: Fluting toolpath wychodzi zła trajektoria

Obrazek

Obrazek


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#17

Post napisał: lajosz » 02 cze 2020, 01:08

@mnetzimny

Kolego, przyglądnij się DOKŁADNIE ustawieniom.

To co widzisz na moim screenie, było wykonane według kolejności którą pokazałem i (jak widzisz w górnej części screena) wyszło jak trzeba.

Zapewne miałeś niewłaściwie ustawiony tryb "wypychania" reliefu i dlatego masz w dół, a nie do góry.

==============
Tak na marginesie, to nie chciałbym żeby to zabrzmiało jak chwalenie się, ale ..... w zarówno w Aspire jak i w Artcamie pracuję non-stop już od około 7 lat, czyli jest to moja praca zarobkowa.
Codziennie, przez 8 godzin modeluję w w/w programach (przeważnie w Artcami-e) i wydaje mi się, że raczej wiem o czym piszę :)

To co pokazałem, jest najprostszą metodą uzyskania takiego reliefu, ale oczywiście można (jeśli ktoś chce) użyć do tego metody "dwóch szyn" prowadzących :) , tylko ..... po co dodawać sobie pracy ? :)

Awatar użytkownika

pepepe1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14
Posty: 38
Rejestracja: 03 wrz 2004, 19:25
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#18

Post napisał: pepepe1 » 02 cze 2020, 08:43

mnetzimny pisze:
02 cze 2020, 00:09
Za to w operacje ścieżek: Fluting toolpath wychodzi zła trajektoria
Użyj 3DToolpath i zaznacz bryłę, frezuje Ci jak frezuje bo używasz FlutingToolpath i zaznaczasz wektor (linię).


Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#19

Post napisał: mnetzimny » 02 cze 2020, 23:19

@lajosz
zwracam honor, jest dokładnie tak jak piszesz, jest dobrze udało się zadać trajektorie w 3D finishing Toolpath
Bardzo dziękuje za pomoc :-)
@@pepepe1
Tobie również dziękuje za pomoc
Bardzo mi pomogliście

Zobaczę w tygodniu, jaki będzie finalny efekt w desce, i dam znać.

Będę potem potrzebował ten łuk w desce zrobić z drugiej strony, czyli desce z dwóch stron będzie miała łuk wypukły :-)
Będę musiał w innej desce zrobić szablon "wklęsły" tak że jak deskę którą teraz pokazałem projekt, obrócę to będzie w drugiej desce leżała na płasko, i będę musiał powtórzyć łuk.


Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#20

Post napisał: mnetzimny » 04 cze 2020, 23:12

Dzisiaj położyłem deskę na blacie plotera CNC i łuk w desce wyszedł, wymiary się zgadzają
Oczywiście kierunek freza musiałem ustawić wzdłuż deski (raster u kąt rastra 90 stopni)

Teraz mam problem z odwrotnością łuku w desce (łuk wklęsły w desce)

Deska gruba na 8 mm
z początku i z końca ma być 6mm (więc frez ma tylko ścienić po dwa mmm z początku i z końca deski
Łuk wklęśnięty ma mieć na środku grubość 2mm
Wyliczyłem trajektorie w Aspire i jest problem.
Mach powinien zejść w osi Z -2mm w dół, a na środku łuku w osi Z -6mm
Deska z przodu i z tyłu ma nadal 8mm, a łuk na środku ma grubość 4mm, zamiast 2mm.

Rozumiem że coś źle wylicza Aspire trajektorie ??
Załączam rysunek oraz trajektorie
Załączniki
Desktop.rar
(24 KiB) Pobrany 16 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”