Aspire jak ustawić trajektorie


Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Aspire jak ustawić trajektorie

#1

Post napisał: mnetzimny » 10 maja 2020, 17:59

Witam
Przesyłam rysunek narysowany w AutoCadzie w 2d
Chce w desce wyciąć łuk, jak ustawić trajektorie w Aspire, żeby frez z góry zabierał materiał ?? (zrobił łuk w desce)
Chodzi o to że narysowałem rysunek w osi X Y
Chce w Aspire z Osi Y zrobić oś Z
Załączniki
rysunek 2d.jpg



Awatar użytkownika

pepepe1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14
Posty: 38
Rejestracja: 03 wrz 2004, 19:25
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#2

Post napisał: pepepe1 » 29 maja 2020, 22:29

Narzędziem "creating fluting toolpath". Rysuje Kolega linię i tworzy dla niej ścieżkę ww narzędziem ustawiając głębokość i dwustronną rampę o długości połowy linii + zaznaczając "smooth" - wyjdzie łukowate zagłębienie.


Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#3

Post napisał: mnetzimny » 30 maja 2020, 23:20

Nie o to mi chodzi, przesyłam projekt który przedstawia jak to ma z boku wyglądać.
Chodzi o to że kładę deskę wyheblowaną na ploter o wymiarach 1200x120x20mm, i z grubości deski 20mm ma mi łuk zrobić.
Zdjęcie projektu w załączniku
Załączniki
łuk.dwg
(33.76 KiB) Pobrany 19 razy

Awatar użytkownika

pepepe1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14
Posty: 38
Rejestracja: 03 wrz 2004, 19:25
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#4

Post napisał: pepepe1 » 31 maja 2020, 10:27

DWG się nie otworzył, ale jeśli chodzi o coś takiego, funkcją "two rail sweep" z menu "modeling". Na YT są tutoriale, w pomocy Vectric online też opisali.
Obrazek


Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#5

Post napisał: mnetzimny » 31 maja 2020, 13:51

Dokładnie potrzebuje coś takiego uzyskać jak na Twoim zdjęciu.
Oglądam właśnie tutoriale z opcją two rail sweep w Aspire, ale nie bardzo to rozumiem, jak mam ten łuk nadać w programie :-(

Awatar użytkownika

pepepe1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14
Posty: 38
Rejestracja: 03 wrz 2004, 19:25
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#6

Post napisał: pepepe1 » 31 maja 2020, 15:40

Rysujesz dwie linie proste - to końce deski, tam gdzie jest najniżej. To są Twoje "drive rails" - "szyny" po których pojedzie kształt łuku. Dalej, gdzieś z boku rysujesz łuk ("section") - to przekrój w płaszczyźnie x-z, w narzędzu ze shift zaznaczasz po kolei pierwszą i drugą szynę i ten łuk, "apply" voila :wink:



Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#7

Post napisał: mnetzimny » 31 maja 2020, 17:59

Zrobiło mi taki łuk, jak na załączonym zdjęciu, a mi o nie ten łuk chodzi :-( Obrazek

Awatar użytkownika

pepepe1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14
Posty: 38
Rejestracja: 03 wrz 2004, 19:25
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#8

Post napisał: pepepe1 » 31 maja 2020, 19:17

Po kolei: jak masz narysowane narzędziami "create polyline" i "create arc" z menu "drawing" dwie pionowe linie ('szyny" po których ma polechać profil), i kształt profilu (przekrój deski), to przejdź do menu "modeling", kliknij "two rail sweep" z "modeling tools". Otworzy się okno narzędzia, u góry w zakładce "status for selection" widać czerwony krzyżyk i informacje "drive rails - invalid" i "section - invalid". Naciśnij i trzymaj shift, zaznacz pierwszą pionową linię, drugą (w tym momencie komunikat zmieni się na "drive rails- OK" , i na końcu łuk (komunikat "section - OK") - koniecznie w tej kolejności. "Apply" tworzy komponent.


Autor tematu
mnetzimny
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 22
Posty: 37
Rejestracja: 27 lis 2019, 21:57

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#9

Post napisał: mnetzimny » 31 maja 2020, 21:54

Klikam w zakładkę przestrzeń dwu szynowa, i jak zaznaczam dwie pionowe szyby to nic się takiego nie wyświetla jak piszesz.
Chyba niestety mówimy o innych wersjach Aspire
Ja mam wersje PL 9.015, a Ty o innej wersji ENG


Obrazek

Awatar użytkownika

pepepe1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 14
Posty: 38
Rejestracja: 03 wrz 2004, 19:25
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Aspire jak ustawić trajektorie

#10

Post napisał: pepepe1 » 31 maja 2020, 22:14

Bez znaczenia. Rozszerz pole robocze - biały prostokąt, tak, żeby linie "rail" się w nim znalazły - nie wygenerujesz obiektu jeśli jest poza zdefiniowanym materiałem. Prawidłowo narysowałeś profil łuku, "sweep", ale poleciłeś jego frezowanie poza materiałem, w powietrzu, i program to zignorował. Linie "rail" (krawędzie deski) muszą! być na białym polu, tam gdzie zdefiniowałeś materiał do obróbki. Tak ma być:
https://youtu.be/1PFfu5BRnIc

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”