zataczanie czopów na śrubie technologia

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pukury » 07 sty 2012, 22:43

witam.
w czasach kiedy jeszcze komuś się chciało przetaczałem w robocie sporo śrub - oczywiście czopy pod łożyska .
jedynie słuszna metoda to ściskanie po powierzchni gwintu - nie po wierzchu .
robiłem gwint w miękkich szczękach ( z brązu ) i tak łapałem .
tylko do zrobienia nakiełka .
potem z drugiej strony - na kły i zrobione .
przy okazji można dowiedzieć się prawdy jak to generalnie bije śruba walcowana - jak wąż nieraz .
oczywiście nikomu nie polecam - na kilka zatoczeń to bez sensu .
pozdrawiam

Mane Tekel Fares

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: adam Fx » 07 sty 2012, 22:55

spróbuj chętnie poznamy efekt ..... koniec końców ja swoje śruby zrobiłem zwyczajne w uchwycie z czego tylko jedna nie wyszła jak trzeba .... tulejka, kontrowanie 2 nakrętek nie dało takiego rezultatu jak powinno za to tek próbowanie i testowanie ujawniło że podstawom jest to aby śruba była prosta ( miałem 2 które ciąłem na odpowiednie długości z czego jedna krzywa :neutral: i z tej krzywej mimo że starałem się odciąć prosty odcinek wyszła du** ..

a może zamiast nakrętki kupnej która ma faktyczne znaczny promieniowy luz zrobić tulejkę z teflonu z z kawałka śruby gwintownik tulejkę najpierw gwintować wstępnie na tokarce by zachować osiowość otworu po czym gwintować "gwintownikiem" by uzyskać pasowanie ....i łapać za taką nakrętkę (ewentualnie przeciąć )

[ Dodano: 2012-01-07, 22:59 ]
potem z drugiej strony - na kły i zrobione
problem pojawia się gdy śruba jest długa i nie mieści się w kły i dla tego tak wymyślamy patenty jak zatoczyć śruby na NuToolu :)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: RomanJ4 » 07 sty 2012, 23:05

Do łapania śrub w szczękach (w celu przetoczenia) aby nie zagnieść gwintu, można na niego zakładać dopasowaną średnicą miękką rurkę np miedzianą, przeciętą wzdłuż aby mogła się zaciskać na gwincie. Nie uszkodzimy gwintu, a dość mocno możemy zacisnąć, wystarczająco do toczenia.
pozdrawiam,
Roman

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pukury » 07 sty 2012, 23:06

witam.
jak się mieści we wrzeciono to odsuwamy konik jak się da najdalej i toczymy przy koniku .
jak już robisz gwint na tokarce to po co " poprawiać " jakimś czymś z kawałka śruby ?
dobry nóż i musi wyjść ok .
pozdrawiam .
dodając - czekam kto wpadnie na pomysł zastosowania sprężyny :lol:
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 07 sty 2012, 23:14

jak już robisz gwint na tokarce to po co " poprawiać " jakimś czymś z kawałka śruby ?
właśnie dla tego że z pod noża wyjdzie dobrze lub bardzo dobrze a śruba niestety nie jest idealna i wykonany z niej gwintownik będzie narzędziem kształtowym który odwzoruje niedoskonałość śruby

P107R
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3

Post napisał: P107R » 07 sty 2012, 23:17

u mnie śruba również niestety krzywa, udało mi się ją co prawda lekko naprostować (ustawiłem obydwa końce na pryzmie i trzecią pryzmą pomiędzy dwoma jeździłem szukając największego bicia, ładnie było widać gdzie jest bicie i naprostowałem ją znośnie, pozostaje kwestia ponownego zatoczenia czopów). Pomyślę i chyba w poniedziałek zamówię nakrętkę, trochę to droga zabawa ale wydaje mi się że wyjdzie dosyć precyzyjnie.

A z tym teflonem to faktycznie niegłupie, mam zapas takiego wałka, tylko nie mam takiego noża wewnętrznego żeby z grubsza zrobić chociaż zarys gwintu, mam 20cm trapeza i chyba z niego mógłbym sbróbować zrobić gwintownik 1, dosyć ciasny.
W poniedziałek ruszę z tym i dam znać co wyszło

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 07 sty 2012, 23:38

nożyk ze stalki http://allegro.pl/stalka-hss-5-20-160-m ... 25589.html nawet nie musi być doskonale zaostrzony bo ostateczny zarys zrobi gwintownik ... zarysy tylko po to by pewnie wprowadzić gwintownik w otwór

Ps. ja również w podobny sposób prostowałem swoje śruby :wink:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 07 sty 2012, 23:58

Pomyślę i chyba w poniedziałek zamówię nakrętkę, trochę to droga zabawa ale wydaje mi się że wyjdzie dosyć precyzyjnie.
Nie bylbym taki tego pewny, dlatego że nie masz gwarancji że nakrętka będzie miala współosiowo wykonany gwint w stosunku do średnicy zewnętrznej nakrętki.

P107R

Post napisał: P107R » 08 sty 2012, 00:04

IMPULS3 pisze:
Pomyślę i chyba w poniedziałek zamówię nakrętkę, trochę to droga zabawa ale wydaje mi się że wyjdzie dosyć precyzyjnie.
Nie bylbym taki tego pewny, dlatego że nie masz gwarancji że nakrętka będzie miala współosiowo wykonany gwint w stosunku do średnicy zewnętrznej nakrętki.
Dlatego napisałem że chcę ustalić kłami w naprowadzeniach gwintu i dopiero stoczyć, naprowadzenia są spore i co jak co ale tam chyba osiowość z gwintem jest :D

Co do stalki - chyba szybciej pójdzie jak zrobię taki nóż z pręta stalowego albo jakiejś śruby samochodowej, teflon nie stal - pójdzie na pewno ;)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 08 sty 2012, 01:07

Dlatego napisałem że chcę ustalić kłami w naprowadzeniach gwintu i dopiero stoczyć,
Tak się nie da poprawnie wycentrować.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”