Z Winowsa na Dos

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 409
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

Z Winowsa na Dos

#1

Post napisał: MAAK » 09 lis 2006, 12:39

Czy koś zna sposób na szybkie przesyłanie plików z PC Windows na drugi Dos?
Są podobno jakieś programy sieciowe co to potrafią?
Słyszałem też ze przez Com można, albo przez jakąś pamięć przenośną



Tagi:


anoda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 468
Rejestracja: 06 gru 2004, 10:17
Lokalizacja: P?ock

#2

Post napisał: anoda » 09 lis 2006, 12:45

Stary Norton Commander 5.0 miał opcje łączenia komputerów przez łacze szregowe lub równoległe - wymagał jedynie odpowiedniego kabla.
Pozdrawiam

Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#3

Post napisał: gaspar » 09 lis 2006, 15:09

Dobrze skonfigurowany DOS + karta sieciowa kompatybilna z dosem i można go przecież spiąć w grupę roboczą.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#4

Post napisał: markcomp77 » 09 lis 2006, 16:22

gaspar pisze:Dobrze skonfigurowany DOS + karta sieciowa kompatybilna z dosem i można go przecież spiąć w grupę roboczą.
jeśli to ma być sieć microsofta - SMB... na bazie tcp/ip => to potrzeba dość dużych dodatków.. ledwo mieszczących się w pamięci dosa :(... było to kiedyś dostępne do ściągnięcia ze stron microsofta...

jednak w dawnych czasach w sieciach panował novell... i jego netware na bazie protokołu ipx
"sterowniki" do klinta sieci netware był zazwyczaj dostarczany na dyskietce od karty sieciowej... ale oczywiście to wymagało servera :(

jeśli chodzi o przesyłanie danych... to chyba w wersji 6.0 pojawił się soft pozwalający na przesyłanie danych po comie (lub lpt) - tworząc coś w rodzaju mini sieci klient-server... już nie pamiętam jak to się nazywało - ale z ciekawości kiedyś to konfigurowałem ;)...

ostatnio w temacie dosa dzieje się coś w środowiskach open sourcowych... powstał freedos - i tam zapewne jest dostępne jakieś wsparcie wymiany plików
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1701
Rejestracja: 17 mar 2006, 08:57
Lokalizacja: Gdańsk

#5

Post napisał: jarekk » 09 lis 2006, 17:02

Od biedy da radę przenosić na USB stickach - są do niektórych drivery do DOS'a


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1334
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#6

Post napisał: pltmaxnc » 09 lis 2006, 17:26

A gdyby powyższe rady nie daly oczekiwanych rezultatów , można przenosić pliki na karcie CF podpiętej do zlącza ide , pracującej jak normalny dysk.
Wymaga to dokupienia dwóch przejściówek CF-IDE i karty CF a prędkość transmisji zależy od sprawności przenoszącego.

Awatar użytkownika

Autor tematu
MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 409
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

#7

Post napisał: MAAK » 09 lis 2006, 17:55

Fajne by było wysłać do maszyny (Dos) plik z komputera na którym się projektuje itd
i pozbyć sie tych nieszczęsnych dyskietek
Jak to się robi dokładnie taka sieć i kabelek może ktoś podpowie dokładnie?
A taką pamięć
http://www.gotronik.pl/www/cf_ide.html
można zapisywać przez USB przez jakąś przejściówkę?


fizyk
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 47
Rejestracja: 27 lip 2004, 22:58
Lokalizacja: Grudziądz

#8

Post napisał: fizyk » 09 lis 2006, 18:02

Najwygodniej jednak po sieci przez TCPIP.
Ze strony Microsoftu można ściągnąć instalki clienta dla DOS:
ftp://ftp.microsoft.com/bussys/clients/msclient/
a instrukcji do instalacji i konfiguacji w sieci mnóstwo np:
http://www.ocf.berkeley.edu/~joyoung/ms ... age1.shtml
Pozdrawiam
FiZyK

Awatar użytkownika

x
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 234
Rejestracja: 29 mar 2006, 23:24
Lokalizacja: okolice Warszawy

#9

Post napisał: x » 09 lis 2006, 23:02

Do łączenia DOS-owych komputerów był program INTERLINK - podobno działało to przez łącze szeregowe i równoległe, przez odpowiednio spreparowany kabel ( na jednym kompie, działającym jako serwer musi być też program INTERSVR). Przyznam się, że nie używałem, w czasach DOS-a miałem tylko jednego blaszaka, a teraz nie mam odpowiedniego oprogramowania. Ciekawe, czy Win9x ma te programy, żeby móc połączyć DOS z Win.

FreeDOS niestety nie posiada tego programu, a przynajmniej nie ma tego w jednodyskietkowym zestawie ODIN, którym się bawię od kilku dni.


fizyk
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 47
Rejestracja: 27 lip 2004, 22:58
Lokalizacja: Grudziądz

#10

Post napisał: fizyk » 12 lis 2006, 09:35

Do łączenia DOS-owych komputerów był program INTERLINK
Koledze MAAK chodzi o komunikowanie sie stacji DOSowej z Windowsowską.

Jest to najczęstsza konfiguracja sprzętowa w przypadku TurboCNC tzn. komputer z DOSem służy tylko do sterowania maszyna (jest na nim poprostu TurboCNC), natomiast pozostałe stacje to Windows lub np. Linux mtóre maja większe możliwość do odpalenia programów typu CAD, CAM lub poprostu edytorów grafiki jak Corell, INKSCAPE czy Gimp.

Chodzi teraz tylko o to aby gotowe pliki przesłać ze stacji na której je przygotowaliśmy na stacje z TurboCNC.
Wg. mnie najlepszy sposób to spięcie kompów po LANie.
Robiąc to msclientem o którym pisałem wcześniej wystarczy zamapować sobie udostepnione w dosie foldery na kompie z CADem.
Pozdrawiam
FiZyK

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”