Z Winowsa na Dos

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 409
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

#21

Post napisał: MAAK » 19 lip 2009, 11:25

Asza PL tu chodzi żeby przesyłać pliki z komputera Głównego XP w którym się tworzy G-kody i potem wysłać do kompa DOS który stoi gdzieś w zakładzie czy garażu !

Jeszcze podobno jest możliwość załanczania komputerów po sieci tylko trzeba mieć takie karty sieciowe z pinami do podłączenia z płytą główna, ja obejrzałem swoje wszystkie karty sieciowe i niestety nie mam takiej
Czy ktoś używa takiej karty sieciowej i mu to działa?



Tagi:


micro
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 447
Rejestracja: 20 lut 2005, 12:32
Lokalizacja: Poznań

#22

Post napisał: micro » 19 lip 2009, 13:07

karty sieciowe z pinami do podłączenia z płytą główna
Hmmm, przyznam, że o takim czymś nie słyszałem.
Uruchomić komputer poprzez sieć można jeśli komp posiada kartę sieciową, a w Bios-ie ustawimy opcje Wake UP of Power lub coś w tym stylu (w różnych Biosa-ch różnie się to nazywa).
Oczywiście na komputerze z W XP musimy jeszcze odpalić programik do wybudzania zdalnego kompa.

Awatar użytkownika

Autor tematu
MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 409
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

#23

Post napisał: MAAK » 19 lip 2009, 14:14

Nie wiem co się dzieje w takich kablach sieciowych gdy nie działa komputer podłączony do niego?
Teoretycznie można takim kabelkiem wysłać jakiś sygnał do załączenia komputera przez przekaźnik i gdy sie komputer uruchomi odłancza niepotrzebny przekaźnik
Albo skorzystać ze sterowników internetowy - inteligentny dom
http://www.cyfronika.com.pl/avt_sterowniki.htm
http://www.elmarket.pl/index.php?it=4371
http://m.allegro.pl/item634674630_stero ... dom_zobacz

Awatar użytkownika

Asza PL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 308
Rejestracja: 06 sty 2007, 11:12
Lokalizacja: Prowincia Golensici

#24

Post napisał: Asza PL » 19 lip 2009, 21:36

Witam . Ja robię to w ten sposób że program w g- kodzie na domowym potem na pendriva i do warsztatu gdzie stoi Pentium 3 550mhz z Dosem i winXP zrobionym jak opisałem . Odpalam XP-ka pliki do katalogu Turbo i zamykam odpalając dosa (jest menu startowe wyboru systemu ) i do pracy. Trwa to max 5 minut.
A tutaj może kolega coś znajdzie odnośnie kart sieciowych pracujących w dosie .
http://www.dosforum.webd.pl/forumdos_no ... .php?t=275
Gildemeister GDM42\4A

Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”