Z Winowsa na Dos

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 409
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

#11

Post napisał: MAAK » 13 lis 2006, 07:56

A co sadzicie o pamięci flesh?
Nagrać przez USB czytnik http://www.allegro.pl/item138447017_czy ... b_2_0.html
potem przenieść do kompa do czytnik
http://www.allegro.pl/item141050670_ada ... outer.html
Na pamięci można mieć system więc nie potrzeba mieć dysku twardego



Tagi:


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1334
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#12

Post napisał: pltmaxnc » 13 lis 2006, 11:40

Przecież proponowalem to rozwiązanie 5 postów wyżej.
Jeżeli się zadaje pytanie to warto czasami zapoznać się z wypowiedziami innych użytkowników :lol:


VonSNAKE
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 24
Rejestracja: 21 wrz 2006, 02:17
Lokalizacja: Świnoujście

#13

Post napisał: VonSNAKE » 16 lis 2006, 02:38

fizyk pisze:
Do łączenia DOS-owych komputerów był program INTERLINK
Koledze MAAK chodzi o komunikowanie sie stacji DOSowej z Windowsowską.

Jest to najczęstsza konfiguracja sprzętowa w przypadku TurboCNC tzn. komputer z DOSem służy tylko do sterowania maszyna (jest na nim poprostu TurboCNC), natomiast pozostałe stacje to Windows lub np. Linux mtóre maja większe możliwość do odpalenia programów typu CAD, CAM lub poprostu edytorów grafiki jak Corell, INKSCAPE czy Gimp.

Chodzi teraz tylko o to aby gotowe pliki przesłać ze stacji na której je przygotowaliśmy na stacje z TurboCNC.
Wg. mnie najlepszy sposób to spięcie kompów po LANie.
Robiąc to msclientem o którym pisałem wcześniej wystarczy zamapować sobie udostepnione w dosie foldery na kompie z CADem.
Tagże wracajać do INTERLINK na dosie w autoexecu i configu startujesz interserv a na windowsie najlepiej 98 lub XP z zgodnościa do 98 odpalasz interlink wtedy maszyna na dosie jest serverem a windowsowa hostem i po problemie w momencie keidy nie mozesz odpalic w windowsie zawsze mozesz spreparowac odpowiednia dyskietke ale trzeba pamietac w takim przypadku o wrzuceniu jakiegos programu pod dosa czytajacego partycje ntfs jesli na takiej mamy pliczek. Jesli ktos chce skorzystac z tego rozwiazanai to w weekend postaram sie wrzucic dokładny opis.
Mazaczek VTC-20B, VTC-30A z programatorkiem M Plus, PFH 5800 z programatorkiem 640M Fusion Jka by kto pytał to nei znam G-codu:D Tylko Mazatrol:D

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#14

Post napisał: wood carver » 22 lis 2006, 14:00

Stary...a nie łątwiej wrzucić cd rom!! i poprostu skopiować! hah

Instalujesz sterowniki do cd rom w dosie....następnie prostym poleceniem :
bodajże : xcopy (przykładowo ) e:/ (folder docelowy).... c:/ ( folder docelowy)+ prarametry \s\e ( uwzględnić podkatalogi)

i śmiga!!!! po co jakies ceregiele z łączeniem kompów w dosie ( chyba że podchodzisz do tego bardziej ambicjonalnie )



[ Dodano: 2006-11-23, 12:31 ]
trseba poprostu zmodyfikować autoexec.bat oraz config.sys Moge podać jak.

Awatar użytkownika

Autor tematu
MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 409
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

#15

Post napisał: MAAK » 26 lis 2006, 20:58

Dzięki
Jeszcze nie wiem co wybrać
Dosowy dobry bo nie trzeba kupować Windowsa i na parę maszyn cnc trzeba większe wydatki
Najlepsza by była jakaś prosta sieć
Przy przenoszeniu plików co chwilę nawet na CD to też męczące jest bo to trzeba nagrać, a jak, są częste zmiany?

VonSNAKE czy w Windows widać pliki te w Dosie?


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6832
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#16

Post napisał: pukury » 26 lis 2006, 22:36

witam !! wiecie dziwne - wpisałem w google - sieć pod DOS i jako pierwsze pojawiło się to - http://www.pldos.pl/ . może coś się znajdzie na tej stronie -poszukać nie zawadzi ! . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

Autor tematu
MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 409
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

#17

Post napisał: MAAK » 27 lis 2006, 07:38

Ciekawa strona! nowa darmowa wersja Dosa-7
Sieć LANtastic niby rewalacja -instalował to ktoś?
http://www.polmax.com.pl/comp/index.htm


zolax
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 164
Rejestracja: 15 cze 2007, 17:40
Lokalizacja: Wrocław

#18

Post napisał: zolax » 23 cze 2008, 21:08

Odkopie "troche" temat ale może komuś się to przyda. Przetestowałem program z tej strony http://www.netbootdisk.com/download.htm , pozwalający na dołączenie stacji z DOSem do sieci M$ przy użyciu TCP/IP. Po zrobieniu dyskietki z linka bootuje z niej laptopa, na którym mam TurboCNC. Po całkowitym załadowaniu na laptopie mam zmapowany, jako partycja, folder udostępniony w WinXP. Czyli po wygenerowaniu jakimś programem gkodu pod WinXP zapisuje go w folderze np. CNC i udostępniam. Teraz mogę normalnie go otworzyc w TurboCNC (folder CNC widoczny jest dla niego jako partycja np. X). Cały ten system obsługuje kilkadziesiąt kart sieciowych (moja karta jest pod pcmcia i też ją wykrył).


jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1701
Rejestracja: 17 mar 2006, 08:57
Lokalizacja: Gdańsk

#19

Post napisał: jarekk » 23 cze 2008, 22:16

Tak to działa - trzeba tylko uważać aby udostępniane katalogi miały odpowiednią nazwe ( są ograniczenia na długosc i scieżkę )

Awatar użytkownika

Asza PL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 308
Rejestracja: 06 sty 2007, 11:12
Lokalizacja: Prowincia Golensici

#20

Post napisał: Asza PL » 24 cze 2008, 08:08

Witam
Skoro temat odświeżony to podam mój sposób na pracę TURBO i winXP na jednym kompie.
Bierzemy nowy dysk lub formatujemy stary pod DOS-em , tworzymy małą partycję FAT32 np. 100Mb, i na niej stawiamy DOS-a .Pózniej normalnie instalujemy WinXP ale na reszcie dysku.
Windows sam utworzy menu startowe winXP i windows który jest naszym czystym DOS-em. Z poziomu WinXP mamy pełny dostęp do katalogów w DOS-ie, można też ustawić który system jest domyślny i czas oczekiwania menu startowego.
Gildemeister GDM42\4A

Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”