Skoro pytał o wałki to tylko życzyć powodzeniatuxcnc pisze:więc można się bez trudu domyślić co mu jest potrzebne i jak to będzie wyglądało jeśli ma działać.
Wałek podparty bokiem
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
Re: Wałek podparty bokiem
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Kurde ale sie porobiło..............
Co autor miał na mysli.
Autor chciał zamontowac wałek bokiem bo:
- prowadnice droższe - sporo
- taka pozycja montażu ułatwia załadunek materiału 150- 300kg deski (prowadnica nie wystaje ponad stół i można materiał zsunąć prosto z wózka na stół) Natomiast prowadnica montowana "normalnie" czy to wałek podparty czy prowadnica liniowa to utrudnia. i jest wrażliwa na uszkodzenia przesuwanym materiałem.
Czego sie autor dowiedział
- prowadnice liniowe lepsze bo sztywniejsze i warto dołożyć
- jak rozumiem nawet prowadnice liniowe montowane bokiem beda lepszym rozwiązaniem (sporo takich zastosowan komercyjnych jest dostepnych)
Co autora martwi
- czy da się połączyć dwie lub 3 prowadnice w taki sposób żeby nie było uskoku - były idealnie proste bo nigdzie nie znalazłem prowadnic dł 3m.
Jako napęd chciałem póki co użyć korby i siły mieśni (póki co głównym zadaniem będzie wyrównywanie szerokich desek) docelowo jakieś CNC.
Rozmiar tego czegoś to 3m długości oraz 1,7m szerokości
Chciałem nieco zboczyć z tematu al nie bedzie zakładał nowego watku skoro ten tak dobrze się rozwija.
Gdzie można zamówić takie płyty boczne do bramki (gantry gate) chodzi o projekt i wykonanie wg mojego zamysłu - chętnie komuś zlecę wykonanie - oczywście odpłatnie.
dziękuję za pomoc póki co.
pozdrawiam
Co autor miał na mysli.
Autor chciał zamontowac wałek bokiem bo:
- prowadnice droższe - sporo
- taka pozycja montażu ułatwia załadunek materiału 150- 300kg deski (prowadnica nie wystaje ponad stół i można materiał zsunąć prosto z wózka na stół) Natomiast prowadnica montowana "normalnie" czy to wałek podparty czy prowadnica liniowa to utrudnia. i jest wrażliwa na uszkodzenia przesuwanym materiałem.
Czego sie autor dowiedział
- jak rozumiem nawet prowadnice liniowe montowane bokiem beda lepszym rozwiązaniem (sporo takich zastosowan komercyjnych jest dostepnych)
Co autora martwi
- czy da się połączyć dwie lub 3 prowadnice w taki sposób żeby nie było uskoku - były idealnie proste bo nigdzie nie znalazłem prowadnic dł 3m.
Jako napęd chciałem póki co użyć korby i siły mieśni (póki co głównym zadaniem będzie wyrównywanie szerokich desek) docelowo jakieś CNC.
Rozmiar tego czegoś to 3m długości oraz 1,7m szerokości
Chciałem nieco zboczyć z tematu al nie bedzie zakładał nowego watku skoro ten tak dobrze się rozwija.
Gdzie można zamówić takie płyty boczne do bramki (gantry gate) chodzi o projekt i wykonanie wg mojego zamysłu - chętnie komuś zlecę wykonanie - oczywście odpłatnie.
dziękuję za pomoc póki co.
pozdrawiam
-
- Posty w temacie: 23
Na pewno by się nie uszkodziła od drewna. Za to umieszczając prowadnicę bokiem tworzysz "balkon" na którym się będą zbierać wiórki ze zsuwanego na bok drewna.IreneuszZmyslo pisze: ↑20 sie 2024, 18:57Natomiast prowadnica montowana "normalnie" czy to wałek podparty czy prowadnica liniowa to utrudnia. i jest wrażliwa na uszkodzenia przesuwanym materiałem.
Prowadnice szynowe są lepsze.IreneuszZmyslo pisze: ↑20 sie 2024, 18:57Czego sie autor dowiedział
Prowadnice szynowe możesz dać bokiem, ale będzie taki sam problem ze zbieraniem się wiórów.IreneuszZmyslo pisze: ↑20 sie 2024, 18:57- jak rozumiem nawet prowadnice liniowe montowane bokiem beda lepszym rozwiązaniem (sporo takich zastosowan komercyjnych jest dostepnych)
Da się jak się ma precyzyjna bazę montażową. Czyli gdy baza będzie frezowana, a nie będzie surowym profilem.IreneuszZmyslo pisze: ↑20 sie 2024, 18:57- czy da się połączyć dwie lub 3 prowadnice w taki sposób żeby nie było uskoku - były idealnie proste bo nigdzie nie znalazłem prowadnic dł 3m.
Daj jakieś zdjęcie z neta tego typu maszyny. Bo jakoś nie mogę znaleźć. Samo gantry to wiadomo co to jest. Ale gantry gate to już nie.
-
- Posty w temacie: 8
Po pierwsze, to nie przesadzaj. Uszkodzić deską metal jest naprawdę trudno, trzeba by było pieprznąć sporo mocniej niż zsuwając z wózka...IreneuszZmyslo pisze: ↑20 sie 2024, 18:57- taka pozycja montażu ułatwia załadunek materiału 150- 300kg deski (prowadnica nie wystaje ponad stół i można materiał zsunąć prosto z wózka na stół) Natomiast prowadnica montowana "normalnie" czy to wałek podparty czy prowadnica liniowa to utrudnia. i jest wrażliwa na uszkodzenia przesuwanym materiałem.
Po drugie, jeśli chcesz obrabiać drewno, to warto położyć na stół jakąś drewnopochodną płytę roboczą, żeby nie frezować stołu...
Słabo szukasz.IreneuszZmyslo pisze: ↑20 sie 2024, 18:57- czy da się połączyć dwie lub 3 prowadnice w taki sposób żeby nie było uskoku - były idealnie proste bo nigdzie nie znalazłem prowadnic dł 3m.
https://www.aliexpress.com/item/1005006783047966.html
Nie to żebym polecał akurat te, to pierwsza aukcja jaką znalazłem, a dalej szukać nie zamierzam, bo mi się nie chce.
-
- Posty w temacie: 8
Dostarczają dużo większe paczki, oczywiście nie za darmo, ale płacić może ktoś inny.
Podobno rząd Chin dotuje przesyłki z ichnich portali, ale nigdy nie czułem potrzeby w to wnikać...
Firmy kurierskie też mają elastyczne cenniki...
-
Juz spieszę z odpowedziami.
Byc może moje obawy są nbezpodstawne (co do uszkodzenia) ale może niechcący mógłbym coś przesunąć - takie deseczi lubia uciekać
Dzięki za link do prowadnic - faktycznie słabo szukałem - wysyłka 130 euro - jakoś sie udzwignie.
Co do płyt to chodzi mi o te elementy które łączą oś X z osią Y te czerwone poniżej.
pozdrawiam
Byc może moje obawy są nbezpodstawne (co do uszkodzenia) ale może niechcący mógłbym coś przesunąć - takie deseczi lubia uciekać

Dzięki za link do prowadnic - faktycznie słabo szukałem - wysyłka 130 euro - jakoś sie udzwignie.
Co do płyt to chodzi mi o te elementy które łączą oś X z osią Y te czerwone poniżej.
pozdrawiam
-
- Posty w temacie: 23
W Polsce zamówienie przesyłki dłuższych prowadnic ciągle jest problematyczne. W sensie że sklepy nie mają na to własnej oferty, tylko każą wtedy samemu organizować kuriera. A taki kurier to koszt ponad 100 zł. To może nie jest dużo jak na tak duży i drogi produkt, no ale jednak taka przesyłka pomiędzy kilkoma miastami to sporo w porównaniu do darmowej międzykontynentalnej przesyłki z Chin. Dlatego to dziwi.
Ale dobrze wiedzieć, bo sam się zastanawiałem skąd zamówić długie prowadnice.
IreneuszZmyslo: to zdjęcie co dałeś pokazuje maszynę typu gantry (bez gate). Po polsku to frezarka bramowa. Precyzyjniej frezarka z ruchomą bramą.
Moje pytanie dotyczy tego co w nazwie oznacza "gate". Co to zmienia wobec samego "gantry".
Weź jakieś dwa zdjęcia (dla "gantry" i dla "gantry gate") i pokaż nam różnicę.
Ale dobrze wiedzieć, bo sam się zastanawiałem skąd zamówić długie prowadnice.
IreneuszZmyslo: to zdjęcie co dałeś pokazuje maszynę typu gantry (bez gate). Po polsku to frezarka bramowa. Precyzyjniej frezarka z ruchomą bramą.
Moje pytanie dotyczy tego co w nazwie oznacza "gate". Co to zmienia wobec samego "gantry".
Weź jakieś dwa zdjęcia (dla "gantry" i dla "gantry gate") i pokaż nam różnicę.
-
NIe nie nie. W takim razie chodzi mi o gantry samo i bez gate. Chodzi mi o takie cos jak na zdjęciu powyżej.
GANTRY zapamiętane.
Dodane 3 minuty 20 sekundy:
Teraz takie płyty.... czy ktoś mógłby takie narysowac wg zamysłu oraz wykonać?
Myslałem o aluminuim 20mm grubości.
Dodane 9 minuty 15 sekundy:
Płacę w €
:P
GANTRY zapamiętane.
Dodane 3 minuty 20 sekundy:
Teraz takie płyty.... czy ktoś mógłby takie narysowac wg zamysłu oraz wykonać?
Myslałem o aluminuim 20mm grubości.
Dodane 9 minuty 15 sekundy:
Płacę w €

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
tuxcnc pisze:Podobno rząd Chin dotuje przesyłki z ichnich portali, ale nigdy nie czułem potrzeby w to wnikać...
Nie chcesz wnikać, zrozumiałe, ale po co bzdury piszesz? Cały świat ich sponsoruje, gdyż Chiny sklasyfikowane są jako kraj rozwijający...wystarczy poczytać o UPU.
Krak.