Wałek podparty bokiem

Dyskusje na temat przesuwu liniowego stosowanego w maszynach

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Re: Wałek podparty bokiem

Post napisał: tristar0 » 20 sie 2024, 13:54

tuxcnc pisze:więc można się bez trudu domyślić co mu jest potrzebne i jak to będzie wyglądało jeśli ma działać.
Skoro pytał o wałki to tylko życzyć powodzenia

Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Awatar użytkownika

Autor tematu
IreneuszZmyslo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Post napisał: IreneuszZmyslo » 20 sie 2024, 18:57

Kurde ale sie porobiło..............

Co autor miał na mysli.

Autor chciał zamontowac wałek bokiem bo:
- prowadnice droższe - sporo
- taka pozycja montażu ułatwia załadunek materiału 150- 300kg deski (prowadnica nie wystaje ponad stół i można materiał zsunąć prosto z wózka na stół) Natomiast prowadnica montowana "normalnie" czy to wałek podparty czy prowadnica liniowa to utrudnia. i jest wrażliwa na uszkodzenia przesuwanym materiałem.

Czego sie autor dowiedział
- prowadnice liniowe lepsze bo sztywniejsze i warto dołożyć
- jak rozumiem nawet prowadnice liniowe montowane bokiem beda lepszym rozwiązaniem (sporo takich zastosowan komercyjnych jest dostepnych)

Co autora martwi
- czy da się połączyć dwie lub 3 prowadnice w taki sposób żeby nie było uskoku - były idealnie proste bo nigdzie nie znalazłem prowadnic dł 3m.

Jako napęd chciałem póki co użyć korby i siły mieśni (póki co głównym zadaniem będzie wyrównywanie szerokich desek) docelowo jakieś CNC.
Rozmiar tego czegoś to 3m długości oraz 1,7m szerokości

Chciałem nieco zboczyć z tematu al nie bedzie zakładał nowego watku skoro ten tak dobrze się rozwija.
Gdzie można zamówić takie płyty boczne do bramki (gantry gate) chodzi o projekt i wykonanie wg mojego zamysłu - chętnie komuś zlecę wykonanie - oczywście odpłatnie.

dziękuję za pomoc póki co.

pozdrawiam

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23

Post napisał: atom1477 » 20 sie 2024, 19:10

IreneuszZmyslo pisze:
20 sie 2024, 18:57
Natomiast prowadnica montowana "normalnie" czy to wałek podparty czy prowadnica liniowa to utrudnia. i jest wrażliwa na uszkodzenia przesuwanym materiałem.
Na pewno by się nie uszkodziła od drewna. Za to umieszczając prowadnicę bokiem tworzysz "balkon" na którym się będą zbierać wiórki ze zsuwanego na bok drewna.
IreneuszZmyslo pisze:
Czego sie autor dowiedział
- prowadnice liniowe lepsze bo sztywniejsze i warto dołożyć
Prowadnice szynowe są lepsze.
IreneuszZmyslo pisze:
- jak rozumiem nawet prowadnice liniowe montowane bokiem beda lepszym rozwiązaniem (sporo takich zastosowan komercyjnych jest dostepnych)
Prowadnice szynowe możesz dać bokiem, ale będzie taki sam problem ze zbieraniem się wiórów.
IreneuszZmyslo pisze:
- czy da się połączyć dwie lub 3 prowadnice w taki sposób żeby nie było uskoku - były idealnie proste bo nigdzie nie znalazłem prowadnic dł 3m.
Da się jak się ma precyzyjna bazę montażową. Czyli gdy baza będzie frezowana, a nie będzie surowym profilem.

IreneuszZmyslo pisze:
gantry gate
Daj jakieś zdjęcie z neta tego typu maszyny. Bo jakoś nie mogę znaleźć. Samo gantry to wiadomo co to jest. Ale gantry gate to już nie.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: tuxcnc » 20 sie 2024, 19:16

IreneuszZmyslo pisze:
- taka pozycja montażu ułatwia załadunek materiału 150- 300kg deski (prowadnica nie wystaje ponad stół i można materiał zsunąć prosto z wózka na stół) Natomiast prowadnica montowana "normalnie" czy to wałek podparty czy prowadnica liniowa to utrudnia. i jest wrażliwa na uszkodzenia przesuwanym materiałem.
Po pierwsze, to nie przesadzaj. Uszkodzić deską metal jest naprawdę trudno, trzeba by było pieprznąć sporo mocniej niż zsuwając z wózka...
Po drugie, jeśli chcesz obrabiać drewno, to warto położyć na stół jakąś drewnopochodną płytę roboczą, żeby nie frezować stołu...
IreneuszZmyslo pisze:
Słabo szukasz.
https://www.aliexpress.com/item/1005006783047966.html
Nie to żebym polecał akurat te, to pierwsza aukcja jaką znalazłem, a dalej szukać nie zamierzam, bo mi się nie chce.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 20 sie 2024, 19:19

Nie mówię że nie, ale naprawdę dostarczają z Chin paczkę o długości 3 m, i to za darmo?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: tuxcnc » 20 sie 2024, 19:26

atom1477 pisze:
20 sie 2024, 19:19
Nie mówię że nie, ale naprawdę dostarczają z Chin paczkę o długości 3 m, i to za darmo?
Dostarczają dużo większe paczki, oczywiście nie za darmo, ale płacić może ktoś inny.
Podobno rząd Chin dotuje przesyłki z ichnich portali, ale nigdy nie czułem potrzeby w to wnikać...
Firmy kurierskie też mają elastyczne cenniki...

Awatar użytkownika

Autor tematu
IreneuszZmyslo

Post napisał: IreneuszZmyslo » 20 sie 2024, 19:31

Juz spieszę z odpowedziami.

Byc może moje obawy są nbezpodstawne (co do uszkodzenia) ale może niechcący mógłbym coś przesunąć - takie deseczi lubia uciekać :D

Dzięki za link do prowadnic - faktycznie słabo szukałem - wysyłka 130 euro - jakoś sie udzwignie.
Co do płyt to chodzi mi o te elementy które łączą oś X z osią Y te czerwone poniżej.

pozdrawiam
Załączniki
maxresdefault (1).jpg

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 20 sie 2024, 19:32

W Polsce zamówienie przesyłki dłuższych prowadnic ciągle jest problematyczne. W sensie że sklepy nie mają na to własnej oferty, tylko każą wtedy samemu organizować kuriera. A taki kurier to koszt ponad 100 zł. To może nie jest dużo jak na tak duży i drogi produkt, no ale jednak taka przesyłka pomiędzy kilkoma miastami to sporo w porównaniu do darmowej międzykontynentalnej przesyłki z Chin. Dlatego to dziwi.
Ale dobrze wiedzieć, bo sam się zastanawiałem skąd zamówić długie prowadnice.

IreneuszZmyslo: to zdjęcie co dałeś pokazuje maszynę typu gantry (bez gate). Po polsku to frezarka bramowa. Precyzyjniej frezarka z ruchomą bramą.
Moje pytanie dotyczy tego co w nazwie oznacza "gate". Co to zmienia wobec samego "gantry".
Weź jakieś dwa zdjęcia (dla "gantry" i dla "gantry gate") i pokaż nam różnicę.

Awatar użytkownika

Autor tematu
IreneuszZmyslo

Post napisał: IreneuszZmyslo » 20 sie 2024, 19:41

NIe nie nie. W takim razie chodzi mi o gantry samo i bez gate. Chodzi mi o takie cos jak na zdjęciu powyżej.
GANTRY zapamiętane.

Dodane 3 minuty 20 sekundy:
Teraz takie płyty.... czy ktoś mógłby takie narysowac wg zamysłu oraz wykonać?
Myslałem o aluminuim 20mm grubości.

Dodane 9 minuty 15 sekundy:
Płacę w € :D:P

cawboy
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: cawboy » 20 sie 2024, 19:58

tuxcnc pisze:Podobno rząd Chin dotuje przesyłki z ichnich portali, ale nigdy nie czułem potrzeby w to wnikać...

Nie chcesz wnikać, zrozumiałe, ale po co bzdury piszesz? Cały świat ich sponsoruje, gdyż Chiny sklasyfikowane są jako kraj rozwijający...wystarczy poczytać o UPU.
Krak.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prowadnice - Technika Przesuwu Liniowego”