nawet jak by były łączone równolegle ( w jakim celu ? ) to 350 Ω ( około ).
i tak przy 24vdc prąd mały.
może jest ON na większe napięcie ?
pzd.
Uściślając do tego białego izolowane druta dolutowany jest jeden pojedynczy emaliowany drut 0.35mm?ija74 pisze:Jest to jeden drut , niema nigdzie miejsca aby się splatały równolegle.
Wnętrze stołu, cewki ułożone jedna nad drugą.
nie mogę dodać fotki
Powtórz ,,parówkowy" eksperyment kamara , na swoim stole,a przekonasz się ,ze cienka blaszka też ci wstanie,albowiem siły remanencji ,są mniejsze ,niż siły sprężystości materiału.powgreg pisze:
Nie w każdym stole tak będzie u mnie np nie zdejmę nawet małego detalu można połamać paznokcie nie wspominając o imadle szlifierskimgdy nie włączę rozmagnesowywania, tak że nie ma co generalizować są różne rozwiązania które różnie się zachowują.
Do kowali też,kamar pisze:Za trudnych słów używasz, do zdzichów trzeba prostym, serialowym językiempowgreg pisze: bo każdy ferromagnetyk ma swoja pętle histerezy...... .
4583 zwojów po 100cm=4583*0.1=458.3mija74 pisze:Rozebrałem stół zalany był parafiną ,nie ma zwarcia do masy są 2 cewki połączone w szereg .
cewki nawinięte drutem 0,38 w emalii czyli około 0,355 bez emalii jedna cewka ma opór 700 om druga 600 om .
Po podłączeniu zasilania do jednej cewki pobór prądu był znikomy ,zaczęliśmy od 12v skończyliśmy na 250v prąd od 12mA do 340mA .
cewki nie reagowały na siebie w żadną stronę (nie przyciągały ani się nie odpychały w znikomym stopniu ale wyczuwalnie , chyba że jestem w błędzie).
Podłączane zarówno stałym jak i zmiennym zasilaniem.
Jedną cewkę rozciąłem i policzyłem zwoje jest ich 4583 za to długość jednego zwoju to 100cm.
rezystancja 458.2m drutu 0.1mm^2 winna być..R= ro * l / s
ro = 0.017 ohm *mm^2 / m
l -dlugosc drutu
s - pole przekroju