Wrzeciono z silnika od piły łańcuchowej
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 28
- Kontakt:
Płytka zlutowana...
Wymiary 75x90x28 - teraz szukam obudowy,
wszak na kilku ścieżkach jest potencjał sieci - lepiej przypadkiem nie dotknąć...
Wymiary 75x90x28 - teraz szukam obudowy,
wszak na kilku ścieżkach jest potencjał sieci - lepiej przypadkiem nie dotknąć...
- Załączniki
-
- PCB_1.jpg (54.72 KiB) Przejrzano 751 razy
-
- PCB_2.jpg (65.08 KiB) Przejrzano 908 razy
Ostatnio zmieniony 30 cze 2007, 21:46 przez Szopler, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 28
- Kontakt:
Właśnie miałem małego zonka - włączam niby OK ale mierzę napięcie na zenerce
(powinno być około 15VDC) i kicha = 0.
Wyłączam prąd, mierzę - zwarcie (co u licha).
Wylutowuję zenerkę - dobra, kondensatory po kolei - dobre, zwarcie jest dalej...
W końcu układ 4093 - wylut, zwarcie zniknęło, więc wlutowywanie spowrotem po jednym elemencie i sprawdzanie... Wlutowałem wszystko do scalaka, włączam - jest 15.56V tam gdzie ma być... Mierzę zcalaka między nóżkami zasilania - zwarcia nie ma
... No to teraz przyczepię scalaczka na miejsce (narazie nóżki od zasilania only) i zobaczę - uff...
UpDate 23:20 - już jest OK
(powinno być około 15VDC) i kicha = 0.
Wyłączam prąd, mierzę - zwarcie (co u licha).
Wylutowuję zenerkę - dobra, kondensatory po kolei - dobre, zwarcie jest dalej...
W końcu układ 4093 - wylut, zwarcie zniknęło, więc wlutowywanie spowrotem po jednym elemencie i sprawdzanie... Wlutowałem wszystko do scalaka, włączam - jest 15.56V tam gdzie ma być... Mierzę zcalaka między nóżkami zasilania - zwarcia nie ma

UpDate 23:20 - już jest OK

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Masz już jakiś plan na enkoder??... w sumie oprócz transoptora z myszki komputerowej i jakiejś tarczy do tego "made in home" nic by więcej nie trzeba było... no może jakąś elektronikę do transoptoraSzopler pisze:Do testów z silnikiem daleko, - nie mam sprzężenia zwrotnego a bez tego układ nie ruszy...