Zakupiłem prosty oscyloskop do samodzielnego montażu.
Link: https://sklep.avt.pl/oscyloskop-cyfrowy ... ntazu.html
W pierwszej kolejności zdiagnozowałem port LPT czyli wyjście 16 najpierw przy ustawieniu PWM:
Odczyty mają sens: ustawienie obrotów kolejno dla 0, 1000, 6000, 12000, 18000 i 23000 RPM:
Zdjęcia z oscyloskopu pokazujące stopień wypełnienia sygnału:

Sygnały wypełnienia "mniej wiecej" zgadzają się z ustawieniami czyli 12000 RPM (50% zakresu) daje z wyglądu 50% wypełnienia (podobnie dla innych ustawien). W tym przypadku nie mam zastrzeżeń do portu LPT.
W kolejnym kroku sprawdziłem wyjście 16 portu LPT przy ustawieniu Macha na "STep/Dir" czyli częstotliwość. Odczyty z oscyloskopu mniej więcej zgadzały się z ustawieniami: jednakże dla 18000 i 24000 były pewne "rozbieżności" w pikach na oscyloskopie.
Dla 0 RPM:

Dla 1000 RPM:

Dla 6000 RPM:

Dla 12000 RPM:

Dla 18000 RPM: pierwsze rozbieżności - odstępy pomiędzy pikami nie są takie same

Dla 24000 RPM: to samo - nie równe odstępy między pikami.

Po podłączeniu sterowania "Step/Dir (czestotliwość) na sterownik ProfiCNC i podpięciu do falownika z wrzecionem były te same objawy falowania obrotów jak poprzednio opisywałem.
Sterownik ProfiCNC wg producenta ma wbudowany konwerter czestotliwość na PWM 0-10V jednak wykonując pomiary napięcia na wyjściu uzyskałem bardzo nieliniową zależność (tak jak też opisałem w poprzednim poście). Po podpięciu tegoż prostego oscyloskopu aby dowiedzieć się o stopniu wypełnienia sygnału, nic nie uzyskałem z pomiarów, nawet przy różnych zakresach próbkowania - jakieś przypadkowe piki które nijak się mają do tych które podawał port LPT przy ustawieniu w machu sterowania PWM.
Ogólny wniosek (mogę też się mylić), ten konwerter F>PWM na sterowniku ProfiCNC to jakaś chyba techniczna pomyłka, albo to jakaś niedoróbka albo bardzo czułe na "zakłócenia".
Zastanawiam się jeszcze nad jedną przyczyną, mianowicie te nierównomierne picki z oscyloskopu dla 18000 i 24000 (obrazki powyżej) czy przypadkiem nie są powodem tych falowań i ogólnie błędnego działania tego konwertera F>PWM . Czy ktoś z użytkowników robił pomiary LPT przy sterowaniu z LinuxCNC ?