Sterowanie wrzecionem

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

kadamek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 19
Posty: 38
Rejestracja: 30 lis 2016, 23:59
Lokalizacja: Rzeszow

Re: Sterowanie wrzecionem

#11

Post napisał: kadamek » 28 lis 2018, 19:44

Witam.
Systematyka to podstawa. Zrobiłem parę pomiarów ale nie mogłem uzyskać jakichkolwiek wartości.
Dlatego przyglądnąłem się schematowi i doszedłem do wniosku że to totalnie źle podpinam.
Zacznę od przekaźników 1 i 14. Na schemacie, który krąży po forach jasno widać że przekaźniki powinny mieć zasilanie +24V a na drugą nóżkę powinien być wpięty sygnał z falownika ( 1 lub 14 wg Macha3) - i ustawienie na falowniku dotyczące tego , co się chce zrobić z tym sygnałem (start, stop, odwrotne obroty itd). Ja tak rozumiem ten schemat, jeśli się mylę to poprawcie mnie.

Na zdjęciu przedstawiam propozycję jak to teraz podpiąć. Mianowicie źródło napięcia +24V będzie pochodzić z falownika, bo przecież falownik ma takie wyjście. Drugie podpięcie z przekaźników K1 i K2 będzie odpowiednio wpięte w X1 i X2 na falowniku....
Elektronicy i eksperci na forum, co o tym sądzicie ? Czy dobrze rozumuję ? Z góry mówię, że nie jestem elektrykiem tylko mechanikiem (MES i CFD)

Obrazek



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 5223
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Sterowanie wrzecionem

#12

Post napisał: adam Fx » 29 lis 2018, 02:31

Coś tam raczej nie gra Wróćmy do tej systematyki i powiedz mi czy mash wypluwa sygnały na port LPT jeżeli dajesz polecenie Załącz Wrzeciono czyli na przykład M3?
Do samych przekaźników jeszcze dojdziemy nie wiem czego dotyczy ten schemat jak jesteś w stanie to wrzuć wyraźne zdjęcie tego twojego schematu bo teraz połączyłeś ze zdjęciem falownika i zasłania całą górę więc schemat jest wycięty z kontekstu Najlepiej jakbyś pokazał schemat nie który krąży gdzieś po polu tylko schemat który dostałeś w instrukcji razem z płytą
W żadnym wypadku nie podawaj zewnętrznego napięcia na szynę falownika
Wrzuć też zdjęcie całej płytki i zdjęcie miejsca przekaźniki i wtyczki od tych przekaźników


Czyli tak jak pisałem wcześniej najprościej wetknij diodę PIN LPT odpowiedzialny za włączenie wrzeciona drugą nóżkę Zetknij do masy Jak załączyć m3 dioda ma świecić/ gasnąć Jeżeli nie świeci na razie zostajemy przy samym machu dopóki to nie rozwiążesz problemu to nie idziemy dalej
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


kadamek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 19
Posty: 38
Rejestracja: 30 lis 2016, 23:59
Lokalizacja: Rzeszow

Re: Sterowanie wrzecionem

#13

Post napisał: kadamek » 29 lis 2018, 04:13

Witam :)

Tak wiem, systematyka kuleje. Zrobienie pomiaru na żeńskiej wtyczce LPT to nie taka łatwa sprawa :) Moje końcówki z miernika raczej się do tego nie nadają. Poniżej pełny schemat płyty sterującej na której jest też opis LPT.

Obrazek

I moje trywialne pewnie pytanie: badając LPT diodą, czy mam przykładać końcówki diody do pinów 1 i 25 na LPT ? lub 14 i 25 ?
1- to przekaźnik K1
14 - to przekaźnik K2
25 - PC GND


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 6841
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Sterowanie wrzecionem

#14

Post napisał: pukury » 29 lis 2018, 09:22

Hej.
Diodę łącz przez opornik - jakieś 220 - 360 ohm.
A i to nie gwarantuje że zaświeci .
Lepiej sprawdzaj miernikiem czy daje stan L i H .
Miejsca tam mało - ale jak to mówią - trzeba sobie jakoś radzić ( jak rzekł baca zawiązując buta dżdżownicą )
Tylko uważaj - lpt jest dość delikatny.
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 5223
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Sterowanie wrzecionem

#15

Post napisał: adam Fx » 29 lis 2018, 17:49

kadamek pisze:I moje trywialne pewnie pytanie: badając LPT diodą, czy mam przykładać końcówki diody do pinów 1 i 25 na LPT ? lub 14 i 25 ?
tak (oczywiście patrz na polaryzacje diody)
pukury pisze:Diodę łącz przez opornik - jakieś 220 - 360 ohm.
zalecane ale do testu osobiście nigdy nie używałem rezystora chwilowe zaświecenie zgaszenie raczej nic nie uszkodzi ale potwierdzam multimetr lepszy z tym ze pisałem o tym ale kolega nie pomierzył to pomyślałem że nie ma lub nie potrafi :)
kadamek pisze: Zrobienie pomiaru na żeńskiej wtyczce LPT to nie taka łatwa sprawa
mo trzeba sobie z czegoś zrobić bolce (np z kawałka drutu

nie musisz jednocześnie trzymać miernika,bolców i włączyć M3 .... daj M5 sprawdź stan a potem daj M3 i sprawdź stan
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


kadamek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 19
Posty: 38
Rejestracja: 30 lis 2016, 23:59
Lokalizacja: Rzeszow

Re: Sterowanie wrzecionem

#16

Post napisał: kadamek » 29 lis 2018, 19:31

Witam ponownie.

Znalazłem nie zalutowaną czystą wtyczkę męską LPT i łatwo wykonałem pomiary. :)
Przekaźniki K1 i K2 zachowują się poprawnie i tak samo.
Mierząc napięcie pomiędzy pinami 1 i 25 oraz 14 i 25 wychodzi mi:
w stanie niezałączonym: 0.05 V
w stanie załączonym: 4.99V

Mierząc napięcie poprzez pin 16 zmieniałem komendą S wartość obrotów:
dla 0 RPM (S0) napięcie na pinie 16: 53 mV
2000 RPM (S2000) napięcie: 64 mV
4000 RPM (S4000) napięcie=75 mV
i dalej odpowiednio:
6000 > 86 mV
10000 > 108 mV
15000 > 135 mV
20000 > 162 mV
24000 > 184 mV

Pytanie: czy takie wartość napięć powinienem się spodziewać ?

W obecnej chwili zakładam że Mach3 poprawnie zadaje mi sygnały na LPT.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 6841
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Sterowanie wrzecionem

#17

Post napisał: pukury » 29 lis 2018, 19:44

Hej.
No to LPT podaje dobre stany .
Te napięcia w mV to są takie dziwne - z powodu takiego że mierzysz PWM.
Mierniki nie mierzą tego typu sygnałów prawidłowo.
Tu już by się oscyloskop przydał - pewnie brak.
Ale widać że przy zmianie obrotów w Mach się zmieniają - więc ok.
pzd.
Mane Tekel Fares


kadamek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 19
Posty: 38
Rejestracja: 30 lis 2016, 23:59
Lokalizacja: Rzeszow

Re: Sterowanie wrzecionem

#18

Post napisał: kadamek » 29 lis 2018, 21:24

Witam ponownie :)

Jest ok, potrafię już z poziomu Mach3 włączyć i wyłączyć wrzeciono. Okazało się że na schmacie płyty CNCprofi jest błąd, przekaźniki powinny być ponumerowane odwrotnie. Czyli 1 jako 14 a 14 jako 1. Nadal walczę ze zadawaniem obrotów, pin 16 na płycie CNCprofi nie wykazuje zadnej wartości napięć, chyba że jest inny błąd w schemacie i nie jest to pin 16 tylko inny, pozostaje metoda prób i błędów...

Dodane 1 godzina 9 minuty :
Witam

Sprawa wygląda trochę beznadziejnie. Niezależnie od tego jakie ustawię opcje dla wrzeciona w Mach3, wyjścia na wrzeciono z płyty głównej nie mają żadnych napięć, normalnie nic. Ma ktoś jakiś pomysł :?:


Inna sprawa, na płycie jest wlutowany potencjometr, czy ktoś wie do czego służy ?
Obrazek


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 6841
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Sterowanie wrzecionem

#19

Post napisał: pukury » 29 lis 2018, 21:43

Hej.
Wygląda na to że tym potencjometrem powinno dać się regulować napięcie do falownika 0 - 10 v.
Odepnij falownik i sprawdź miernikiem czy coś się zmienia na wyjściu " 16 " - zgodnie ze schematem.
Oczywiście w machu ustaw 100%.
pzd.
Mane Tekel Fares


kadamek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 19
Posty: 38
Rejestracja: 30 lis 2016, 23:59
Lokalizacja: Rzeszow

Re: Sterowanie wrzecionem

#20

Post napisał: kadamek » 29 lis 2018, 22:04

Witam

No niestety nic się nie zmienia. Potencjometr ma zaledwie pół obrotu w lewo i prawo.. Na wyjściu "16" nic się nie zmieniło...
pzd.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”