Sterowanie wrzecionem

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
orzemek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 01 gru 2016, 10:26
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski

Sterowanie wrzecionem

#1

Post napisał: orzemek » 12 mar 2017, 23:54

Witam!
Dużo osób miało już taki problem, lecz czytając wszystkie dostępne tematy nadal nie mam jasnej odpowiedzi na moje pytanie. Co połączyć w falowniku z wyjściem 0-10v na płycie głównej? Czy żeby uzyskać obroty lewo, prawo i ogólnie całe sterowanie żeby było z poziomu komputera (mach3) trzeba użyć wyjść przekaźnikowych na płycie? Czy po połączeniu wszystkiego trzeba coś zmienić w konfiguracji falownika jeśli chodzi on normalnie sterując z rengi falownikiem? Płyta główna cnc profi, falownik 2,2kw huanyang.



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 5246
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 13 mar 2017, 00:40

No słabo się wgryzłeś w temat .
1- użyj przekaźników - na szynie stertującej w falowniku mają one zwierać piny zgodnie zi instr. Twojego falownika. jeden pin będzie odp za ON OFF a drugi za CW CCW - obsługę falownika z listwy musisz zmienić w jego parametrach
2- w złącze falownika 0-10V musisz podłączyć konwerter PWM (generowanego z Mach3) na napięcie 0-10V . są też płyty które od razu mają wmontowany taki konwerter
również tu musisz ustawić kontrole przez potencjometr na szynie w parametrach falownika
.
- zobacz też inne filmy
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


kadamek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 19
Posty: 38
Rejestracja: 30 lis 2016, 23:59
Lokalizacja: Rzeszow

Re:

#3

Post napisał: kadamek » 16 lut 2018, 17:56

Witam

Podepnę się pod temat z pytaniem.
Z płyty głównej CNC profi poprzez złącze nr. 16 (0-10V) można to spiąć z falownikiem, tylko w które piny falownika?

Wg instrukcji mam do dyspozycji 10V, ACI, AVI
Czy ktoś wie?
Wolę zapytać niż coś upalić, z góry dziękuję.
Załączniki
PHOTO_20180216_174921[1].jpg

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 5246
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Sterowanie wrzecionem

#4

Post napisał: adam Fx » 16 lut 2018, 19:10

Zwykle instr. ma podobny rys. sygnał napięcia 0-10V podpinasz do AL1 a GND do COM - analogicznie z twoim falownikiem zrób albo zamieść ten rys.
oczywiście musisz w falowniku też ustawić sterowanie zewnętrznym potencjometrem
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


kadamek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 19
Posty: 38
Rejestracja: 30 lis 2016, 23:59
Lokalizacja: Rzeszow

Re: Sterowanie wrzecionem

#5

Post napisał: kadamek » 17 lut 2018, 17:41

Witam...

adam FX, dziękuję za wsparcie.
Chińska instrukcja falownika ma trochę inny obrazek. Czy w tym przypadku sygnał 0-10V idzie do AVI a GND do COM ?

Mam jeszcze inny temat do przemyślenia. Mój układ sterujący (płyta główna) to zestaw CNC Profi współpracujący z Mach3. Z tego co wiem poza zadawaniem wartości obrotów poprzez pin16, należy dodatkowo włączać wrzeciono (forward run) z przekaźnika 14. Jeśli się nie mylę to przekaźnik 14 należy połączyć z X1 falownika. Co w przypadku X3 (stop) ?
Załączniki
PHOTO_20180217_172854[1].jpg


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1926
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Sterowanie wrzecionem

#6

Post napisał: Andrzej 40 » 24 lut 2018, 17:08

kadamek pisze:
17 lut 2018, 17:41
Chińska instrukcja falownika ma trochę inny obrazek. Czy w tym przypadku sygnał 0-10V idzie do AVI a GND do COM ?
Tak


kadamek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 19
Posty: 38
Rejestracja: 30 lis 2016, 23:59
Lokalizacja: Rzeszow

Re: Sterowanie wrzecionem

#7

Post napisał: kadamek » 02 mar 2018, 21:22

Witaj Andrzej 40.
A jak podpiąć Zestaw Profi nr. 3 do listwy sygnałowej wg tej instrukcji?. Pin14 (przekaźnik) do X1 falownika (start run) ?


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1926
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Sterowanie wrzecionem

#8

Post napisał: Andrzej 40 » 05 mar 2018, 22:21

Przepraszam, nie wiem. Nie znam zestawu Profi nr 3. Ale jeżeli X1 falownika nie będzie zwarte z COM to silnik nie powinien wystartować.


kadamek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 19
Posty: 38
Rejestracja: 30 lis 2016, 23:59
Lokalizacja: Rzeszow

Re: Sterowanie wrzecionem

#9

Post napisał: kadamek » 27 lis 2018, 20:01

Witam.
Po dłuższej przerwie wracam do tematu ustawienia wrzeciona tak aby współpracowało z Mach 3 poprzez kartę PG05 Profi CNC (LPT).
Oczywiście nie jestem w stanie wystartować wrzeciona oraz kontrolować obrotów. Stąd poniższy post o pomoc.

Falownik BEST FC300-03
Płyta sterująca Profi CNC na LPT

1. Startowanie wrzeciona

Podpinam przekaźnik 14 z płyty Profi CNC do falownika: - (płyta) do COM (falownik), pin 14(płyta) do X1 (falownik) - na zdjęciu 2 kabelki po lewej stronie,

2. Obroty wrzeciona
Podpinam wyjście 16 z płyty Profi CNC do falownika: -(płyta) do COM (falownik), 0-10V (płyta) do AVI (falownik) - na zdjęciu są to 2 kabelki po prawej stronie
Obrazek

Ustawienia w Mach 3
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i schemat falownika:
Obrazek

Co zrobiłem źle ?

Dodatkowo zauważyłem, że płyta Profi CNC przy takim ustawieniu wyrzuca blokadę ("błąd") przekaźnika jeśli chce się włączyć wrzeciono z poziomu Mach 3, patrz poniżej:

Obrazek
Obrazek

Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to ustawić ?
Z góry serdecznie dziękuję za potencjalny odzew....

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 5246
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Sterowanie wrzecionem

#10

Post napisał: adam Fx » 27 lis 2018, 20:13

musisz postępować systematycznie by eliminować błędy

zacznij od samego mach i gołego LPT - zobacz diadą lub miernikiem czy jak włączasz wrzeciono to pojawia się tam sygnał na tym, pinie co chcesz (oceń to też w machy w sekcji diagnostyki)

zobacz w instr. karty (której ja nie mam) czy na dobry pin podajesz sygnał
podłącz kartę i zmierz multimetrem czy przekaźnik zwiera piny dla M3

ustaw falownik na zadawanie obr. z panelu ustawi jakieś obroty i zobacz czy m3 m5 działa


dopiero potem przystąp do podobnej analizy PWM -0-10


takim sposobem ustalisz gdzie robisz błąd
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”