Sterowanie wrzecionem

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 6616
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Sterowanie wrzecionem

#21

Post napisał: pukury » 29 lis 2018, 23:37

Hej.
No cóż - trudno tak na odległość coś poradzić.
Warto by prześledzić drogę sygnału od pinu 16 lpt do wyjścia 0 - 10 v.
Ale bez schematu lub oscyloskopu może być trudno.
Wygląda na to że coś tam padło.
Po zastanowieniu doszedłem do wniosku że coś te napięcia na lpt są nie takie.
Obawiam się że nie mając przyrządów i ( bez urazy ) doświadczenia możesz mieć problem.
Ale tak się zdobywa doświadczenie.
pzd.


rebeliant

Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 4625
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Sterowanie wrzecionem

#22

Post napisał: adam Fx » 30 lis 2018, 00:35

Super że 50% sukcesu już mamy
w pierwszej kolejności warto zadzwonić do sprzedawcy ... bo może faktycznie być błąd na schemacie ale i może być wadliwa płytka .
łatwo sprawdzić czy PWM działa https://www.arduino.cc/en/Tutorial/PWM zobacz PWM przy 100%wypełnienia to zwykły stan wysoki
czyli jeżeli zamiast PWM podasz na pin 16 0 to masz stani niski i 0V jak podasz stan wysoki to masz 10V
dla sprawdzenie więc możesz zamiast podawać na pin 16 PWM podać jakis inny sygnał np. chłodziwo (sprawdź najpierw na LPT czy na 16 sygnał idzie prawidłowo jak wł/wył chłodziwo)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 6616
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Sterowanie wrzecionem

#23

Post napisał: pukury » 30 lis 2018, 16:00

Hej.
Zadałem sobie trud - jest jak napisał AdamFx - przy wartości zbliżonej do 100% jest na lpt prawie stan H .
Obawiam się że lpt poszedł się paść .
Czy w machu da się ustawić inny pin jako pwm ?
Tego nie wiem - ale jak się da to warto spróbować .
pzd.
rebeliant


kadamek
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 19
Posty: 27
Rejestracja: 30 lis 2016, 23:59
Lokalizacja: Rzeszow

Re: Sterowanie wrzecionem

#24

Post napisał: kadamek » 01 gru 2018, 11:39

Witam. Kolejne kroki w ustawianiu wrzeciono-falownik-Mach3.

Zmieniłem opcje w Mach3 dla spindle na sterowanie PWM i ustawiłem "PWMbase freq" na 1000, ale przy tym ustawieniu wrzeciono rozkręca się tylko do 2394 [RPM] a napięcie na pinie 16 jest 1.08 [V]. Próbowałem robić kalibrację obrotów wg materiałów EBMia ale nie zmieniło się nic za wiele.
Obrazek
Obrazek

Maksymalna wartość PWMbase freq jaką mach3 przyjmuje to 4166.666 - pytanie, dlaczego?, czy to jakieś zabezpieczenie ?

Czy można to jakoś sprawnie skalibrować? Czy jest możliwe ręczne zmodyfikowanie pliku profilu macha 3 .xml tak aby recznie wpisać zakresy ?


Odnośnie L i H na LPT pin 16, dzwoniłem w tej sprawie do Profi CNC i odpowiedzieli mi ze zdziwieniem że cokolwiek udało mi się tam zmierzyć, twierdzili że LPT pin 16 to powinno się mierzyć oscyloskopem parametr czestotliwości.

NIe sądzę aby płytka była padnięta. Wysłałem im swój plik konfiguracyjny, mają odesłać zmodyfikowany i ustawiony pod Mach3, jak otrzymam będę porównywał ustawienia. Jak na razie udało mi się wycisnąć z płytki 3.95[V] na pini16 przy ustawieniu "PWMbase freq" na 4166 Hz

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 4625
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Sterowanie wrzecionem

#25

Post napisał: adam Fx » 01 gru 2018, 12:01

kadamek pisze:Odnośnie L i H na LPT pin 16, dzwoniłem w tej sprawie do Profi CNC i odpowiedzieli mi ze zdziwieniem że cokolwiek udało mi się tam zmierzyć, twierdzili że LPT pin 16 to powinno się mierzyć oscyloskopem parametr czestotliwości.

OK ale jeśli dasz M3 i załączy się przekaźnik ale pin 16 skonfigurujesz nie jako PWM tylko jako np. chłodzenie czy lewe obroty i użyjesz M4 czy M8 (chłodzenie) w tedy na pine 16 uzyskasz tak jakby pełne wypełnienie i na wyjściu na falownik powinno pojawić się 10V jak wyłączysz M5 lub M9
zrób tak a się w ogóle przekonasz czy ta ich płytka działa i czy przy pełnym wypełnieniu bije do 10V
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


kadamek
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 19
Posty: 27
Rejestracja: 30 lis 2016, 23:59
Lokalizacja: Rzeszow

Re: Sterowanie wrzecionem

#26

Post napisał: kadamek » 01 gru 2018, 12:18

Witam

Sprawdziłem jeszcze raz pusty wypięty LPT i dla ostawień: PWM control oraz PWM base freq = 1000 Hz uzyskałem pomiary:

0 RPM 0.06V
6000 R|PM - 1.38 V
12000 RPM - 2.51 V
18000 RPM - 3.65 V
24000 RPM - 4.42 V

natomiast po podłączeniu LPT do płytki sterującej, wyjście na wrzeciono pin16 pokazywało stany:
0 RPM - 0 V
1000 RPM - 1.07 V
wszystko powyżej 1000 RPM - to samo napięcie czyli 1.07 V

To napięcie 1.07 V jest powiązane z PWM base freq = 1000 Hz
jeśli zwiększę PWM base freq na 4166 (max dla Macha) to napięcie będę miał około 4.95 V
I teraz nie wiem jak to zinterpretować, czy mach jeszcze nie skalibrowany (wrzeciono) czy elektronika walnięta...

" OK ale jeśli dasz M3 i załączy się przekaźnik ale pin 16 skonfigurujesz nie jako PWM tylko jako np. chłodzenie czy lewe obroty i użyjesz M4 czy M8 (chłodzenie) w tedy na pine 16 uzyskasz tak jakby pełne wypełnienie i na wyjściu na falownik powinno pojawić się 10V jak wyłączysz M5 lub M9
zrób tak a się w ogóle przekonasz czy ta ich płytka działa i czy przy pełnym wypełnieniu bije do 10V "


Za chwile to sprawdzę i napiszę....

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 4625
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Sterowanie wrzecionem

#27

Post napisał: adam Fx » 01 gru 2018, 12:30

kadamek pisze:0 RPM 0.06V
6000 R|PM - 1.38 V
12000 RPM - 2.51 V
18000 RPM - 3.65 V
24000 RPM - 4.42 V


moim zdaniem LPT dział OK zobacz przy 24000 masz parowi 5V czyli 100% wypełnienia i to zwierzysz multimetrem te pośrednie wartości są nie adekwatne ale są miarodajnie bo sugerują że port reaguje i działa

Dodane 2 minuty 2 sekundy:
a ustaw 100 "PWMbase freq" na 1000 ( w linuxcnc mam 100hz) http://www.fijak-logic.com/pl/?q=node/77
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


kadamek
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 19
Posty: 27
Rejestracja: 30 lis 2016, 23:59
Lokalizacja: Rzeszow

Re: Sterowanie wrzecionem

#28

Post napisał: kadamek » 01 gru 2018, 13:16

Witaj

Gdy ustawie PWM base freq na 100 to napięcie na pinie 16 jest bardzo niskie, 100-110 mV

Próbowałem w Mach3 powiązać pin16 z 14 tak aby zapodawać sygnał od chłodzenia, ale coś się nie udało, napięcia na pinie 16 stałe.
Poczekam aż Profi CNC przyśle skonfigurowany plik xml.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 4625
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Sterowanie wrzecionem

#29

Post napisał: adam Fx » 01 gru 2018, 14:10

ok to czekamy
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


kadamek
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 19
Posty: 27
Rejestracja: 30 lis 2016, 23:59
Lokalizacja: Rzeszow

Re: Sterowanie wrzecionem

#30

Post napisał: kadamek » 01 gru 2018, 18:05

Witam

Wlasnie czytam wasze linki. Oj gdyby Mach3 miał takie proste rozwiązania jak LinuxCNC, pewnie już bym frezował z automatu :)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 gru 2018, 18:09 przez kadamek, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”