Wrzeciono z silnika od piły łańcuchowej
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
no chodzi o tylko pokrywę z tyłu , a nie całą obudowęrockykon pisze:tiaa jak ktos miałby możliwości dorobć nowa obudowę, to mysle ze nie bawił by sie w takie wrzeciona..

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 28
- Kontakt:
Jasne...
Ale od razu mówię, że nie ja jestem autorem - dostałem to od znajomego z elektrody...
Opiszę pokrótce zasadę działania...
Steruje się tym ustrojstwem za pomocą 2 sygnałów PWM.
Pierwszy z nich poprzez transoptor U2 zapewnia regulację prędkości obrotowej,
drugi przez U3 umożliwia regulację zbocza (ramp) - czyli sposobu rozpędzania wrzeciona.
Transoptor U7 daje nam możliwość zatrzymania - wyłączenia wrzeciona poprzez zablokowanie sygnału z tachoprądnicy / enkodera co układ TDA1085 uzna za awarię i zatrzyma silnik...
Transoptor U5 to wyjście impulsów których częstotliwość jest proporcjonalna do obrotów.
Do układu można podłączyć zarówno tachogenerator - wejście "Tacho" lub enkoder - "Transoptor".
Zaznaczyć należy, że z tacho nie jest brane do określenia aktualnej prędkości wrzeciona napięcie tylko częstotliwość...
TDA1085 ma wbudowany przetwornik F/U i sam dokonuje konwersji...
Dlatego kolejnym zadaniem będzie wykonanie enkodera
.
Bo chyba tachoprądnicę sobie daruję...
I teraz pytanie - jak dobrze wykonać enkoder na 15 000 obr/min i ile powinien mieć kresek?
W opisie TDA'ka jest mowa o 8-polowej tachoprądnicy... Jaki enkoder w zamian?
Płytka zrobiona - zdjęcie w załączniku.
Jako, że została zrobiona z lekko zużytego kawałka laminatu - widać podtrawienia
.
Płytka została posrebrzona preparatem z Allegro, dostępnym na aukcjach użytkownika -
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=351392
THX Roki
Ale od razu mówię, że nie ja jestem autorem - dostałem to od znajomego z elektrody...
Opiszę pokrótce zasadę działania...
Steruje się tym ustrojstwem za pomocą 2 sygnałów PWM.
Pierwszy z nich poprzez transoptor U2 zapewnia regulację prędkości obrotowej,
drugi przez U3 umożliwia regulację zbocza (ramp) - czyli sposobu rozpędzania wrzeciona.
Transoptor U7 daje nam możliwość zatrzymania - wyłączenia wrzeciona poprzez zablokowanie sygnału z tachoprądnicy / enkodera co układ TDA1085 uzna za awarię i zatrzyma silnik...
Transoptor U5 to wyjście impulsów których częstotliwość jest proporcjonalna do obrotów.
Do układu można podłączyć zarówno tachogenerator - wejście "Tacho" lub enkoder - "Transoptor".
Zaznaczyć należy, że z tacho nie jest brane do określenia aktualnej prędkości wrzeciona napięcie tylko częstotliwość...
TDA1085 ma wbudowany przetwornik F/U i sam dokonuje konwersji...
Dlatego kolejnym zadaniem będzie wykonanie enkodera

Bo chyba tachoprądnicę sobie daruję...
I teraz pytanie - jak dobrze wykonać enkoder na 15 000 obr/min i ile powinien mieć kresek?
W opisie TDA'ka jest mowa o 8-polowej tachoprądnicy... Jaki enkoder w zamian?
Płytka zrobiona - zdjęcie w załączniku.
Jako, że została zrobiona z lekko zużytego kawałka laminatu - widać podtrawienia

Płytka została posrebrzona preparatem z Allegro, dostępnym na aukcjach użytkownika -
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=351392
THX Roki

- Załączniki
-
- Posrebrzona płytka regulatora...
- Płyteczka.jpg (60.37 KiB) Przejrzano 1347 razy
-
- Wrzeciono.rar
- Regulator silnika komutatorowego
- (237.64 KiB) Pobrany 465 razy
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
teraz pozostało polutowanie , jaki koszt (orientacyjnie) elementów które trzeba wlutować w pcb ?Szopler pisze:Płytka zrobiona - zdjęcie w załączniku.
Jako, że została zrobiona z lekko zużytego kawałka laminatu - widać podtrawienia.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...