posiadaczem frezarki jestem już od ponad roku i do tej pory wszystko było ok. Niestety kilka dni temu zaczęły się problemy.
Przy delikatnym frezowaniu nagle spadały mi obroty, potem wracały, znowu spadały, później nawet bez obciążenia. Z 2500 na 1500, potem z powrotem bez jakiegoś zauważalnego wzoru. Zauważyłem, że manipulacja potencjometrem miała na to wpływ (albo przynajmniej tak mi się wydawało), miałem wrażenie jakby coś było nie tak z samym potencjometrem. Próbowałem kręcić w jedną, drugą stronę ale jedyny skutek był taki, że maksymalne obroty do jakich rozpędzała się frezarka ciągle malały. W obecnej chwili jest to jakieś 150 rpm, pierwsza połowa zakresu obrotów na potencjometrze nawet nie rusza, jak dam na maksa to jest 150rpm z praktycznie zerowym momentem, da się to małym palcem zatrzymać.
Myślałem, że to potencjometr więc go wymieniłem, ale objawy wciąż takie same.
Sprawdziłem też szczotki w silniku ale wydają mi się w porządku, dalej jest sporo grafitu, poza tym silnik nie wydaje żadnych dziwnych dźwięków.
Niestety zupełnie zielony jestem w kwestii elektroniki, jaka się znajduje w skrzynce, a jest tego więcej niż przypuszczałem. Wydaje mi się. że to raczej problemy z elektroniką, a nie silnikiem, bo niespecjalnie go eksploatowałem, nie widać ani nie czuć przy kręceniu żadnych śladów zużycia no i problemy z "przeskakiwaniem" obrotów wydawały mi się raczej losowe, zwłaszcza, że bez żadnego obciążenia.
Silnik ma na sobie tylko kilka chińskich znaczków i 220V napisane. Według dtr jest to:
Silnik prądu zmiennego - typ 93/108ZYT005, 5000 obr/min, 2.7/0.5A, 750W/1,1kW

Tak wygląda wnętrze skrzynki, nie czuć spalenizny:

Niestety niespecjalnie jestem w stanie połączyć to jakoś ze schematem powyżej.
Mam nadzieję, że mi koledzy pomogą się z tym uporać. bo ja nawet nie wiem od czego zacząć

EDIT: Jeszcze zdjęcie sterownika (jak mniemam) silnika:

Zaraz też dorzucę jeszcze zdjęcie tej drugiej płytki (biała taśma idzie od wyświetlacza).

Dodane 1 godzina 22 minuty 3 sekundy:
Albo może dałoby się sprawdzić. czy to nie silnik odpalając go bezpośrednio? Jak by trzeba to wtedy podpiąć?
Zdjęcie ostatniego elementu, do czego służy dźwigienka 0/1?

Dodane 30 minuty 49 sekundy:
Do silnika idą dwa przewody, niebieski i biały. Mogę w takim razie spiąć niebieski z n, biały z l i podpiąć to tak do gniazdka?