Onred serii 1000S w moim wydaniu...
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 30
- Kontakt:
Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...
Na przejściu wykańczającym też ci ząbkuje? Jak była u mnie udało mi się to opanować do tego stopnia, że ząbkowało tylko na zgrubnej. Wykańczająca wychodziła na lustro...
Przy okazji sprawdź jak ci CAM generuje program. Czy okrąg jest z wielu prostych, wielu łuków czy tylko cztery łuki... Optymalne są cztery łuki... ESTLCam u mnie ząbkował, PIKOCam też dopiero Fusion wyszedł lepiej...
Przy okazji sprawdź jak ci CAM generuje program. Czy okrąg jest z wielu prostych, wielu łuków czy tylko cztery łuki... Optymalne są cztery łuki... ESTLCam u mnie ząbkował, PIKOCam też dopiero Fusion wyszedł lepiej...
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 13
Nie jest to wina programu, na innej maszynie puszczałem , i wychodziło idealnie. Powierzchnia bez ząbkowanie wychodzi dopiero przy jakiś śmiesznych parametrach i kilku przejazdach wykańczajacych. Chyba na silniki od osi Y zamontuję jeszcze paski zębate, żeby zrobić przekładnię 2:1. Ale to nie rozwiązuje problemów z tolerancją.
Co do kąta między osiami X i Y, rozmawiałem z Gasparem na ten temat, i kazał zmierzyć współosiowość osi X do czoła stołu. Wyszła różnica 1mm na 1m. Wyrysowałem to sobie w AutoCadzie i wyszło, że owal jaki zrobi na okręgu będzie w mikronach, więc chyba to nie to.
Co do kąta między osiami X i Y, rozmawiałem z Gasparem na ten temat, i kazał zmierzyć współosiowość osi X do czoła stołu. Wyszła różnica 1mm na 1m. Wyrysowałem to sobie w AutoCadzie i wyszło, że owal jaki zrobi na okręgu będzie w mikronach, więc chyba to nie to.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
MarioMAX pisze:Nie jest to wina programu, na innej maszynie puszczałem , i wychodziło idealnie.
Może inna maszyna ma lepszy sterownik? Dalej nie wiadomo, czy wygenerowany program to krótkie linie, krótkie łuki, czy normalne łuki.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 30
- Kontakt:
Między innymi dlatego przestałem wierzyć w Macha i inne wynalazkiAvalyah pisze:Może inna maszyna ma lepszy sterownik?

-
- Kontakt:
I jaki obstawiacie jako najdokładniejszy ? Bo chyba nie łuki ?

-
- Posty w temacie: 16
Petroholic pisze:Może to wina konfiguracji serwopaków, że szarpią?
Zacząłbym od napisania ręcznie GCodu składającego się tylko z dojazdu po G1 i ruchu po G2 lub G3.
Jak to nie przyniesie efektu zastanowiłbym się na strojeniem serwopaków, jest spora szasa na to że są zestrojone tak, że maszyna i owszem jest szybka, ale nie koniecznie dokładna. Czujnikiem zegarowym tego nie sprawdzisz, bo finalna pozycja jest dobra.
Po prostu driver w czasie ruchu "pozwala" sobie na duży błąd w celu osiągnięcia zadanej pozycji.
Spróbuj wyfrezować kwadrat bokami równolegle do osi oraz obrócony o 45 stopni i napisz jakie to ma wymiary..
Dodane 10 minuty 46 sekundy:
kamar pisze:I jaki obstawiacie jako najdokładniejszy ? Bo chyba nie łuki ?
Wiem że to nie przyszło Ci do głowy, ale może na linuxie stawianym na zwykłym kompie bez mesy tak jest..

-
- Posty w temacie: 4
Fizyczne luzy w napędzie?
Sprawdź czy dasz radę popchnąć zablokowaną oś ręką.
Przykładasz czujnik zegarowy do stołu i pchasz w obu kierunkach...
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Kontakt:
Może by i przyszło gdyby nie te setki g-kodów na krzywki które producent linii dołączył do DTR, wszystkie generowane z punktów.
Od momentu jak je otrzymałem też inaczej nie generuje.
A że kody z lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku więc mogli o linuxcnc nie słyszeć

-
kamar pisze:I jaki obstawiacie jako najdokładniejszy ?
Oczywiście, że linie będą najdokładniejsze, ale co z tego? Tutaj chodzi przecież też o sterownik a nie każdy łyknie milion linii na sekundę.