Onred serii 1000S w moim wydaniu...

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1464
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#71

Post napisał: Avalyah » 09 sie 2020, 15:17

kamar pisze:Czy Ty aby nie przesadzasz ?

Oczywiście, że przesadzam, ale nie każdy program tak wygląda. Słyszałem po prostu o przypadkach, że sterownik nie wyrabia jak jest wszystko na interpolacji liniowej (w której też przecież można zwykle ustawić "krok").



Tagi:


MarioMAX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 172
Rejestracja: 17 sty 2013, 12:02
Lokalizacja: Oświęcim

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#72

Post napisał: MarioMAX » 09 sie 2020, 17:08

Sterownik to CSMIO, postawione na Machu. Zrobię jutro filmy z tej maszyny i wrzucę tutaj, może na coś wpadnijcie, bo mi już się pomysły skończyły.

Programy miałem różne, jako jeden G03, jako 4 odcinki oraz mikroodcinki. Ząbkowanie jest również, przy skosach. Czyli np jak będzie zwykłe G1 X50 y50 to powierzchnia będzie pofalowana

Dodane 26 minuty 58 sekundy:
Zdjęcia.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 30
Posty: 2293
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#73

Post napisał: Petroholic » 09 sie 2020, 17:26

Sterownik prawie każdy łyknie linie bez problemu. Bardziej chodzi o to, że liniowość jest dokładniejsza w wykonaniu bo obarczona błędem ruchu na minimalnie krótkim odcinku. Ale za to na długiej powierzchni widać "liniowość", a frezowanie po łuku robi na gładko...

Wszystko ma swoje zastosowania :) Ja krzywki też robiłem liniowo bo tak mnie nauczono :)

Dodane 5 minuty 5 sekundy:
EDIT

U mnie na skosach nie robiło ząbków tylko przy interpolacji kołowej na większych parametrach. Na wykończeniu się uspokajało. Kurcze wygląda na to, że problem się pogłębił od tego czasu...

EDIT2

Widzę dalej nie naprawiłeś obwodu E-STOPa w wędce bo dalej widzę mój mostek w szafie :)


MarioMAX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 172
Rejestracja: 17 sty 2013, 12:02
Lokalizacja: Oświęcim

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#74

Post napisał: MarioMAX » 09 sie 2020, 19:08

Twój mostek został, bo z przyzwyczajenia i tak grzyba szukam na pulpicie, a nie na wędce. To zdjęcie jest bardzo stare, ten efekt był już odrazu po kupnie, nic się nie pogłębiło. Ogólnie nawet po rozmowie z Gasparem uznałem, że wszystkie jej problemy, to śruba o skoku 10na osi X jednak to nie prawda. Muszę porobić jeszcze zdjęcia jak wyglądają elementy robione przez producenta do tej maszyny. Też mają poząbkowane powierzchnie. ( np. Uchwyty oryginalne do oprawek ) wszystkie kąty pofalowane. To samo sprzęgła zastosowane w tej maszynie musiały być robione przez nich bo jak wymieniałem wkładki to skapnąłem się, że to ich produkcja. Proszę zobaczyć:
Obrazek


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 13327
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#75

Post napisał: kamar » 09 sie 2020, 19:39

Panowie, cudów nie ma. Są dwie opcje - albo luz mechaniczny w osi albo żle zestrojone serwa.
Napisz prostą ścieżkę na przejazd osią y z lekką amplitudą x np. +-0.1
:)


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16
Posty: 1550
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#76

Post napisał: atlc » 09 sie 2020, 20:15

MarioMAX pisze:Ogólnie nawet po rozmowie z Gasparem uznałem, że wszystkie jej problemy, to śruba o skoku 10na osi X jednak to nie prawda.

Co ma śruba do tego? W maszynie która bierze na stół 800kg, stół z krzyżakiem waży pewnie z drugie 800, mam śruby o skoku 10mm, a serwa były 900W z przekładnią na pasku zębatym, przełożenie w okolicach 2, nie pamiętam dokładnie. Przejazdy 12.5m/min, a raporty pomiarowe z fabryki mieszczące się w 2-3 mikronach!

Ja stawiam na strojenie.


MarioMAX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 172
Rejestracja: 17 sty 2013, 12:02
Lokalizacja: Oświęcim

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#77

Post napisał: MarioMAX » 09 sie 2020, 20:46

Śruba oryginalnie 10-tka z podłączonym bezpośrednio serwem 400w estun, bez przekładni. Silniczek po prostu wydawał się za słaby, tego estunka zmieścisz w dłoni. No i ma on niby 3000rpm a przy posuwie G0 10m/s kręcił się tylko 1000rpm więc nie wykorzystywał swojej mocy.


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16
Posty: 1550
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#78

Post napisał: atlc » 09 sie 2020, 20:53

400W to wcale nie jest tak mało.
Fakt, że powinno się wykorzystać cały potencjał serwa jeśli chodzi o górny zakres obrotów.
Jasne, że jak dorzucisz paski i zredukujesz obroty na śrubie to będzie na plus, ale raczej nie tu leży główny problem.

Sprawdź jaki jest ustawiony dopuszczalny błąd pozycji i jakie przyśpieszenia.


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5318
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#79

Post napisał: oprawcafotografii » 09 sie 2020, 20:55

Ta maszynka była na serwach 400W:
Sprawdzałem nawet z ciekawości jakie bywało obciążenie napędów i zawsze był zapas...


MarioMAX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 172
Rejestracja: 17 sty 2013, 12:02
Lokalizacja: Oświęcim

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#80

Post napisał: MarioMAX » 09 sie 2020, 21:14

A gdzie sprawdzić dopuszczalny błąd pozycji ?

Co do przyspieszeń to zmiejszałem je i są ustawione takie same dla X i Y, efekt żaden.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”