Onred serii 1000S w moim wydaniu...

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 30
Posty: 2293
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#61

Post napisał: Petroholic » 09 sie 2020, 10:24

Na przejściu wykańczającym też ci ząbkuje? Jak była u mnie udało mi się to opanować do tego stopnia, że ząbkowało tylko na zgrubnej. Wykańczająca wychodziła na lustro...

Przy okazji sprawdź jak ci CAM generuje program. Czy okrąg jest z wielu prostych, wielu łuków czy tylko cztery łuki... Optymalne są cztery łuki... ESTLCam u mnie ząbkował, PIKOCam też dopiero Fusion wyszedł lepiej...



Tagi:


MarioMAX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 172
Rejestracja: 17 sty 2013, 12:02
Lokalizacja: Oświęcim

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#62

Post napisał: MarioMAX » 09 sie 2020, 10:48

Nie jest to wina programu, na innej maszynie puszczałem , i wychodziło idealnie. Powierzchnia bez ząbkowanie wychodzi dopiero przy jakiś śmiesznych parametrach i kilku przejazdach wykańczajacych. Chyba na silniki od osi Y zamontuję jeszcze paski zębate, żeby zrobić przekładnię 2:1. Ale to nie rozwiązuje problemów z tolerancją.

Co do kąta między osiami X i Y, rozmawiałem z Gasparem na ten temat, i kazał zmierzyć współosiowość osi X do czoła stołu. Wyszła różnica 1mm na 1m. Wyrysowałem to sobie w AutoCadzie i wyszło, że owal jaki zrobi na okręgu będzie w mikronach, więc chyba to nie to.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1470
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#63

Post napisał: Avalyah » 09 sie 2020, 11:11

MarioMAX pisze:Nie jest to wina programu, na innej maszynie puszczałem , i wychodziło idealnie.

Może inna maszyna ma lepszy sterownik? Dalej nie wiadomo, czy wygenerowany program to krótkie linie, krótkie łuki, czy normalne łuki.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 30
Posty: 2293
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#64

Post napisał: Petroholic » 09 sie 2020, 11:30

Avalyah pisze:Może inna maszyna ma lepszy sterownik?
Między innymi dlatego przestałem wierzyć w Macha i inne wynalazki :( Może to wina konfiguracji serwopaków, że szarpią?


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 13329
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#65

Post napisał: kamar » 09 sie 2020, 12:20

Avalyah pisze:
09 sie 2020, 11:11
Dalej nie wiadomo, czy wygenerowany program to krótkie linie, krótkie łuki, czy normalne łuki.
I jaki obstawiacie jako najdokładniejszy ? Bo chyba nie łuki ? :) Po wyfrezowaniu setek krzywek i tyleż wyciętych drutem stanowczo obstawiam krotkie linie jako najdokładniejsze i najgładsze odwzorowanie łuku :)
:)


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16
Posty: 1554
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#66

Post napisał: atlc » 09 sie 2020, 12:34

Petroholic pisze:Może to wina konfiguracji serwopaków, że szarpią?

Zacząłbym od napisania ręcznie GCodu składającego się tylko z dojazdu po G1 i ruchu po G2 lub G3.
Jak to nie przyniesie efektu zastanowiłbym się na strojeniem serwopaków, jest spora szasa na to że są zestrojone tak, że maszyna i owszem jest szybka, ale nie koniecznie dokładna. Czujnikiem zegarowym tego nie sprawdzisz, bo finalna pozycja jest dobra.
Po prostu driver w czasie ruchu "pozwala" sobie na duży błąd w celu osiągnięcia zadanej pozycji.

Spróbuj wyfrezować kwadrat bokami równolegle do osi oraz obrócony o 45 stopni i napisz jakie to ma wymiary..

Dodane 10 minuty 46 sekundy:
kamar pisze:I jaki obstawiacie jako najdokładniejszy ? Bo chyba nie łuki ?

Wiem że to nie przyszło Ci do głowy, ale może na linuxie stawianym na zwykłym kompie bez mesy tak jest.. :)


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5334
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#67

Post napisał: oprawcafotografii » 09 sie 2020, 13:14

MarioMAX pisze:
09 sie 2020, 10:48
Powierzchnia bez ząbkowanie wychodzi dopiero przy jakiś śmiesznych parametrach i kilku przejazdach wykańczajacych....
Fizyczne luzy w napędzie?

Sprawdź czy dasz radę popchnąć zablokowaną oś ręką.
Przykładasz czujnik zegarowy do stołu i pchasz w obu kierunkach...

q


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 13329
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#68

Post napisał: kamar » 09 sie 2020, 13:29

atlc pisze:
09 sie 2020, 12:34
Wiem że to nie przyszło Ci do głowy, ale może na linuxie stawianym na zwykłym kompie bez mesy tak jest.. :)
Może by i przyszło gdyby nie te setki g-kodów na krzywki które producent linii dołączył do DTR, wszystkie generowane z punktów.
Od momentu jak je otrzymałem też inaczej nie generuje.
A że kody z lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku więc mogli o linuxcnc nie słyszeć :)
:)


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1470
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#69

Post napisał: Avalyah » 09 sie 2020, 13:45

kamar pisze:I jaki obstawiacie jako najdokładniejszy ?

Oczywiście, że linie będą najdokładniejsze, ale co z tego? Tutaj chodzi przecież też o sterownik a nie każdy łyknie milion linii na sekundę.


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 13329
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...

#70

Post napisał: kamar » 09 sie 2020, 13:56

Avalyah pisze:
09 sie 2020, 13:45
Tutaj chodzi przecież też o sterownik a nie każdy łyknie milion linii na sekundę.
Czy Ty aby nie przesadzasz ?
Pierwsza z brzegu krzywka fi prawie 300 mm
Początek:
Obrazek
koniec:
Obrazek

Wszystkiego siedemset parę linii. To jak tego strewnik nie łyka to trza zrobić co innego :)
:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”